3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Care este cel mai sanatos lapte vegetal, conform cercetarilor

In ultimii ani au existat tot mai multe ingrijorari cu privire la laptele de vaca si la modul in care acesta este plin cu hormoni. De exemplu, atunci cand vacile sunt mulse in timpul gestatiei, nivelul lor de estrogen creste de 20 de ori, iar acest lucru a fost asociat cu afectiuni maligne ale sanilor, ovarelor si uterului, potrivit unui studiu publicat in Journal Medical Hypotheses. Totodata, consumul excesiv de lapte a fost asociat si cu un risc crescut de boli de inima in mai multe studii. Prin urmare, laptele pe baza de plante pare a fi o optiune mult mai buna. Dar care este cel mai sanatos lapte vegetal?

Un lapte pe baza de plante este orice lapte nelactat fabricat din nuci, seminte, cereale sau leguminoase.

Se pare ca laptele vegetal a fost consumat de secole in diverse culturi, dar popularitatea lui a crescut vertiginos in ultimul deceniu.

De exemplu, laptele de soia dateaza de peste o mie de ani, fiind mai degraba un pas intermediar in procesul de a face alte alimente pe baza de soia, cum ar fi tofu – dar oamenii din China au fost primii care au profitat de acest produs secundar, servindu-l cald si indulcit.

Initial, aceste alternative de lapte au fost create pentru cei cu alergii sau intolerante la intoleranta la lactoza, dar au inceput sa devina tot mai populare si in randul veganilor. Totodata, oamenii aleg lapte vegetal in locul laptelui de animale din mai multe motive. Fie ca este vorba despre valoarea lor nutritiva, din motive de bunastare a animalelor, pentru un impact redus asupra mediului sau pur si simplu din preferinta.

In prezent, diversitatea de lapte vegetal este tot mai mare. Iata care sunt cele mai cunoscute varietati de lapte vegetal:

  • Lapte de soia
  • Lapte de migdale
  • Lapte de nuca de cocos
  • Lapte de ovaz
  • Lapte de caju
  • Lapte de mazare
  • Lapte de canepa
  • Lapte de in
  • Lapte de orez

In cadrul acestor tipuri diferite, exista si diverse formule care folosesc ingrediente diferite. De exemplu, unele produse sunt facute cu aroma de vanilie, agenti de ingrosare si zahar adaugat, in timp ce altele nu. Asadar, e important sa citesti cu atentie eticheta sau sa incerci sa-l prepari chiar tu.

Dar acum apare marea nedumerire: „Care este cel mai sanatos lapte vegetal?”

Vezi si: Cercetatorii au legat consumul de lapte cu un risc mai mare de osteoporoza

STUDIU – Care este cel mai sanatos lapte vegetal?

Se pare ca un nou studiu, efectuat in august 2011, a cautat sa afle raspunsul la aceasta intrebare, prin analizarea continutului de micronutrienti a mai multor sortimente de lapte pe baza de plante. Cercetatorii au masurat cantitatea de magneziu, fosfor, zinc si seleniu din alternativele de lapte pe baza de plante, mai ales pentru ca acestea sunt tipurile de minerale esentiale care lipsesc de obicei pe etichetele nutritionale.

Constatarile au aratat ca a existat o variabilitate a continutului de minerale in functie de tip si de marca.

La finalul studiului, s-a constatat ca printre cele mai bogate optiuni nutritive se numara laptele de mazare si laptele de soia, desi este important sa optezi pentru soiuri cu continut scazut de zahar si sa eviti soia daca esti sensibil la efectele acesteia.

Laptele pe baza de mazare contine cel mai mult fosfor, seleniu si zinc. De fapt, s-a constatat ca bauturile pe baza de mazare contin cu aproximativ 50% niveluri mai mari de fosfor, zinc si seleniu decat laptele obisnuit de vaca. Totodata, s-a mai constatat ca laptele de soia are cel mai mult magneziu, chiar mai mult decat laptele obisnuit.

Trebuie retinut faptul ca in acest studiu au fost analizate produsele facute dintr-un singur ingredient de baza, cum ar fi migdale, caju, nuca de cocos, canepa, ovaz, mazare, orez sau soia. In total, au fost analizate 85 de mostre, inclusiv cele realizate de diferite marci.

Dar hai sa vedem si cateva dintre principalele beneficii ale optarii pentru lapte vegetal  in locul laptelui obisnuit:

Laptele vegetal – Beneficii pentru sanatate

-Lapte de soia

Laptele de soia este inca cel mai popular lapte vegetal. Acesta este singura alternativa de lapte care contine in mod natural aceeasi cantitate de proteine ​​ca si laptele de vaca, cu aproximativ 3 g la 100 ml. Datorita faptului ca multi producatori fortifica laptele de soia cu calciu si alte vitamine, cum ar fi B12, B2, D si A, expertii in nutritie spun ca poate fi folosit ca o alternativa adecvata din punct de vedere nutritional la laptele de vaca. In plus, laptele de soia are caracteristici similare cu laptele de vaca atunci cand este folosit ca inlocuitor la gatit, coacere si spumare pentru cafea.

-Lapte de migdale

Laptele de migdale este bogat in multi nutrienti sanatosi. Acesta are mai putine calorii si mult mai putine proteine decat laptele de soia. Cantitatea mica de grasime din laptele de migdale este grasimea nesaturata, care ar trebui preferata din perspectiva sanatatii. Laptele de migdale preparat casa poate fi o sursa bogata de calciu, daca sunt folosite suficiente migdale.

-Lapte de cocos

Laptele de cocos reprezinta cea mai buna alegere pentru gatit si coacere, oferind alimentelor o aroma delicioasa.

-Laptele de ovaz

Laptele de ovaz este usor dulce, cu o consistenta subtire si cremoasa. Cu continutul ridicat de fibre alimentare, fitochimice si antioxidanti, ovazul este un aliment deosebit de sanatos. In plus, acesta vine adesea imbogatit cu vitamine si minerale, cum ar fi calciu, vitamina D si riboflavina, ajutand la mentinerea pielii si a ochilor sanatosi.

Studiile arata ca un consum regulat de ovaz poate avea un efect pozitiv asupra problemelor gastrointestinale, iar mai multe publicatii au atestat proprietatile de scadere a colesterolului ale ovazului. Totodata, ovazul are beta glucan, arata cercetarile. Aceasta este o fibră solubila care poate oferi beneficii pentru sanatatea inimii, precum si a unei digestii mai bune.

-Laptele de caju

Laptele de caju are un gust usor de nuca si este potrivit pentru gatit si coacere. Grasimea continuta este in mare parte grasimi nesaturate, fiind o alegere excelenta pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol sau care trebuie sa-si urmareasca aportul de grasimi.

Acesta este potrivit pentru utilizarea in cafea si latte.

-Lapte de mazare

Laptele de mazare este produs folosind mazare galbena despicata, care este macinata in faina. Proteina si amidonul sunt separate, iar proteina este amestecata cu apa pentru a face laptele. Acesta este adesea imbogatit cu vitamine precum calciul si potasiul, un electrolit cheie pentru organism.

-Laptele de canepa

Laptele de canepa este o sursa buna de acizi grasi omega-3. Are un continut scazut de carbohidrati si bogat in grasimi, dar cele mai multe dintre acestea sunt grasimi nesaturate, care ar trebui preferate din perspectiva sanatatii.

Totodata, cercetarile arata ca laptele de canepa contine si arginina, un aminoacid ncare poate ajuta la relaxarea vaselor de sange si la reducerea tensiunii arteriale.

Doar un pahar de lapte de canepa poate furniza 50% din aportul zilnic recomandat de acid alfa-linolenic si, prin urmare, este o sursa buna de acizi grasi omega-3 Datorita gustului sau usor de nuca, laptele de canepa este excelent cu cereale, dar este si potrivit pentru utilizare la gatit si coacere.

Vezi si: Lapte de canepa si turmeric. Cum prepari aceasta bautura simpla si extrem de nutritiva

-Laptele de orez

Acesta reprezinta cea mai buna alegere pentru persoanele cu alergii si intolerante.

Laptele de orez este relativ bogat in carbohidrati, dar sarac in grasimi, proteine ​​si alti nutrienti daca nu este imbogatit sau fortificat. In timpul procesarii, carbohidratii sunt impartiti in zaharuri, ceea ce confera laptelui de orez gustul tipic dulce, fara adaos de zahar.

Iata cateva sugestii:

  • Daca vrei sa cresti aportul de proteine, laptele de soia este cea mai buna optiune. Acesta are mai multe proteine ​​decat majoritatea celorlalte tipuri si este comparabil cu laptele de vaca in ceea ce priveste caloriile si proteinele. Totusi, nu exagera cu consumul lui.
  • Daca iti doresti o textura cremoasa, incearca laptele de ovaz. Acesta are o consistenta mai groasa, fiind o alegere excelenta pentru cafea si latte.
  • Laptele de canepa si laptele de soia au gusturi putin mai puternice, asa ca pot fi folosite cu cereale sau fulgi de ovaz, cu exceptia cazului in care vrei sa te bucuri de aroma lor.

!!! Nu uita ca laptele vegetal este lipsit de unii nutrienti gasiti in laptele de vaca, cum ar fi vitaminele A si D si B12. Prin urmare, este important sa urmezi o dieta echilibrata si sa iei in considerare suplimentarea daca nu iti satisface nevoile nutritionale.

Vezi si: 10 inlocuitori naturali ai zaharului

Vezi si: Ciupercile, inlocuitorul perfect al carnii

Vezi si: 7 medicamente ce pot fi inlocuite cu turmeric

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole