9.3 C
București
marți, martie 26, 2024

Plamanarica. Ce afectiuni poti trata cu „mierea ursului”

Plamanarica este o planta medicinala ce creste prin cranguri si pe locuri umede de la ses. Uneori poate fi intalnita si in regiunea muntoasa. Mai este numita cuscrisor, mierea ursului si sudoare.

In scop terapeutic se recolteaza in timpul infloririi, perioada martie-mai, partea aeriana a plantei, frunzele cat si cele tulpinale.

Frunzele sale contin saruri de potasiu, acid silicic, tanin, mucilagii, saponine si alantoina. Datorita acestei compozitii chimice complexe, frunzele se folosesc in baile cailor respiratorii, usurand expectoratia, calmand tusea si ragusesala.

In lucrarea sa, „Plante medicinale in apararea sanatatii”, farm. Corneliu Constantinescu sustine ca datorita  sarurilor de potasiu ce le contine, plamanarica are si actiune diuretica, intrebuintandu-se in boli de rinichi si vezica. Acidul silicic ii da proprietati remineralizante. Alantoina imprima plantei insusirea de a vindeca si cicatriza ranile prin stimularea tesuturilor sanatoase. Pentru aceste proprietati se recomanda si in ulcerul gastric, iar datorita taninului se foloseste in diaree. Vezi si articolul: Reteta naturista care te ajuta in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, dar si a gastritelor

Plamanarica se poate administra sub forma de ceai, decoct, suc natural de planta si pulbere.

-Ceaiul de plamanarica se prepara prin infuzie dintr-o lingura de frunze cu 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-15 minute si apoi se strecoara. Intern, se beau cate 2-3 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere de albine (pentru tratamentul tusei, boli bronho-pulmonare cu expectoratie care se evaccueaza greu, dar si in caz de cistita). Extern, se foloseste sub forma de compresese, lotionari si frectii locale in caz de degeraturi, eczeme, crapaturi, fisuri la nivelul sanilor sau cu alte localizari

-Decoctul de plamanarica se prepara dintr-o lingura de planta la 300 ml apa care se fierb 15-20 min, apoi se strecoara si se foloseste sub forma de comprese, gargara, bai sau spalaturi locale. De asemenea, este foarte eficient si pentru tratarea tuberculozei. Se beau 2-3 cani pe zi.

-Pulberea se obtine din planta uscata si macinata, aplicandu-se in strat subtire pe suprefetele afectate: plagi, degereturi, eczeme, crapaturi, ragade, fisuri, etc.

Citeste si:

Mierea de salcam. De ce este considerat cel mai bun produsul apicol si ce indicatii terapeutice are

Un antibiotic natural foarte puternic – turmeric cu miere

Sirop de tuse de casa cu miere si uleiuri esentiale

Picaturi de tuse homemade cu miere si uleiuri esentiale

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre mierea de Manuka

Mierea de pin. O reteta veche pentru stimulare naturala a imunitatii

Ce miere sa consumi in functie de afectiunea pe care o ai

32 de remedii cu miere. Leacuri pretioase adunate din strabuni

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole