4.6 C
București
marți, martie 19, 2024

Pu-erh. Ce trebuie sa stii despre ceaiul fermentat de origine chineza

Pu-erh este un ceai negru, de origine chineza, cu un gust unic, deoarece savoarea sa provine din procesul indelungat de fermentatie. Se spune ca exista sortimente care isi mentin aroma si 50 de ani, la fel ca vinul.

Ceaiul Pu-erh este preparat din frunzele si tulpinile plantei Camellia sinensis, aceeasi planta folosita si la prepararea ceaiului alb, galben, verde, oolong si negru. Totusi, diferenta dintre ele este procesul de recoltare si preparare. De exemplu, ceaiul alb si verde nu sunt fermentate, ceaiul oolong este partial fermentat, iar cel negru (din care face parte si Pu-erh), este complet fermentat. Totodata, un alt element de distinctie o reprezinta si forma, obtinuta prin presarea frunzelor. Pu-erh se gaseste sub forma de caramida, cuib, prajiturica, dar se poate comercializa si sub forma de vrac sau pliculete.

Ceaiul Pu-erh are culoarea neagra/maro, iar aroma sa duce a pamant sau ciuperci, lasand la final un gust dulce in gura.

Atentie!

Ceaiul Pu-erh contine cofeina. Acesta poate fi o alternativa buna la cafea, insa daca se vrea un ceai cu un continut cat mai scazut de cofeina, Pu-erh nu este o alegere potrivita. Ceaiul poate contine intre 30 si 100 mg de cofeina pe cana (depinde de concentratie) si un consum prea mare de ceai Pu-erh poate duce la stari de insomnie, ameteala, palpitatii, deshidratare, diaree sau urinare excesiva.

Cum se prepara ceaiul Pu-erh

Daca vrei sa faci ceai dintr-o forma comprimata, trebuie sa tai din aceasta cam o lingurita. Planta trebuie clatita putin pentru a elimina praful depus in timpul fermentarii, dar si pentru a improspata putin frunzele inainte de infuzare. Spalarea se face cu apa fierbinte. Se pun funzele de ceai intr-un vas, apoi se toarna apa, dupa care se aruncati repede lichidul.

Intr-o cana cu apa fierbinte (aprox. 95 de grade C – pana in punctul de fierbere) se adauga o lingurita de planta si se lasa la infuzat 3-5 minute, apoi se strecoara.

Ce beneficii are ceaiul Pu-erh

-Imbunatateste digestia. O ceasca de ceai bauta dupa o masa copioasa ajuta la digestie, regleaza tranzitul intestinal si eliminarea senzatiei de greata si balonare.

-Are efect detoxifiant. Microorganismele si zaharurile obtinute prin procesul de fermentatie al acestui tip de ceai ataca toxinele din sange si le elimina din organism.

-Protejeaza organismul datorita proprietatilor antibacteriene.

-Scade nivelul colesterolului rau din organism. Studiile au aratat ca un consum indelungat, a unor cantitati adecvate de ceaiuri Pu – Erh, reduce nivelul colesterolului LDL ( colesterolul rau ) si cresterea nivelului de HDL (colesterolul bun).

-Mai multe studii au confirmat ca ceaiul Pu-erh regleaza glicemia si previne bolile cardiovasculare, contribuind la buna functionare a sistemul circulator. 

-Bogat in antioxidanti, Pu-erh anihileaza radicalii liberi din organism, incetinind procesul de imbatranire.

-Datorita continutului de cofeina, ceaiul Pu-erh este extrem de revitalizant si energizant.

-Stimuleaza memoria.

-Este eficient in procesul de slabire.

-Intareste sistemul imunitar. Ceaiul Pu-erh contine numeroase vitamine ce contribuie semnificativ la apararea organismului. Totodata, ceaiul protejeaza organismul de bolile infectioase si impiedica bacteriile sa se inmulteasca.

-S-a dovedit ca ceaiul Pu-erh ajuta la descompunerea alcoolului mai rapid, atenuand astfel simptomele neplacute de mahmureala.

-Substantele active din planta au puterea de a proteja ficatul de actiunea medicamentelor chimioterapeutice. Totodata, studiile au aratat ca ceaiul Pu-erh poate distruge celulele canceroase, acesta reprezentand o speranta pentru identificarea unui tratament impotriva bolii.

Vezi si: Piperul. De ce este recomandat sa il incluzi in dieta ta zilnica

Vezi si: Ceaiul de merisoare. Beneficii si retete

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole