20 C
București
miercuri, septembrie 11, 2024

Studiu: Sucurile îndulcite cu zahăr cresc riscul de cancer

Un nou studiu a adus în atenție legătura alarmantă dintre consumul de sucuri îndulcite cu zahăr și riscul crescut de cancer, contribuind la creșterea preocupărilor legate de impactul băuturilor dulci asupra sănătății. Cercetătorii implicați într-un studiu din 2010 au estimat că, la nivel global, aproximativ 178.000 de decese anuale cauzate de diabet și boli cardiovasculare au fost atribuite consumului de băuturi dulci. Această statistică îngrijorătoare a fost consolidată și mai mult de un studiu recent, publicat în iulie 2019 în revista BMJ.

Studiul NutriNet-Santé: O analiză detaliată

Revista BMJ a publicat rezultatele unui studiu de cohortă prospectiv, NutriNet-Santé, care a investigat dacă consumul de băuturi dulci ar putea crește riscul de cancer. Studiul a avut ca obiectiv evaluarea asocierilor dintre consumul de băuturi dulci, cum ar fi cele îndulcite cu zahăr și sucurile de fructe 100%, precum și băuturile îndulcite artificial, și riscul de cancer.

Studiul a inclus 101.257 de adulți francezi sănătoși, cu o vârstă medie de 42 de ani, și a analizat consumul a 97 de băuturi dulci și 12 băuturi îndulcite artificial. Grupul de băuturi dulci a fost definit ca fiind alcătuit din toate băuturile îndulcite cu zahăr care conțin mai mult de 5% carbohidrați simpli, inclusiv sucurile de fructe 100% fără adaos de zahăr. Aceste băuturi au inclus băuturi răcoritoare, siropuri, băuturi cu fructe, băuturi calde îndulcite, băuturi sportive și energizante. Pe de altă parte, băuturile îndulcite artificial au inclus toate băuturile care conțin îndulcitori nenutritivi, cum ar fi sucurile acidulate, siropurile fără zahăr și băuturile pe bază de lapte dietetic.

Rezultatele Studiului

Aportul mediu de băuturi dulci și îndulcite artificial a fost de 117,3 ml/zi (aproximativ 4 uncii sau 1/2 cană). Rezultatele studiului au indicat că o creștere de 100 ml/zi în consumul de băuturi dulci este asociată cu un risc crescut de cancer general cu aproximativ 18%, și un risc crescut de cancer de sân cu 22%.

Mai mult, potrivit rezultatelor raportate în BMJ, consumul de băuturi dulci a fost asociat în mod semnificativ cu riscul general de cancer și, în special, cu riscul de cancer de sân. În contrast, consumul de băuturi îndulcite artificial nu a fost asociat cu un risc crescut de cancer.

Un aspect surprinzător pentru mulți a fost descoperirea că și consumul de suc de fructe 100% a fost asociat semnificativ cu un risc general crescut de cancer, iar acest lucru se intampla din cauza pesticidelor folosite.

Vezi si: Cum iti distrug sucurile acidulate sanatatea. 6 motive pentru a renunta la ele

Implicații și concluzii

Descoperirile acestui studiu subliniază importanța conștientizării impactului pe care consumul de băuturi dulci îl poate avea asupra sănătății. Sucurile dulci, consumate pe scară largă în țările occidentale, ar putea reprezenta un factor de risc modificabil pentru prevenirea cancerului. Aceste date sugerează necesitatea unor politici de sănătate publică mai stricte și educarea populației cu privire la riscurile asociate consumului excesiv de băuturi îndulcite cu zahăr.

Iata câteva alternative mai bune la băuturile zaharoase

Consumul de apă plată este cel mai bun mod de a rămâne hidratat, deoarece apa conține zero calorii sau zahăr și este esențială pentru sănătatea generală din multe motive.

Ce altceva poți bea în afară de apa obișnuită care te va menține hidratat fără a contribui cu calorii și zahăr în plus la dieta ta?

Iată câteva dintre cele mai bune băuturi sănătoase care reprezintă alternative excelente la băuturile dulci:

  • Apă cu felii de fructe sau suc de lămâie
  • Apa de cocos
  • Cafea neîndulcită
  • Ceaiuri neîndulcite (verde, alb, negru sau din plante precum menta, tei, turmeric etc.)
  • Sucuri de legume proaspăt stoarse sau sucuri de fructe cu conținut scăzut de zahăr (neindulcite), precum suc de cireșe, merișoare, afine, țelină, pătrunjel etc.
  • Kombucha

Ar trebui consumate băuturi îndulcite artificial în locul băuturilor dulci? În timp ce băuturile îndulcite artificial (ASB) nu au fost legate de riscul de cancer în studiul menționat mai sus, ele au fost asociate cu anumite probleme de sănătate în alte studii. De exemplu, o serie de studii au legat ASB de o incidență mai mare a hipertensiunii arteriale, a obezității, a diabetului de tip 2 și a intoleranței la glucoză, modificări ale microbiotei intestinale și, potențial, mai multe pofte, dureri de cap și alte simptome.

Vezi si: Surprinzator: 10 cauze nedorite ale cancerului si cum sa te protejezi natural

Vezi si: 10 ani de studii asociaza bauturile racoritoare dietetice cu aceste boli grave

Vezi si: Efectele interactiunii dintre cofeina si taurina in bauturile energizante

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole