17.5 C
București
marți, aprilie 30, 2024

Cele mai importante beneficii ale vitaminei A (retinolul)

Vitamina A este un nutrient foarte important pentru organism si este cunoscuta si sub numele de retinol. Aceasta este implicata intr-o serie de procese fiziologice din organism necesare pentru mentinerea sanatatii umane (ajuta la intarirea imunitatii, lupta impotriva infectiilor si are grija de sanatatea ochilor si a pielii).

Trebuie sa stii ca vitamina A provine din doua surse:

  • Un grup, numit retinoizi, care provine din surse animale si include retinolul (ex: uleiul de ficat de cod, galbenusul de ou, ficatul de vita,laptele, smantana, untul, branza cheddar);
  • Un grup numit carotenoide, care provine din plante si include beta-carotenul. Corpul transforma beta-carotenul in vitamina A (surse: fructele si legumele galbene sau portocalii, cum ar fi porumbul galben, care contin pigmentul caroten, dar si cartofii dulci, morcovii, broccoli, spanacul, mango, dovleacul, rosiile, fulgii de ovaz, caisele, piersicile, mazarea, papaya).

Vezi si: Aceasta pudra are mai multi antioxidanti decat coacazele, mai mult fier decat spanacul si mai multa vitamina A decat morcovii

Care sunt simptomele deficitului de vitamina A: cheratinizarea pielii, orbirea nocturna, senzatia de arsura/mancarime la nivelul ochilor, inflamarea pleoapelor, uscaciunea conjunctivei, par fara luciu, matreata, unghii fragile, tulburari sexuale si modificari precanceroase ale tesuturilor corpului.

Excesul de vitamina A – Chiar daca este o vitamina esentiala pentru o sanatate buna, aceasta poate fi toxica in doze mari. Asadar, nu lua niciodata mai mult decat doza zilnica recomandata fara a discuta mai intai cu medicul tau.

Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei A

-Imbunatatirea vederii

Cel mai notabil beneficiu al acestei vitamine este rolul sau crucial in sustinerea sanatatii ochilor si a vederii. Dupa cum am spus si mai sus, deficientele de vitamina A sunt asociate cu orbirea nocturna, degenerescenta maculara si alte scaderi ale vederii legate de varsta.

Aceasta vitamina permite ochilor tai sa se adapteze la schimbarile de lumina, ii mentine umezi si, de asemenea, imbunatateste vederea pe timp de noapte. In plus, retinolul ajuta la formarea violetului vizual in ochi, care poate imbunatati ochii si poate asigura o retina sanatoasa. Totodata, poate reduce semnificativ riscul de cataracte si degenerescenta maculara, care este frecvent asociata cu imbatranirea.

-Intarirea imunitatii

Vitamina A mentine mucoasele umede pentru a asigura o imunitate buna si imbunatateste activitatea celulelor albe din sange. Totodata, previne patrunderea germenilor in organism si ajuta si la combaterea infectiilor odata ce germenii intra in organism.

Vezi si: Niacina – Ce rol are pentru organismul nostru vitamina B3

-Ingrijirea pielii

Retinoizii sunt adesea folositi in produsele de ingrijire a pielii, in special in cazul acneei, deoarece s-a dovedit ca acesti compusi curata pielea, prevenind formarea leziunilor de acnee si inflamatia pielii. Totodata, vitamina A ajuta si la prevenirea imbatranirii premature. Potrivit unui studiu al Departamentului de Dermatologie, Universitatea din Michigan Medical School, aplicarea locala a retinolului a aratat rezultate pozitive in inversarea imbatranirii.

-Sanatatea oaselor

Desi mecanismele nu sunt inca pe deplin intelese, se pare ca deficientele de vitamina A sunt legate de riscuri crescute de fracturi. Centrul national NIH Osteoporoza si bolile osoase asociate sugereaza ca aceasta vitamina intareste oasele si dintii. Aceasta ajuta la formarea dentinei, un strat de material dur chiar sub suprafata dintilor, sporindu-i astfel rezistenta.

Vezi si: Vitamina D3 – 5 beneficii dovedite de studii

-Promoveaza cresterea musculara

Vitamina A joaca un rol esential in asigurarea unei cresteri musculare adecvate la copii si adolescenti in crestere, prevenind astfel riscul de a dezvolta distrofie musculara.

Vezi si: Vitamina B17 (Amigdalina) si beneficiile ei dovedite stiintific

-Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Potrivit unei cercetari efectuate de facultatea Universitatii Ben-Gurion din Negev si a Centrului Medical Soroka, Israel, retinolul, atunci cand este sinergizat cu carotenoizi si vitamina D, are un potential uimitor in inhibarea cresterii celulelor canceroase de prostata si mamare.

Conform unui studiu din 2014, publicat in World Journal of Surgical Oncology, arata ca vitamina A poate reduce riscul de cancer de vezica urinara. Totusi, sunt necesare mai multe studii.

-Reduce riscului de rujeola

Poate nu stiai, dar deficitul de vitamina A poate provoca rujeola la copii. Potrivit unui studiu, vitamina aceasta poate ajuta la reducerea sanselor de rujeola la copii. Consumul de alimente bogate in aceasta vitamina ajuta la ameliorarea febrei si a diareei, contribuind astfel la protejarea copilului de virus.

-Scade colesterolul

Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi, ajutand astfel la scaderea colesterolui din sange si  protejandu-te impotriva riscurilor grave de boli de inima si accident vascular cerebral.

Vezi si: Vitamina B1. Ce trebuie sa stii despre „vitamina antistres”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole