11.3 C
București
luni, martie 18, 2024

Mierea de salcam. De ce este considerat cel mai bun produs apicol si ce indicatii terapeutice are

Mierea este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine si depus in faguri pentru a constitui hrana populatiei din stup. Calitatile terapeutice ale acesteia sunt foarte bine cunoscute si pe langa faptul ca este un indulcitor natural mult mai sanatos decat zaharul, mierea ajuta la prevenirea aparitiei unor afectiuni si poate contribui la vindecarea altora. Fiecare tip de miere are specificul si proprietatile sale. Acestea se pot deosebi fie prin insusirile lor organoleptice (dupa culoare, aroma si gust), fie dupa analize efectuate in laboratoare speciale. Astfel, astazi ne-am decis sa vorbim despre mierea de salcam.

Mierea de salcam face parte din sortul de miere de calitate superioara, fiind cel mai solicitat, datorita aromei si gustului placut pe care il are.

Acest tip de miere este parfumat, fin si delicios, datorita continutului mare de fructoza. De asemenea, aceasta reprezinta tipul de miere care se zahariseste cel mai greu, datorita continutului sau mai bogat in fructoza decat al altor tipuri de miere, pastrandu-si fluiditatea pana la 2 ani (in functie de puritate si de mediul de depozitare).

Mierea de salcam este transparenta, aproape incolora, sau poate fi de culoare galbui-pal. Aceasta este foarte parfumata, insa nu foarte dulce in comparatie cu mierea poliflora. Are o textura fina si un gust placut, delicat, fiind sortimentul cel mai usor de asimilat si digerat de catre organism, oferind foarte multe beneficii, substante nutritive si bio-active, dar si multa energie. Vezi si Ce miere sa consumi in functie de afectiunea pe care o ai

Iata ce proprietati are mierea de salcam:

Mierea de salcam este declarata „hrana vie” datorita numarului impresionant de substante nutritive pe care le contine, 435 la numar. Printre acestea se numara vitaminele B1, B2, B,6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi, flavonide (substante antioxidante), dextrina, factori antibiotici, dar si substante minerale (calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru, calciu si sulf).

Mierea aceasta are pH-ul 4 si o valoare energetica de circa 310 kcalorii/100 de grame.

Mierea de salcam are actiuni energizante, tonifiante, laxative, emoliente, expectorante, antiseptice, diuretice, sedative, antianemiante, stimuleaza digestia, curata ficatul, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste activitatea inimii si a sistemului circulator, ajuta la refacerea organismului dupa efort, combate oboseala, stimuleaza sistemul imunitar si creste numarul de globule rosii din sange. Vezi si articolul Mierea de pin. O reteta veche pentru stimulare naturala a imunitatii

Iata ce indicatii terapeutice are mierea de salcam:

-Cea mai mare calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei. Aceasta este un anti-inflamator puternic pentru sistemul respirator si din acest motiv este recomandata in raceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoza si alte tipuri de infectii bronho-pulmonare.

-Mierea de salcam este folosita cu succes in tratarea afectiunilor digestive legate de o aciditate marita (gastrite, ulcer). Mierea aceasta, diluata in apa calda si luata inaintea mesei ajuta la diminuarea aciditatii gastrice, calmand arsurile. De asemenea, mierea de salcam diluata in 200 ml lapte crud este foarte buna seara inainte de culcare, atunci cand suferi de ulcer.

-Mierea de salcam este indicata in bolile de ficat si inima. Aceasta ajuta la functionarea normala a inimii si a ficatului, stimuleaza cresterea numarului de hemoglobina din sange si imbunatateste functia de detoxificare. Se recomanda administrarea a 100-120 g miere de salcam, de 3 ori pe zi, cu 1 ora inainte de masa.

-Mierea de salcam este utilizata ca adjuvant in convalescenta. Aceasta intareste imunitatea si ajuta la recuperarea dupa nasteri, boala sau operatii. De asemenea, aceasta mierea este si un excelent tonic pentru copii (ajuta la intarirea imunitatii, previne aparitia anemiei).

-Mierea de salcam este utilizata ca adjuvant in caz de insomnii. Consumul mierii de salcam linisteste organismul si-i confers o senzatie de bine. Se administreaza cate 1-2 linguri de miere diluate intr-o cana de lapte cald inainte de culcare.

-Mierea de salcam este o sursa bogata in minerale, putand fi folosita cu succes de catre persoanele anemice. De asemenea, fiind o sursa de calciu, aceasta poate ajuta si persoanele care sufera de scleroza.

-Extern,mierea de salam se poate folosi pentru grabirea vindecarii taieturilor sau arsurilor si pentru aplicarea pe piele in tratamentele de infrumusetare.

Vezi si Tratamente cu miere pentru tuse. 3 retete eficiente

Sfaturi utile:

Din pacate, mierea de salcam este cel mai usor produs de falsificat. Un puternic miros de salcam al mierii poate insemna ca aceasta a fost “imbogatita” cu infuzie de flori de salcam, insa nu are nicio valoare nutritiva.

Poate fi folosita si de diabetici, in cantitati mai reduse, deoarece are un continut scazut de sucroza.

Nu adauga miere in ceaiuri a caror temperatura depaseste 40 grade C, deoarece calitatile mierii sunt alterate si isi pierd proprietatile curative.

Citeste si:

Plamanarica. Ce afectiuni poti trata cu „mierea ursului”

Cura de 7 zile cu usturoi si miere

Un antibiotic natural foarte puternic – turmeric cu miere

Cea mai buna miere pentru copii. Sanatate pe alese

Cea mai scumpa miere din lume. Un kilogram costa cat o masina mica

11 bauturi cu miere si alte ingrediente naturale care fac minuni pentru sanatate

32 de remedii cu miere. Leacuri pretioase adunate din strabuni

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole