13.7 C
București
duminică, martie 17, 2024

Brandusa de toamna, cea mai puternica si totodata mai otravitoare planta medicinala

Brandusa de toamna (Colchicum autumnale) este o plantă micuta ce creste pe pasuni, fanete umede in zona de deal sau munte. Toamna ies din bulb 1-3 flori de culoare roz-violacee, cu perigonul tubulos, foarte alungit si desfacut in 6 lobi ovali si putin ascutiti, in interiorul caruia se afla cele 6 stamine.

Fructul florii, o capsula lunga, ajunge la maturitate in primavara urmatoare. Atat bulbul, cat si semintele sale sunt foarte toxice.

Utilizarea brandusei de toamna este foarte delicată și este absolut necesar sfatul medicului, deoarece este considerata una din cele mai puternice şi totodată mai otrăvitoare plante medicinale din lume.

Planta conţine colchicina, proteine, alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin.

Brandusa de toamna – De ce este considerata cea mai otravitoare planta medicinala

Brandusa este toxica din cauza continutului de colchicina (o concentratie de 2% în flori si de 1,5% in seminte). Consumata in doza mare si fara prescriptia unui medic, acest alcaloid poate provoca urmatoarele efecte adverse:

  • salivatie abundenta, iritarea stomacului si a intestinului cu dureri, voma
  • diaree puternica, apoi insotita de colici
  • retentie urinara
  • deshidratare pronuntata
  • scaderea tensiunii arteriale si tulburari ale ritmului cardiac
  • convulsii insotite de delir
  • paralizia
  • oprirea respiratiei si moarte

Doza letala este considerata ca fiind de 1 mg la 1 kg greutate corporala. Semintele sunt otravitoare, una singura are 4 mg colchicina. Medicamentele realizate din planta sunt bine analizate pentru a fi sigure pentru sanatatea oamenilor. In general, un medicament de acest fel se foloseste in doza exacta, sub supravegherea medicului.

ATENTIE! Toxicitatea poate apare si prin cumul, deoarece eliminarea substantelor toxice se face in maxim 72 de ore. Prin urmare, 1,5 grame pe zi pot produce in 3-4 zile moartea. La un gram pe zi pot aparea deasemenea tulburari grave cum ar fi: convulsiile, delirul, deshidratarea pronuntata, probleme respiratorii. In cazul intoxicatiei cu brandusa, tratamentul de prim ajutor este administrarea de carbune activ (o lingura de pulbere fina de carbune din ora in ora, prin provocarea vomei si stimularea purgatiei).

Brandusa de toamna – De ce este considerata cea mai puternica planta medicinala

Brandusa este folosita atat in us intern, cat si extern, sub forma de infuzie, bai, cataplasme.

Aplicatia principala a acestei plante este GUTA. Semintele de brandusa de toamna sunt considerate un remediu foarte bun in tratarea gutei, datorita efectului lor diuretic, care contribuie la eliminarea acidului uric si la atenuarea durerilor. Ceaiul se obtine dintr-o lingurita de seminte care se fierb in 500 ml de apa timp de 2 minute. Prima ceasca de ceai se bea dimineata, iar cantitatea ramasa se consuma pe parcursul zilei. De asemenea, se poate administra si tinctura de brandusa, care se administreaza dimineata, dupa micul dejun (o lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa), insa specialistul este cel care stabilieste cantitatea si perioada de tratament.

Totodata, proprietatile antiinflamatorii si analgezice ale acestei plante sunt apreciate de specialisti si din acest motiv, unele medicamente din brandusa de toamna sunt pentru tratamentul bolilor reumatismale si in lupta impotriva cancerului.

Atentie! Specialistii recomanda achizitionarea preparatelor de brandusa de toamna numai de la PLAFAR si folosirea lor doar sub supravegherea medicului.

Brandusa de toamna combate reumatismul. In cazul acestei afectiuni, se fierbe o lingurita de seminte de brandusa in 250 ml de apa, timp de 10 minute. Decoctul cald se foloseste pentru compresele care se aplica local, seara. Aceasta terapie are efect antiinflamator si analgezic si trebuie urmata timp de 1 luna.

Brandusa ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. In acest caz, se prepara un decoct dintr-o lingurita de seminte care se fierb 5 minute in 300 ml de apa. Cand ceaiul se mai raceste, se umezeste o panza de bumbac cu decoct si se aplica pe locul afectat. Tratamentul se face zilnic, pana la vindecarea ranilor.

Cercetari recente au mai scos la iveala un alt compus continut in aceasta planta – democolcina – care este mai putin toxic decat colchicina si intrebuintat cu succes, se pare, in tratarea unor afectiuni ale sangelui.

Flori care se planteaza in martie. Frumuseti de primavara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole