10 inlocuitori naturali ai zaharului

Zaharul este o substanta ce da dependenta, iar oamenii inca nu realizeaza cat este de daunator. Ei bine, trebuie sa stii ca un consum excesiv poate duce la degradarea dintilor, obezitate, diabet, boli cardiace si chiar cancer. De aceea, ne-am gandit sa va aratam o lista cu inlocuitori naturali pentru zahar.

Se stie despre zahar ca este o sursa buna de energie şi consumat in doze mici nu pune viata in pericol, insa excesul lui duce la aparitia multor boli. Din fericire, daca vrei sa ai un stil de viata cat mai sanatos, trebuie sa stii ca exista inlocuitori naturali ai zaharului. Iata care sunt acestia:

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

Inlocuitori naturali ai zaharului – Siropul de artar

Acesta este cu adevarat un indulcitor sanatos, cu aroma deosebita de caramel si cu nume­roase efec­te benefice pentru sana­tate. Siropul de artar ofera diversi antioxidanti si minerale, cum ar fi manganul si zincul. Utilizarea siropului de artar in cantitati moderate ajuta la scaderea inflamatiei, mentine glicemia si furnizeaza diverse substante nutritive. In comparatie cu mierea, are un continut scazut de calorii si un continut ridicat de minerale. Sustine sanatatea inimii si imbunatateste sistemul imunitar.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Siropul de yacon

Siropul de yacon este un indulcitor natural, cunoscut pentru beneficiilor sale uimi­toa­re. Acesta are foarte putine calorii si un con­ti­nut mare de inulina, ceea ce il recomanda diabeticilor, pre­cum si celor care vor sa sla­beas­ca. In plus, siropul de yacon ajuta la stimularea di­gestiei, pastreaza flora intestinala sanatoasa, previne ate­roscleroza, hiperten­siunea, os­teo­­poroza si reduce colesterolul si trigliceridele.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Siropul de agave

Siropul de agave este considerat o alternativa naturala la indulcitori artificiali si zaharuri rafinate. Acesta este de 1 ½ ori mai dulce in comparatie cu zaharul obisnuit si are aproximativ 60 de calorii la o lingura. Se poate adauga si la bau­turi. Pentru ca are un continut ridi­cat de fructoza, se recomanda sa fie con­sumat in can­titati moderate. Poate fi folosit si ca inlocuitor al zaharului in retetele care necesita coacere.

Inlocuitor al zaharului – Mierea

Cand vine vorba de indulcitori naturali, mierea pura este una dintre cele mai bune alternative la zahar pe care le puteti gasi. Ea este plina de antioxidanti, enzime si alti nutrienti care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la promovarea unui intestin sanatos. Consumata cu moderatie (max. 50 g/zi) ne ajuta sa ne mentinem sana­tatea si greutatea ideala. Atentie! Mierea incalzita la o temperatura mare nu devine toxica, dar isi pierde toate calitatile.

Inlocuitor al zaharului – Stevia dulce

Stevia dulce este cu mult mai dulce decat zaharul, dar are 0 calorii, deci nu in­grasa de­loc. De asemenea, este un pre­­parat cu efecte terapeutice re­mar­cabile, de mare aju­tor in prevenirea si tratarea obe­zitatii, diabetului, pro­ble­melor renale si cardiace, racelilor, retentiei de apa.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Zaharul din nuca de cocos

Ca si apa de nuca de cocos, zaharul de nuca de cocos ofera organismului substante nutritive benefice. Cu o incarcatura glicemica scazuta, zaharul de nuca de cocos ofera un gust dulce fara efectele nocive ale zaharului prelucrat. Utilizati zahar din nuca de cocos in retete pentru un gust dulce si o doza sanatoasa de antioxidanti, vitamine si minerale.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Sucanatul

Acesta este obtinut prin des­hi­dratarea sucului de trestie de zahar si are ju­matate din caloriile zaharului obisnuit. Datorita modului de obtinere, sucanatul se mentine inte­gral si nerafinat si isi pas­treaza melasa, vitaminele si mineralele. Se gaseste sub forma de mici cristale maro cu aspect granulat. Are gust placut, de caramel si poate fi folosit la orice preparat.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Pudra de Lucuma

Aceasta este preparata din fructul arborelui de Lucuma, este foarte sa­raca in calorii, cu un con­tinut mare de betacaro­ten, vitamine din com­ple­xul B si minerale. De asemenea, pudra de lucuma are rolul de a stimula siste­mul imunitar, de a mentine glicemia la nivel normal si de a reduce colesterolul. Are un gust placut si ajuta la reglarea greu­tatii corporale.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Xylitolul

Este o substanta care se gaseste, in proportie mica, in aproape toate fructele si legumele. Are cu 40 % mai putine calorii decat zaharul si se foloseste ca indulcitor la prepararea bauturilor sau a alimentelor. De aseme­nea, xylitolul are efecte antibacteriene si deconges­tionante, ajuta la intarirea oaselor, reducand riscul aparitiei osteoporozei. Totusi, este recomandat sa nu se depaseasca doza de 40 g/zi, deoarece poate duce la tulburari digestive.

Inlocuitori naturali ai zaharului – Eritritolul

Ca si xylitolul, eritritolul se extrage si el din fructe si legume, se gaseste sub forma de pulbere si are aproape 0 calorii. Are un gust asemanator cu al zaharului si se poate utiliza la fel. Ca se beneficii, acesta previne formarea cariilor si este o alegere buna pentru cei care vor sa sla­beasca si sa isi pastreze sanatatea.

Vezi si: 5 semne care te anunta ca esti dependent de zahar

Vezi si: Beneficiile renuntarii la zahar dupa 10 zile de abstinenta

Vezi si: Zaharul si efectele sale nocive asupra organismului

Vezi si: Beneficii pentru frumusete ale zaharului brun. Tratamente eficiente mai putin stiute

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...