6.3 C
București
miercuri, februarie 21, 2024

Ridichea neagra. O leguma cu multiple beneficii pentru perioada rece

Ridichea neagra (Raphanus sativus niger) este o leguma folosita in medicina naturista din cele mai vechi timpuri. Specialistii o recomanda mai ales in sezonul rece, datorita continutului mare de antioxidanti.

Iata ce proprietati si efecte terapeutice are ridichea neagra:

Radacina ei are are coaja neagra si miezul alb, cu o aroma puternica, piperata, dar cu multiple beneficii pentru sanatate. Aceasta are in compozitia ei rafanol (esenta sulfurata), minerale (potasiu – in cantitate mare, iod, magneziu, sulf, calciu, fosfor, fier, clor, zinc, siliciu), vitamine (A, B1, B2, B3, C, P), fibre, ulei volatil, acid folic, pectine.

Toate aceste substante active, ii ofera legumei puternice efecte colecistochinetice, bactericide, tonice, antiscorbutice, diuretice, antialergice, sedative, de stimulant al celulei hepatice si renale, antiseptice, de diminuare a calculilor, de tonifiere a stomacului, de purificare a sangelui, de curatare a mucoaselor, de detoxifiere si de vindecare a afectiunilor cailor respiratorii. Totodata, radacina are si toate proprietatile anticancerigene.

Metode de preparare:

Ridichea neagra poate fi consumata la orice masa, atat radacina, cat si frunzele.

  • Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului, din radacina si este recomanda sa se consume imediat ce a fost facut. Pentru a nu fi atat de iritant, se consuma o parte de suc ridiche cu 4-6 parti suc de morcov (20 ml suc de ridiche+200 ml suc morcovi).
  • Suc amestecat cu miere, in proportii egale. Vezi si articolul: Cum poate fi de folos apiterapia in afectiunile bronho-pulmonare
  • Salata: se curata o radacina de ridiche neagra, apoi se rade si se combina, in proportii egale, cu morcov, radacina de patrunjel si telina. Apoi, se adauga ulei de masline, patrunjel verde si cimbru (pentru a preveni balonarea) si sare dupa gust.
  • Cataplasme: se da pe razatoare ridichea neagra, cu tot cu coaja, apoi se intinde pe o bucata de panza, unsa in prealabil cu ulei. Apoi, se aplica pe locul afectat, se acopera cu celofan. Se lasa sa actioneze vreme de 1-4 ore.

Iata in ce afectiuni este indicata ridichea neagra si cum se foloseste:

-Afectiuni respiratorii

  • Raceala si gripa: studiile au demonstrat ca extractul apos de ridiche neagra este deosebit de activ impotriva virusilor care produc gripa. Se recomanda un tratament de 2 saptamani, timp in care se administreaza cate 3-9 linguri de sirop de ridiche neagra, zilnic, pe stomacul gol.
  • Pneumonie: se aplica cataplasme de ridiche neagra rasa pe piept.
  • Astm bronhic: atunci cand apar crizele, se recomanda ridiche rasa cu miere.
  • Bronsite cronice sau acute: se recomanda siropul de ridiche neagra. 250 g de bulbi proaspeti de ridiche neagra se usca, fara sa i se inlature coaja, apoi se taie rondele si se pudreaza cu zahar tos. Pe masura ce se formeaza sirop, se colecteaza si se pune intr-un recipient si se pastreaza la rece, inchis ermetic. Din acest sirop, se administreaza cate 5 linguri pe zi, in momentele de criza. Acest remediu are efecte antivirale si antibacteriene, ajutand la fluidificarea secretiilor bronhice si la eliminarea lor, fiind de ajutor si in caz de tuse persistenta sau seaca.
  • Raguseala: se recomanda sucul de ridichi negre amestecat in proportii egale cu miere. Copiii iau 2 lingurite, de 3 ori pe zi, iar adultii aiu cate 2 linguri, de 3 ori pe zi.
  • Rinite: se administreaza cate o lingura suc de ridiche neagra, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.
  • Sinuzite: este indicat sa se consume la orice masa aceasta leguma (radacina si frunze). Extern, se pot aplica cataplasme cu ridiche rasa.
  • Traheobronsite: sirop – se gaureste o ridiche neagra si se umple cu zahar. Se lasa siropul sa se formeze, apoi se administreaza cate 1 lingura din ora in ora.
  • Tuse: se rade ridiche si se da cu miere pentru calmarea tusei. In caz de tuse convulsiva, se foloseste siropul, preparat ca mai sus.

-Afectiuni digestive

  • Tulburari digestive, atonie digestiva: se recomanda sucul de ridiche neagra, cate o lingura, de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale.
  • Gastrita, indigestie: se recomanda ca inainte de masa, sa se bea o jumatate de pahar din amestecul de sucuri de morcov si ridiche neagra, combinate in proportie de 6:1.
  • Fermentatii intestinale: este indicat sa se consume la orice masa aceasta leguma (radacina si frunze).
  • Constipatie, constipatie atona: se face o cura cu salata de ridiche neagra, din care se consuma cate 1-2 portii pe zi, timp de 1 luna.
  • Infectiile cu E. Coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis: se administreaza cate 6 linguri pe zi de sirop si se consuma salate.
  • Ulcer gastric: foarte eficient s-a dovedit a fi sucul proaspat, extras din ridichea neagra. In trei sferturi de pahar de suc de morcov se vor adauga 4-6 linguri de suc proaspat de ridiche neagra, amestecul consumandu-se la 2 ore dupa ce s-a mancat. Se beau cate 2 doze, in cure de 1 luna. In caz de intoleranta, este indicat sa se inceapa cu doze mici, care se cresc treptat.

-Afectiuni ale pielii

  • Acnee. Extern, se unge fata cu suc de ridiche. Intern, se consuma suc din radacina plantei, cate 100 ml de 3 ori pe zi timp de 7 zile.
  • Urticarie si eczeme: copiilor li se administreaza cate 1 lingura de suc, de 3 ori pe zi, iar adultii iau cate 50 ml, de 3 ori pe zi. Extern, se unga zonele afectate cu suc si miere (combinate in parti egale).

Vezi si: 10 beneficii uimitoare ale ridichilor albe japoneze

-Cancer

Este cunoscut inca din Antichitate faptul ca aceasta radacina ajuta in tumorilor maligne. Extern, oamenii aplicau pe locul tumorii o ridiche neagra rasa in amestec cu miere, iar intern se consuma salata din ridichi proaspete si 100 ml suc de 3 ori pe zi. Incazul cancerului de colon, un studiu de medicina experimentala facut in Ungaria arata ca administrarea de ridiche neagra impiedica mutatiile celulelor. Astfel, pentru prevenirea cancerului de colon, li se recomanda mai ales persoanelor constipate ori care consuma multa carne sau multe grasimi, salata de ridiche neagra. Acesata este bogata in fibre, ajutand astfel la curatarea intestinului.

-Previne imbatranirea prematura

Datorita bogatiei de substante active, radacina de ridiche neagra este un adevarat „elixir al tineretii”. Consumul regulat al acestei legume creste speranta de viata, prin prevenirea bolilor tumorale si a celor cardiovasculare si previne imbatranirea prematura. S-a observat ca in Japonia, Coreea de Sud si China exista cele mai multe persoane centenare si asta datorita consumului de ridiche neagra, mai ales sub forma de salata.

-Iata si alte afectiuni in care radacina de ridiche neagra este eficienta:

Anorexie, rahitism, inapetenta, boli tiroidiene, dispepsii, colecistite, icter, hepatita si paraziti intestinali: se consuma la orice masa fiind foarte utila mai ales daca se vor consuma totodata si frunzele. Se poate lua si inainte de masa stimuland pofta de mancare.

-Aplicatii externe: nevralgii, reumatism degenerativ, sciatica, dureri diverse (de spate, spondiloze lombare): se pun cataplasme cu ridiche neagra pe zona cu probleme si se lasa sa actioneze 2-3 ore. Acest remediu are efect antiinflamator si calmant.

-In caz de afectiuni hepatice, alergii, boli de inima, demineralizare, guta, migrene, nevroza sau ficar colonial, se recomanda sa se bea cate o lingura de suc, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Acest remediu contribuie la curatirea organismului de toxine. Se poate lua perioade lungi de timp.

-Ateroscleroza, artrita: Se tin cure in care se administreaza de minimum 5 ori pe saptamana ridiche neagra, in cure de cel putin o luna. De asemenea, cateva picaturi de ulei de masline si 2-3 linguri de otet de mere curat, sporesc eficienta.

-Dischinezii biliare: un pahar de suc de ridiche neagra se amesteca cu un sfert de pahar de miere. Se iau 6 linguri pe zi, intre mese. Un alt remediu eficient este acesta: suc de ridiche, diluat in parti egale cu apa. Se incepe in prima zi cu 100 ml, apoi cantitatea se mareste treptat pana se ajunge la 400 ml suc pe zi, dupa 2 luni. Se poate face o cura cu sirop de ridiche neagra amestecata cu miere, din care se iau cate 1-2 lingurite cu cateva minute inainte de fiecare masa.

Gingivite, halena: se prepara o tinctura dintr-un litru de tuica, 30 g ridiche neagra si 20 g miere. Se pune la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara. Cu lichidul obtinut se maseaza gingiile si se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, diluate intr-o jumatate de pahar de apa.

-Litiaze urinare si biliare: ridichile negre curatite de coaja, se rad marunt, apoi se strecoara sucul si se ia inainte de fiecare masa cate o lingura din sucul format. Acesta are un efect miraculos asupra pietrelor de la vezica biliara, ajutand la eliminarea lor sau impiedica formarea lor. Totodata, ajuta in bolile de rinichi la eliminarea nisipului. In afectiunile mai grave se poate lua cate 100 ml suc cu 15 minute inaintea meselor principale timp de 2 saptamani, cu o pauza de 1 saptamana, apoi se poate relua.

Precautii si contraindicatii:

Cei care se cu probleme digestive, biliare sau hepatice, trebuie sa consume aceasta leguma cu prudenta in primele zile, marind doza doar daca nu apar agravari ale afectiunii de care sufera.

Consumul de ridiche neagra poate da balonare, dar acest lucru poate fi rezolvat rapid cu un ceai din plante medicinale (cimbru, chimen, fenicul, anason, busuioc sau ghimbir).

Vezi si: Antioxidantii si rolul lor in sanatatea organismului

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole