19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Mierea de iarba neagra, un produs apicol premiat. Ce beneficii are si de ce este atat de rar

Mierea de iarba neagra este o miere rara, care a inceput sa fie tot mai cautata in zilele noastre. Iarba neagra este o planta ce se gaseste la altitudini mari, in Muntii Apuseni. Pe vremuri, scotienii foloseau aceasta planta pentru tratarea a numeroase afectiuni, printre care nervozitatea, anxietatea, tusea, tuberculoza, problemele digestive, artritele, reumatismul, orbirea etc. In prezent, planta este folosita in produsele de aromaterapie pentru tratamentul problemelor digestive, problemelor pielii, tusei si insomniei, pentru curatare si detoxifiere, datorita proprietatilor sale diuretice.

Cum arata si de ce este atat de rara:

Mierea de iarba neagra nu se poate confundata cu nicio alta miere. Aceasta are un gust puternic, usor amarui (preferata de diabetici) si un puternic miros de floare, fapt care incadreaza acest sortiment in categoria produselor premium.

Continutul in apa este ridicat (in jur de 22-23%), ceea ce este anormal pentru o miere obisnuita, dar admis pentru mierea de iarba neagra. Totodata, vascozitatea acesteia este anormala (tixotropa – in repaos are o consistenta gelatinoasa si nu curge; pentru a rupe aceasta stare fizica, se amestecam cu o spatula si apoi devine fluida; redevine gelatinoasa daca nu este miscata), neputand fi extrasa din faguri prin metodele obisnuite de apicultori. Astfel, pentru a o aduce in stare de sol se folosesc aparate speciale numite „perforatoare”.

Tocmai din acest motiv, mierea de iarba neagra este greu de gasit pentru ca nu toti apicultorii au ustenstilele necesare extragerii acestui tip de miere si nici experienta (procesul de extragere a mierii dureaza mai mult – se face o extractie dubla). De asemenea, aceasta miere este rara si se produce in cantitati mici, deoarece intinderile de iarba neagra sunt foarte putine, iar perioada in care albinele sunt deplasate la munte pentru acest cules, este exact cand acestea se pregatesc pentru iernat.

!!! Mierea de iarba-neagra are o culoare mai rosiatica si, datorita calitatilor sale terapeutice, a fost premiata in cadrul BIOLMIEL cu Medalie de Aur 2013 Bologna, 2014 Bari si Medalie de Argint 2013-2014 Bari.  

Mierea de iarba neagra – Beneficii

Dupa multiple cercetari, s-a observat ca mierea de iarba-neagra are un continut foarte mare de substante minerale (mai cu seama in potasiu, magneziu, fosfor si calciu) si din acest motiv, specialistii din domeniul sanatatii au inceput sa o recomande tot mai des in numeroase afeciuni:

  • Specialistii o recomanda in tratamentul anemiei, diverse afectiuni ale sistemului nervos, reumatism si infectii intestinale.
  • Mierea aceasta este diuretica si este un excelent antiseptic al cailor urinare.
  • Mierea de iarba neagra este un antibiotic natural. Propolisul pe care il contine are proprietati antibacteriene si antivirale.
  • Datorita continutului mare de substante minerale, aceasta miere este un foarte bun energizant natural.
  • Ajuta digestia si stimuleaza metabolismul.
  • Mentine echilibrul endocrin, regland activitatea glandelor.
  • Este antiinflamator, calmand iritatiile pielii.

Cum se pastreaza mierea

Pentru a-si pastra toate proprietatile, mierea trebuie tinuta bine inchisa, la intuneric, la o temperatura recomandata de 14 grade C. La temperaturi mai mici, cristalizeaza repede. La temperaturi mai mari, se pierd aromele si se inchide la culoare. Expusa la soare, lumina si caldura distrug enzimele si vitaminele.

Vezi si: Mierea de salcam. De ce este considerat cel mai bun produsul apicol si ce indicatii terapeutice are

Cum recunosti mierea contrafacuta – 5 metode prin care afli adevarul

Masca faciala pentru tratarea cosurilor cu aspirina, miere si iaurt

Ce miere sa folosesti pentru ten si care sunt procedurile ce te ajuta sa ai o piele mai curata

3 retete de bauturi excitante din miere si adaosuri naturale

Mierea de salcam. De ce este considerat cel mai bun produsul apicol si ce indicatii terapeutice are

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. […] Mierea de tei este unul dintre cele mai aromate sortimente de miere din Romania. Aceasta este indicata in caz de oboseala, stres, insomnii, prevenirea migrenelor, guturai, laringita, bronsita, astm bronsic, tuse, iritatii ale gatului, crampe, dureri gastrice, bolilor renale sau vezica biliara. De asemenea, mierea de tei este excelenta si pentru piele. Aceasta calmeaza iritatiile, te scapa de rozacee, previne aparitia cosurilor si confera luminozitate tenului si ajuta si la vindecarea ranilor, eczemelor si arsurilor. Vezi si articolele: Fagurele de miere – ce beneficii are ”locul” cu cea mai buna miere din intreg stupul si Mierea de iarba neagra, un produs apicol premiat. Ce beneficii are si de ce este atat de rar […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole