12.2 C
București
miercuri, mai 1, 2024

Ce arbusti si plante perene sa plantezi daca vrei sa ai o gradina medicinala

Arbustii si plantele perene, spre deosebire de cele anuale, pot fi plantate o singura data, oferind un randament nu doar pentru un sezon, ci pentru mai multi ani, daca sunt ingrijite corespunzator. Multe dintre ele sunt foarte usor de cultivat si au nevoie de o contributie minima din partea ta. Totodata, acestea pot fi grozave pentru controlul daunatorilor – ajutand la respingerea, confuzia sau distragerea atentiei unei game de daunatori, pentru atragerea fluturilor si albinelor, dar si pentru numeroasele beneficii aduse sanatatii.

Ce arbusti sa plantezi pentru o gradina medicinala

-Hibiscus

Hibiscusul este un arbust foarte frumos, cu crestere lenta, ce produce infloriri luxuriante in timpul verii. Florile vin intr-o varietate de nuante de albastru, violet, roz, mov, rosu si alb, fiind un adevarat rasfat pentru ochi.

Din punct de vedere medicinal, mugurii sai florali contin mucilagii, un compus medicinal lipicios, format din polizaharide, care poate fi folosit pentru vindecarea arsurilor, ranilor, ulcerelor gastrice si a inflamatiilor si iritatiilor interne si externe, cum ar fi durerile de gat sau infectiile tractului urinar. Totodata, beneficiul numarul unu pentru sanatate cunoscut de stiinta din consumul hibiscus este ca scade tensiunea arteriala.

Vezi si: Ceaiul de hibiscus este bun pentru starile de anxietate si pentru scaderea hipertensiunii

-Soc

Florile si fructele socului sunt considerate remedii excelente pentru sezonul racelii si gripei. Floarea de soc are proprietati antiinflamatoare si expectorante, ajutand in cazurile de raceala, sinuzita si alergii. Totodata, ceaiul din flori de soc influenteaza favorabil reumatismul, guta, bolile de rinichi si vezica, prin diureza pe care o produc

S-a demonstrat ca extractul de soc negru poate oferi rezultate incredibile. Socul este un remediu natural cu proprietati puternice anti-virale, deosebit de eficient impotriva diferitelor tulpini de virus gripal. S-a demonstrat ca este eficient impotriva a 10 tulpini de virus gripal. Un studiu a aratat ca are capacitatea de a reduce durata simptomelor gripei la 3-4 zile.

-Ienupar

In scop terapeutic, de la ienupar se utilizeaza fructele, care se macina si se prepara infuzii si decocturi sau se transforma in pulbere, tincturi si uleiuri esentiale.

Ceaiul din fructe de ienupar are actiune diuretica si antiseptica, dand bune rezultate in bolile de rinichi. De asemenea, prin diureza si diaforeza pe care le produce, ceaiul din fructe de ienupar aduce ameliorare in reumatism, guta, hidropizie (apa in tesuturi). In plus, ceaiul se mai recomanda in bronsitele acute si cronice, usureaza tusea, mareste pofta de mancare, restabileste activitatea digestiva, inlatura dispepsiile de fermentatie, micsoreaza balonarile stomacului, mareste puterea de transpiratie, eliminand astfel toxinele din corp si pe aceasta cale.

Frectiile cu uleiul de ienupar in amestec cu spirt (1 g ulei volatil la 100 ml spirt) calmeaza durerile provocate de reumatism, lumbago si diferite stari nevralgice.

-Scumpie

Scumpia este un arbust tot mai des folosit pentru decorarea gradinilor, datorita aspectului, dar cercetarile stiintifice recente au inceput sa scoata la iveala ce calitatile tera­peutice nebanuite are.

In scop terapeutic, de la acest arbust se recolteaza scoarta, ramurile mai groase si frunzele. Acestea contin taninuri elagice, gumirezine, mircetina, fustinozid (glicozid) si ulei volatil (frunzele). Toate aceste substante ii ofera scumpiei proprietati antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice, astringente, antihemostatice, febrifuge etc. De exemplu, industria farmaceutica foloseste scumpia pentru producerea pastilelor Flacu­lin (indicate in dischinezie a cai­lor biliare – „bila lenesa”) si a supozitoarelor Neoanuzol (he­mo­roizi).

Vezi si:

Ce plante perene sa plantezi pentru o gradina medicinala

-Echinaceea

Echinacea este adesea folosita ca planta ornamentala, dar folosita si in scopuri medicinale. Planta are o reputatie bine cercetata privind imbunatatirea imunitatii. Exista numeroase studii care arata ca echinaceea amelioreaza durerea, reduce inflamatia si are efecte hormonale, antivirale si antioxidante. De aceea, planta este recomandata pentru a trata o gama larga de infectii, inflamatii, febra fanului, herpes labial si rani cu vindecare lenta.

-Lavanda

Lavanda este usor de cultivat, foarte rezistenta la boli, toleranta la seceta, rezistenta la caprioare si atrage fluturi. Totodata, lavanda este o planta perena incarcata cu proprietati antiseptice puternice.

In scopuri medicinale, florile se folosesc sub forma de infuzie care are actiune calmanta asupra sistemului nervos, recomandandu-se in neurastenie, migrene, boli de inima care au la baza un substrat de origine nervoasa. In acelasi timp, ceaiul de levantica mareste diureza, secretia biliara, putand fi folosit in amestec cu alte plante in tratamentul bolilor de rinichi si ficat.

-Melisa/Roinita

Roinita este una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume, iar studiile efectuate arata minunata ei valoare terapeutica, cu efecte multiple. De exemplu, in urma studiilor de specialitate, s-a constatat ca planta actioneaza bine in toate durerile gastrice (inlatura gazele din stomac, calmeaza spasmele stomacale si intestinale) si de origine nervoasa (nervozitatea, depresia, atacurile de panica, insomnia si poate ajuta la durerile de cap). S-a mai constatat ca, pe langa actiunea relaxanta asupra musculaturii gastrointestinale, are si o actiune similara asupra musculaturii uterine.

-Menta

izma

Menta este, probabil, cea mai usor de cultivat dintre toate plantele perene. Tulpinile patrate au tendinta de a alerga in mod rampant peste si sub sol.

Menta ajuta la deschiderea si curatarea intregului sistem al cailor respiratorii, de la sinusuri pana la plamani. De asemenea, functioneaza in special asupra sistemului digestiv, ajutand la eliminarea gazelor, a greatei si a stomacului deranjat. In plus, menta este eficienta si in cazul sindromului intestinului iritabil, greata, afectiuni ale pielii, dureri de cap, raceala si gripa. Aplicarea uleiului de menta diluat pe frunte s-a dovedit a fi eficienta in tratamentul durerii de cap tensionale.

-Valeriana

Suficient de rezistenta pentru a supravietui majoritatii conditiilor de iarna, aceasta planta perena a fost folosita in scopuri medicinale de secole.

Principiile active din radacina de valeriana au proprietati sedative asupra sistemului nervos si cardiac, palpitatii, anxietate, colici stomacale de natura nervoasa, insomnii, tulburari de menopauza, iar specialistii au afirmat ca utilizarea acesteia poate aduce unele beneficii si in cazul copiilor care sufera de hiperactivitate.

Cercetarile din ultimul timp, arata eficienta valerianei ca se­da­tiv si somnifer. Ad­mi­nistrarea de extract de va­le­riana ajuta la marirea pe­rioadei de somn si imbunatateste calitatea acestuia.

-Sunatoare

Foarte multe afectiuni pot fi tratate si chiar prevenite consumand aceasta planta sub diverse forme, atat sub forma de ceai cat si uleiul de sunatoare, unguentul de sunatoare, tinctura de sunatoare sau chiar mierea obtinuta exclusiv din sunatoare.

Sunatoarea se foloseste cu succes in colitele cronice, boli de ficat, deoarece influenteaza in bine starile inflamatorii si stimuleaza secretiile.

-Rozmarin

Rozmarinul este o planta perena culinara traditionala care isi poate gasi un loc in multe gradini.  Odata recoltata, planta poate fi folosita in multe feluri de mancare, dar si in diferite remedii naturiste.

In calitate de planta medicinala a batranilor cu memorie slaba si cu articulatii anchilozate, rozmarinul sporeste mobilitatea si insufleteste intelectul.

-Oregano

Ca planta aromatica, se spune ca oregano respinge o serie de insecte daunatoare obisnuite si, prin urmare, este bun pentru a deruta, a respinge sau a distrage atentia unei game de specii enervante. Totodata, planta este folosita si pentru a trata diferite afectiuni ale tractului respirator, tulburari gastro-intestinale, crampe menstruale si tulburari ale tractului urinar. Acest condiment, aplicat local, ajuta la tratarea diferitelor afectiuni ale pielii. Acest condiment este, de asemenea, utilizat pentru urmatoarele afectiuni: raceala, dureri musculare, acnee, matreata, bronsita, dureri de dinti, balonare, dureri de cap, boli de inima, alergii, paraziti intestinali, dureri de urechi, oboseala, alungarea insectelor, crampe menstruale.

-Cimbru

Cimbrul este o planta buna pentru gradina ta, deoarece alunga insectele nedorite si afidele. Totodata, studiile recente au aratat ca extractul de cimbru inhiba dezvoltarea stafilococului auriu, are actiune calmanta asupra tusei, este un tratament eficient si pentru bronsita, pentru eliminarea mucusului din plamani si stomac (reduce simptomele colicilor si deranjamentelor intestinale, previne gastrita cronica). In plus, cimbrul este eficient in tratarea durerilor menstruale, ameliorarea afectiunilor nervoase, depresie, oboseala si insomnie.

-Salvia

Salvia este o planta culinara, dar are si o lunga istorie de utilizare medicinala. De exemplu, in Antichitate, salvia era considerata un adevarat medicament, fiind recomandata in tratamentul a peste 60 de afectiuni, printre ele numarandu-se si muscaturile de serpi, reglarea transpiratiei in cazul bolnavilor de plamani si pentru scaderea lactatiei lehuzelor.

Ceaiul din frunze de salvie are actiune antisudorifica, recomandandu-se pentru a opri transpiratia nocturna a tuberculosilor. Totodata, salvia este eficienta si in: afectiunile respiratorii, febra, afectiuni digestive (colitele, enterocolitele, colitele de fermentatie, indigestia, balonarea), rani externe si eczeme infectioase.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole