5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Beneficiile dovedite ale Kombucha pentru sanatatea intestinala si cum sa o prepari acasa

Kombucha, o bautura fermentata pe baza de ceai, castiga din ce in ce mai multa popularitate datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, aceasta bautura a fost apreciata pentru efectele sale pozitive asupra digestiei, metabolismului si imunitatii. Dar care sunt beneficiile Kombucha, dovedite de studii stiintifice, si cum putem prepara acasa aceasta bautura prietenoasa cu intestinul? Hai sa descoperim impreuna!

Te intrebi oare cum reuseste aceasta bautura straveche sa aduca atatea beneficii organismului tau si de ce este considerata una dintre cele mai sanatoase bauturi? Ei bine, totul se datoreaza procesului de fermentatie implicat in crearea kombucha, care contine un numar mare de bacterii vii sanatoase cunoscute sub numele de probiotice. Aceste bacterii imbina tractul digestiv si sustin sistemul imunitar, deoarece absorb nutrientii si lupta impotriva infectiilor si bolilor. Si, pentru ca 80% din sistemul nostru imunitar se afla in intestin, iar sistemul digestiv este a doua cea mai mare parte a sistemului nostru neurologic, nu este surprinzator ca intestinul este considerat „al doilea creier”.

Ce este Kombucha: Dupa cum am spus si mai sus, kombucha este o bautura fermentata din ceai negru sau verde si zahar, folosita ca probiotic. Fermentatia este initiata de o colonie de bacterii si drojdie numita SCOBY. Dupa fermentare, kombucha devine carbogazoasa si contine otet, vitamine B, enzime si probiotice, avand un gust acrisor si usor dulce.

Date nutritionale: Kombucha este in general sarac in calorii, dar bogat in vitamine B, cum ar fi acid folic, riboflavina, vitamina B6 si tiamina. Mai exact, o sticla de 450 ml cu kombucha contine urmatorii nutrienti:

60 de calorii
14 grame carbohidrati
4 grame zahar
20 miligrame de sodiu
100 micrograme de folat (25% *Doza Zilnica Recomandata)
0,34 grame de riboflavina/vitamina B2 (20%)
0,4 miligrame de vitamina B6 (20%)
0,3 miligrame de tiamina/vitamina B1 (20%)
4 miligrame niacina/vitamina B3 (20%)
1,2 micrograme de vitamina B12 (20%)

Kombucha – Beneficii pentru sanatate

1. Kombucha sprijina sanatatea digestiva

Kombucha este bogata in probiotice, care sunt bacterii benefice pentru sanatatea intestinului. Procesul de fermentare creeaza acizi organici si bacterii care ajuta la echilibrarea microbiotei intestinale, promovand digestia sanatoasa si reducand inflamatiile la nivel intestinal.

Totodata, un studiu din 2014 publicat in Journal of Chemistry a demonstrat ca fermentatia din Kombucha produce bacterii lactice, un tip de probiotice care poate ajuta la echilibrarea florei intestinale si la imbunatatirea digestiei.

Vezi si articolul: Kimchi: Cum se prepara acest aliment fermentat si ce beneficii ne ofera

2. Kombucha combate bacteriile rele din organism

Consumul de culturi vii din kombucha poate distruge multe tulpini de bacterii rele care sunt responsabile de infecții, dupa cum arata cercetarile.

De exemplu, in studiile de laborator, s-a descoperit ca are efecte antibacteriene impotriva stafilococului, E. coliSh. sonnei, doua tulpini de salmonella si Campylobacter jejuni.

*Multe dintre aceste tulpini de bacterii sunt responsabile de toxiinfectiile alimentare si de bolile alimentare.

3. Kombucha sustine functia imunitara

Dupa cum am mai tot spus, sanatatea intestinului este strans legata de sistemul imunitar, iar probioticele din Kombucha pot sprijini functia imunitara. Pe langa probiotice, Kombucha contine antioxidanti din ceaiul utilizat in procesul de preparare, ajutand astfel la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea organismului de stresul oxidativ.

Potrivit unui studiu din 2013 publicat in Food Science & Nutrition, antioxidantii din ceaiul verde utilizat la prepararea Kombucha pot contribui la protejarea celulelor imunitare si la reducerea inflamatiilor.

4. Kombucha poate imbunatati sanatatea inimii

Consumul regulat de Kombucha poate avea efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Bautura contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL („colesterol rau”) si la cresterea nivelului de colesterol HDL („colesterol bun”), ceea ce poate reduce riscul de boli de inima, potrivit cercetarilor.

De exemplu, un studiu din 2012 publicat in BMC Complementary and Alternative Medicine a aratat ca sobolanii carora li s-a administrat Kombucha au avut o scadere semnificativa a nivelului de colesterol total si trigliceride, sugerand ca poate avea efecte similare si la oameni.

5. Kombucha poate imbunatati functia mentala

Potrivit cercetarilor, kombucha ar putea fi capabil sa protejeze si creierul, iar acest lucru se datoreaza si continutului de vitamine B, printre altele, despre care se stie ca maresc nivelul de energie si imbunatatesc bunastarea mentala. Totodata, continutul sau ridicat de vitamina B12 este unul dintre motivele pentru care suplimentele contin uneori produse kombucha uscate. In plus, este bogat in probiotice, acele bacterii bune despre care se spune ca joaca un rol esential in sanatatea mintala.

Unele studii pe animale si pe oameni au aratat ca probioticele ar putea ajuta la tratarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, tulburarea din spectrul autist si tulburarea obsesiv-compulsiva.

6. Kombucha poate regla nivelul de zahar din sange

Un alt beneficiu important al Kombucha este capacitatea sa de a ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, un aspect esential pentru persoanele care se confrunta cu rezistenta la insulina sau diabetul de tip 2. Acizii si compusii activi din Kombucha pot imbunatati sensibilitatea la insulina.

De exemplu, un studiu din 2018, publicat in Journal of Functional Foods, a aratat ca aceasta bautura poate scadea nivelul de zahar din sange la animale, avand potentialul de a avea efecte similare si la oameni.

Totodata, cercetarile recente efectuate pe oameni arata rezultate promitatoare despre faptul ca aceasta bautura fermentata aduce beneficii diabeticilor. Mai exact, un pilot mic, randomizat, controlat, publicat in 2023, a descoperit ca aceasta bautura bogata in probiotice „a fost asociata cu niveluri reduse de glucoza din sange la oamenii cu diabet”.

7. Kombucha are efecte detoxifiante

Kombucha este bogata in enzime si acizi organici care ajuta la detoxifierea organismului. Glucuronic acidul, un compus care se formeaza in timpul fermentatiei, joaca un rol important in procesele de detoxifiere, legandu-se de toxine si ajutandu-le sa fie eliminate din organism prin urina.

De asemenea, cercetarile publicate in Journal of Applied Microbiology sugereaza ca procesul de fermentare din Kombucha ajuta la cresterea productiei de enzime detoxifiante, care pot sprijini functia hepatica si eliminarea toxinelor.

Vezi si articolul: Pu-erh. Ce trebuie sa stii despre ceaiul fermentat de origine chineza

Cum sa faci Kombucha acasa: ghid pas cu pas

Prepararea Kombucha acasa este un proces simplu si accesibil. In plus, este o modalitate excelenta de a personaliza gustul si de a controla calitatea ingredientelor.

Ingrediente si accesorii necesare:

  • 3,5 litri de apa
  • 1 cana de zahar organic din trestie sau miere
  • 8 plicuri de ceai negru sau verde (sau 2 linguri de ceai vrac)
  • 1 cana de Kombucha nepasteurizata sau starter de Kombucha (de la o bautura existenta)
  • O ciuperca SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast)
  • Un borcan mare de sticla
  • Un prosop curat sau panza si elastic pentru acoperirea borcanului

Instructiuni:

  • Fierbe apa si adauga zaharul: Incepe prin a fierbe 3,5 litri de apa. Odata ce apa a ajuns la punctul de fierbere, adauga o cana de zahar si amesteca pana cand acesta se dizolva complet.
  • Adauga ceaiul: Opreste focul si adauga plicurile de ceai sau ceaiul vrac. Lasa ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute, apoi scoate plicurile sau strecoara frunzele.
  • Raceste ceaiul: Lasa ceaiul sa se raceasca complet la temperatura camerei. Este important ca lichidul sa nu fie fierbinte, deoarece ar putea ucide cultura SCOBY.
  • Adauga starterul de Kombucha si SCOBY: Dupa ce ceaiul s-a racit, adauga o cana de Kombucha nepasteurizata sau starter de Kombucha. Apoi plaseaza SCOBY-ul in borcanul cu ceai.
  • Acopera borcanul: Acopera borcanul cu un prosop curat sau o panza si asigura-l cu un elastic pentru a permite fermentarea, dar pentru a impiedica accesul insectelor sau murdariei.
  • Fermenteaza: Asaza borcanul intr-un loc intunecos si cald (intre 21-27°C) timp de 7-14 zile. Pe masura ce fermentatia progreseaza, vei observa cum gustul devine mai acru. Poti incepe sa gusti dupa 7 zile si sa opresti fermentatia cand bautura atinge gustul dorit.
  • Imbuteliaza Kombucha: Dupa fermentare, scoate SCOBY-ul si o parte din lichid (care poate fi folosit ca starter pentru urmatoarea runda de Kombucha). Strecoara bautura si imbuteliaz-o in sticle de sticla. Poti adauga si arome naturale (fructe, ghimbir, menta) inainte de a o inchide.
  • Fermentare secundara (optional): Daca doresti o bautura mai carbogazoasa, lasa sticlele inchise la temperatura camerei inca 1-3 zile pentru fermentare secundara, apoi pune-le la frigider.

Vezi si: Studiu: Sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de cancer

Vezi si: 5 feluri in care kombucha usureaza stresul

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole