12.8 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Ce sunt probioticele si ce alimentele le contin in mod natural

Probioticele sunt bacterii vii care, atunci cand sunt consumate prin alimente/suplimente, sunt benefice sistemului nostru digestiv. Acestea mai sunt numite si bacterii bune/sanatoase/prietenoase. De obicei, tractul digestiv sau gastrointestinal contine trilioane de bacterii intestinale si drojdie, cunoscute in mod sub numele de „flora intestinala” si, pentru ca sistemul gastrointestinal sa functioneze corect, aceasta flora trebuie sa fie in echilibru pentru a ajuta la prevenirea afectiunilor.

Un dezechilibru in flora intestinala duce la o serie de probleme de sanatate – si nu doar probleme gastrointestinale, ci si disfunctie imunitara si infectii. Acest dezechilibru poate fi perturbat de o dieta nesanatoasa, stres emotional si fizic si utilizarea antibioticelor, care distrug bacteriile bune impreuna cu cele rele.

Cele mai importante beneficii ale probioticelor includ imbunatatirea sanatatii intestinale, tratarea diareei, cresterea aportului de nutrienti, intarirea imunitatii, pierderea in greutate, imbunatatirea dispozitiei. In plus, are si potential anti-cancer.

Daca vrei sa achizitionezi suplimente din farmacii, trebuie sa stii urmatoarele:

-Doza si unitatile formatoare de colonii. Pentru a fi un adevarat probiotic, un produs trebuie sa contina culturi bacteriene vii si active si trebuie sa indice acest lucru pe ambalaj. O recomandare generala este sa alegi produse probiotice cu cel putin 1 miliard de unitati formatoare de colonii si care contin genul Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacillus sau Saccharomyces boulardii.

-Acorda o atentie deosebita etichetei si modului in care ar trebui sa fie pastrate probioticele. In general, acestea se pastreaza in frigider (asigura-te ca locul de unde le-ai cumparat procedeaza la fel). Caldura poate ucide microorganismele din probiotice daca acestea nu sunt depozitate corect.

-Acorda o atentie deosebita datei de expirare, deoarece unitatile care formeaza colonii tind sa scada in timp, facandu-le mai putin utile.

-Cauta probiotice de marca si citeste cateva cercetari.

Unii specialisti din domeniul sanatatii recomanda alimentele probiotice in loc de suplimente. Unde poti gasi probiotice? Iata cateva alimente in care poti gasi aceasta bacterie benefica.

Probiotice naturale – Alimente care sustin sanatatea intestinala

De-a lungul timpului, s-a observat ca alimentele probiotice sunt o alegere mult mai buna. In special, alimentele fermentate ofera un mediu hranitor in care bacteriile sanatoase se dezvolta si elibereaza produse secundare importante, ca de exemplu:

-VARZA MURATA. Aceasta nu are o diversitate de probiotice, dar este bogata in acizi organici (ceea ce ofera alimentelor gustul acru) care sustin cresterea bacteriilor bune.

Varza murata este bogata in vitamina C si  enzime digestive si, de asemenea, este o sursa buna de bacterii naturale de acid lactic, cum ar fi lactobacillus.

-KOMBUCHA. Este un ceai negru fermentat si contine o serie de bacterii benefice pentru intestin si specii de drojdie. Kombucha exista de peste 2.000 de ani, fiind originar din Japonia, iar beneficiile sale primare pentru sanatate includ sprijinul digestiv, cresterea energiei si detoxifierea ficatului.

-KEFIR. Este o bautura probiotica fermentata din lapte (se face prin adaugarea de boabe de chefir in lapte). Boabele de chefir nu sunt cereale, ci mai degraba culturi de bacterii lactice si drojdie. Kefirul contine cateva tulpini majore de bacterii si drojdie prietenoase, ceea ce il face un probiotic divers si puternic. Aceasta baututra poate imbunatati sanatatea oaselor, poate ajuta la unele probleme digestive si poate proteja impotriva infectiilor.

-TEMPEH si MISO (din soia fermentata).

Tempeh este facut din boabe de soia care au fost gatite si fermentate. Tempeh-ul s-a dovedit ca ajuta la crestereaconcentratiei de bacterii bune.

Miso este un condiment japonez. Se face in mod traditional prin fermentarea boabelor de soia cu sare si un tip de ciuperca numita koji. Aceasta contine cantitati mari de bacterii prietenoase cu intestinul.

-CIOCOLATA NEAGRA. Aceasta poate sprijini starea de bine si functionarea bacteriilor din intestin si este cunoscuta ca regleaza miscarile intestinale.

-MASLINE VERZI. Dupa fermentarea maslinelor verzi, poti face un aliment probiotic antioxidant si bogat in nutrienti pentru a imbunatati viteza digestiva.

Care este diferenta dintre Probiotice si Prebiotice:

Probioticele adauga bacterii bune in intestin, in timp ce prebioticele creeaza un mediu bun in intestin, astfel incat stomacul sa poata produce mai multe bacterii bune. Adesea, probioticele si prebioticele merg mana in mana.

Combinatia dintre cele doua creeaza un mediu sanatos pentru stomacul tau si poate ajuta la o serie de probleme digestive.

Sursele alimentare bune de prebiotice includ: fasolea uscata si alte leguminoase, usturoiul, sparanghelul, ceapa, prazul, anumite anghinare, bananele verzi, cartofii fierti la rece si graul.

!!! Dieteticianul Gail Cresci, dr., RD este de parere ca daca esti adeptul unei diete sanatoase (bogata in fructe proaspete, legume si fibre si saraca in grasimi saturate, zahar si alimente procesate), nu vei avea nevoie de probiotice. Ceea ce mananci este probabil cea mai mare influenta asupra microbiomului tau intestinal.

Atentie!

Desi probioticele sunt in general recunoscute ca fiind sigure, daca ai un sistem imunitar compromis sau slabit (cum ar fi daca ai tratamente de chimioterapie, o boala critica sau ai suferit recent o interventie chirurgicala) ar trebui sa eviti sa iei suplimente probiotice si alimente probiotice.

Vezi si: Cat de utile sunt probioticele? Rezultatele unui studiu facut de oamenii de stiinta din Israel

Vezi si: Experimentul cu probiotice care a prelungit viata cu 60% – Secretul longevitatii se afla in intestin

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole