16.7 C
București
marți, octombrie 15, 2024

Cum poate fi de folos apiterapia in afectiunile bronho-pulmonare

Bolile bronho-pulmonare reprezinta una din cele mai comune probleme de sanatate la nivel mondial, afectand foarte multi oameni. Aceasta afectiune defineste un grup de boli care se manifesta la nivelul aparatului respirator, cu afectarea cailor respiratorii, a parenchimului pulmonar sau a vascularizatiei pulmonare. Se pare ca infecriile, fondyl genetic, fumatul si poluarea se afla printre principalii factori de risc asociati acestor boli. Totusi, de-a lungul timpului, s-a dovedit ca produsele apicole au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, ce ofera rezultate foarte bune in tratarea diferitelor afectiuni bronhice si pulmonare.

Beneficiile apiterapiei in bronsita

In urma mai multor studii de specialitate, s-a observat ca asocierea propolisului cu miere (de tei sau eucalipt) da rezultate foarte bune in tratamentul bronsitei cronice. De asemenea, in cazul astmului bronsic s-au observat ameliorari semnificative si prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin micro-intepaturi.

Iata si cateva remedii pentru astm bronsic si traheite:

-Se fac aerosoli cu:

  • solutie hidroalcoolica de propolis 5 %, timp de 5 zile, cate o inhalatie pe zi;
  • solutie alcoolica de propolis 5% in emulsie cu ulei de trandafir (in proportie de 1:1), timp de 1-5 minute a cate 5-20 de inhalatii;
  • solutie alcoolica de propolis 20 %, cate 5-7 picaturi, de 3 ori pe zi;
  • tinctura de propolis 8 %, cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi. De asemenea, se recomanda sa se consume miere si polen;
  • solutie de miere cu laptisor de matca in inhalatii (10-15) si miere cu propolis tot prin inhalatii.

-In caz de congestie bronsica, se prepara un sirop expectorant din miere de tei, benzoat de sodiu, tinctura aconiti, infuzie de tei si tinctura de belladona.

Atentie! Aceste remedii sunt contraindicate persoanelor cu alergie la unul dintre acesti compusi.

Ce beneficii are propolisul in afectiunile bronho-pulmonare

Se spune ca propolisul, aplicat ca unic tratament, nu ofera rezultatele spectaculoase, dar este un bun adjuvant al tratamentului clasic utilizat in astfel de afectiuni.

Propolisul are proprietati anti-inflamatoare, anestezice si eutrofice locale, fiind utilizat si pentru atenuarea crizelor de astm si pentru scaderea frecventei acestora.

Vezi si: Beneficiile in afectiunile pulmonare ale ceaiului si tincturii de vulturica

Un alt punct forte al propolisului este acela ca are un rol esential la inhibarea dezvoltarii bacilului tuberculozei, favorizeaza rezorbtia focarelor de infectie si sustine lupta organismului impotriva agentului responsabil, bacilul Koch.

In TBC, se recomanda:
– extract apos de propolis 15 %, cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi;
– aerosoli cu solutie de propolis 10 % si tinctura de propolis 30 % oral (cate 25 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de masa), timp de 10-15 zile.

Alte afectiuni ce pot beneficia rapid de efectele propolisului se numara si: faringitele cronice, alergiile rino-sinusale si rino-sinusita cronica (combinat cu laptisor de matca si miere, eficienta este sporita si in amigdalite, otite, traheite si guturai).

Ce beneficii are laptisorul de matca in afectiunile bronho-pulmonare

Acesta s-a dovedi eficient in traversarea unor epidemii de gripa sau de infectii virale acute. Laptisorul de matca are efecte imunomodulatoare specifice, iar rezultatul consta in diminuarea simptomelor (transpiratie abundenta, tuse, ralurile (zgomote anormale, care se asculta cu stetoscopul la nivelul aparatului respirator) si accese de astm. Totusi, trebuie stiut ca administrarea trebuie facuta cu mare prudenta in cazul persoanelor cu antecedente alergice si mai ales celor ce prezinta tulburari hormonale.

In tuse, se recomanda:
-se prepara un amestec din: 1 lingurita miere, 2 lingurite seminte de anason, sare gema si 250 ml apa. Se amesteca si se fierbe, dupa care se consuma rece, cate 2 linguri la fiecare 2 ore.
-se prepara un suc dintr-o lamaie, glicerina si miere. Intr-o cantitate mica de apa se fierbe lamaia timp de 10 minute, apoi se taie in jumatate si se stoarce sucul. Peste acest suc se adauga 2 linguri de glicerina si miere. Se consuma cate 1 lingurita, inainte si dupa mese.
-sirop de ridiche neahra. Intr-o ridiche neagra se face o scobitura in care se pune miere. Se lasa de seara pana dimineata, iar siropul format se consuma, cate 1 lingurita, inainte de mese.

Ce beneficii are mierea

Mierea are proprietati antibacteriene, cu actiune antitusiva, fluidifianta si expectoranta, fiind folosita din cele mai vechi timpuri in tratamentul tusei, laringitelor, faringitelor si durerilor in gat.

In topul celor mai bune sortimente de miere se afla:

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole