6.7 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Cea mai scumpa miere din lume. Un kilogram costa cat o masina mica

Cea mai scumpa miere din lume costa 5.000 de euro pe kilogram, la fel cat ar costa o masina mica in Europa. Mierea Elvish este originara din Turcia si este extrasa dintr-o pestera adanca de 1.800 de metri in valea Saricayir a orasului Artvin, in nord-estul Turciei.

Cea mai scumpa miere din lume – valoreaza cat o masina mica

Ceea ce este foarte special la aceasta miere este faptul ca in pestera, albinele creaza o miere bogata in minerale de inalta calitate. Este nevoie de alpinisti profesionisti pentru a intra in posesia acestui produs de o valoare mai mare decat a aurului.

Vezi si articolul Cea mai buna miere pentru copii. Sanatate pe alese

Gunay Gunduz, un apicultor local si singurul vanzator de miere Elvish din lume, a spus ca prima oara cand au intrat in pestera au luat aproximativ 18 kilograme de miere de pe peretii sferici, iar laboratoarele franceze care au analizat mierea au constatat ca mierea era veche de 7 ani, de o calitate extraordinara, bogata in minerale.

Cea mai scumpa miere din lume – miere produsa natural, fara stupi

Primul kilogram de miere Elvish a fost vandut la bursa de valori franceza in 2009 la pretul de 45.000 de euro. In 2010, farmacistii chinezi au achizitionat un kilogram de miere la pretul de 28.000 de euro. Astazi, faimoasa miere este vanduta la pretul de 5.000 de euro pe kilogram, si se vinde in borcane de 170 sau 250 de grame.

Vezi si articolul 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre mierea de Manuka

Mierea Elvish poate fi folosita atat ca medicament, cat si ca super-aliment. Pretul ei ridicat se datoreaza faptului ca miere este facuta in mod natural, iar zona in care se produce este plina de plante endemice si medicinale. In plus, pentru a putea fi luata de pe peretii pesterii, este nevoie de alpinisti profesionisti.

Cea mai scumpa miere din lume – de ce este atat de pretioasa

In primul rand, mierea pretioasa este fabricata de albine intr-o zona cu altitudini mari, pesterea fiind situata pe un munte de 2327 metri, pe coltul nord-estic al tarii, la granita cu Georgia, pe coasta Marii Negre.

In al doilea rand, este vorba de clima mediteraneana ploioasa si rece, ceea ce face sa fie puternic impadurita si foarte curata. Vremea dura face ca plantele care supravietuiesc aici sa fie unice in lume si sa aiba un nectar special.

In al treilea rand, pe langa vreme si plante specifice zonei, mai este vorba de locul unde este produsa mierea, adica in pestera, unde temperatura si umiditatea sunt diferite decat cele dintr-un stup. In plus, compozitia peretilor de pe care este extrasa mierea este diferita.

Citeste si:

Plamanarica. Ce afectiuni poti trata cu „mierea ursului”

Mierea de salcam. De ce este considerat cel mai bun produsul apicol si ce indicatii terapeutice are

Mierea de pin. O reteta veche pentru stimulare naturala a imunitatii

Ce miere sa consumi in functie de afectiunea pe care o ai

Ce afectiuni poti trata cu nuci si miere

11 bauturi cu miere si alte ingrediente naturale care fac minuni pentru sanatate

32 de remedii cu miere. Leacuri pretioase adunate din strabuni

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa foto: Facebook

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole