19.1 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Kombucha – Ce efecte si beneficii are ceaiul nemuririi

Kombucha este o bautura pe baza de ceai fermentat. Aceasta are un gust dulceag si acidulat care se obtine prin actiunea specifica a ceaiului negru sau verde asupra ciupercii folosite.

Ingredientele de baza ale ceaiului kombucha sunt: drojdia, zaharul si ceaiul negru. Acestea se lasa la fermentat in jur de 1 saptamana pentru ca bacteriile si acidul sa aiba timp sa fermenteze.

In urma acestui proces de fermentare, pe langa toate bacteriile probiotice, se obtin si vitamine (mai ales cele din grupa B si C), aminoacizi, enzime si acizi organici, lactici si acetici (antibiotic natural). Prin urmare, in Kombucha exista o colonie cu bacterii „prietenoase” si ciuperci (drojdii) care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic uimitor, cu efecte vindecatoare remarcabile.

La noi in tara, Kombucha a inceput sa fie cunoscut de curand, dar se pare ca primele utilizari ale sale dateaza inca din anul 221 i.Hr., din timpul dinastiei chineze Tsin, fiindu-i atribuite multiple beneficii pentru sanatate.

Vezi si: Pu-erh. Ce trebuie sa stii despre ceaiul fermentat de origine chineza

Kombucha – Ce efecte si beneficii are ceaiul nemuririi

Kombucha este o bautura probiotica cu efecte depurative, antioxidante, energetice, dar si intaritoare pentru sistemul imunitar.

-Este un bun remediu detoxifiant. In prezent, se pare ca cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, fiind adesea folosita in tratarea reumatismului, a gutei, a bolilor hepatice si de piele. Aceasta capacitatea de detoxifiere se datoreaza continutului de acid glucuronic prezent in ceai, care este acidul cel mai important implicat in eliminarea toxinelor. O cura de 2 luni, in care se consuma zilnic intre 500 ml si 1 l de ceai kombucha, are efecte de dezintoxicare remarcabile.

-Vitaminele din grupul B ajuta corpul sa se detoxifice de excesul de estrogen, ajutand astfel la diminuarea simptomelor neplacute ale sindromului pre-menstrual.

-Amelioreaza simptomele artritei datorita continutului ridicat de glucozamina, o substanta de care are nevoie corpul pentru a mentine sanatatea articulatiilor.

-Previne aparitia cancerului. In urma mai multor studii efectuate in laborator, pe animale, s-a ajuns la concluzia ca prin efectele sale intens depurative, de stimulare imunitara si vitaminizante, kombucha este un remediu excelent de protectie impotriva cancerului. Se bea cate 1 litru de ceai pe zi, timp de minim 1 luna. In plus, ceaiul kombucha este benefic pentru prevenirea cancerului si in tratamentele de recuperare. Totusi, inca nu este bine inteles cum functioneaza proprietatile anticancer ale ceaiului, fiind necesare studii suplimentare.

-Intarirea sistemului imunitar. Probioticele ce se gasesc in Kombucha sprijina sistemul imunitar. Astfel, cei ce au probleme cu sistemul imunitar ar trebui sa consume acest ceai. In plus, substantele secretate de Kombucha au efecte de neutralizare a virusurilor si a bacteriilor. Se fac cure de doua saptamani, timp in care se consuma 500 ml-1 l pe zi de ceai.

-Atenueaza starile de anxietate, iritabilitate. Se bea zilnic, inainte de fiecare masa cate, cate o ceasca de ceai kombucha.

-Kombucha poate reduce riscul bolilor de inima si reduce colesterolul rau (LDL). Studiile efectuate pe sobolani arata ca ceaiul kombucha poate imbunatati foarte mult doi markeri ai bolilor de inima, LDL „rau” si colesterol HDL „bun”, in doar 1 luna.

-Minunate efecte digestive. Antioxidantii, probioticele si enzimele din acest ceai neutralizeaza radicalii liberi care creeaza haos in sistemul digestiv. Unele cercetari au demonstrat ca ceaiul Kombucha poate preveni si vindeca problemele de sanatate ce apar la nivelul intestinelor si ulcerele stomacale neetanse. In plus, Kombucha este eficienta si in cazul candidozei, contine culturi vii probiotice care ajuta intestinul pentru a se repopula cu bacterii bune.

-Adjuvant in afectiunile renale si biliare (pietre). Se bea cate 1 l de ceai in fiecare zi, timp de 1 saptamana si se poate repeta lunar.

-Energizeaza organismul. Datorita continutului de cofeina dein ceaiul negru si a numeroaselor vitamine si minerale, kombucha imbunatateste alimentarea cu oxigen la nivelul tesuturilor si stimularea procesului de producere a energiei la nivel celular.

Vezi si: 5 feluri in care kombucha usureaza stresul

Precautii si contraindicatii:

Ceaiul este contraindicat in sarcina si femeilor care alapteaza, copiilor mici, celor ce sufera de boli hepatice si renale, celor care au probleme cardiace si de coagulare.

Deoarece este o bautura acidulata (pH-ul sau este situat intre 2 si 3), exista riscul de acidoza metabolica in cazul persoanelor care o consuma in exces.

Vezi si: Ginger-ale. Cum se prepara berea de ghimbir

Sursa foto: hehealthsite.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole