Vitamina B17 (Amigdalina) si beneficiile ei dovedite stiintific

Vitamina B17 (Amigdalina)

Utilizarea vitaminei B17 (Amigdalina) este destul de controversata, mai ales in tratamentul pentru cancer, fiind interzisa in multe state din SUA dupa ce unele studii au considerat-o ineficienta si potential otravitoare. Totusi, exista unele dovezi ca amigdalina poate oferi si beneficii pentru sanatate

Ce este mai exact vitamina B17?

Vitamina B17, cunoscuta si sub denumirea de amigdalina, este un compus chimic gasit in anumite alimente, mai ales in samburi de caise, semintele de mere, pere, prune si piersici.

Amigdalina este atat de controversata pentru ca in organism poate fi descompusa partial in cianura, care poate fi potential toxica, asa ca nu se recomanda consumul ei excesiv. Totusi, de-a lungul timpului, amigdalina a fost folosita pe scara larga in practicile medicale pentru tratamentul anumitor boli cronice.

Vitamina B17 si cancerul – Controverse

Un studiu publicat in Interdisciplinary Journal of Contemporary Research afirma ca vitamina B17 este eficienta pentru cancer datorita producerii de acid cianhidric, care, atunci cand este administrata in doze mici, poate cauta celulele canceroase in timp ce lasa alte celulele nevatamate. Totusi, nu exista suficiente studii care sa afirme acest lucru, dar oamenii inca vor sa incerce  presupusul leac miraculos.

Sunt inca in curs de desfasurare studii pentru a demonstra rolul vitaminei 17 in reducerea cancerului.

Vezi si: Samburii din fructe. „Medicamente” cu beneficii excelente pentru sanatate

Beneficiile vitaminei B17

Administrata in doze moderate, vitaminei B17 are cateva beneficii interesante. Iata care sunt acestea:

-Regleaza tensiune arteriala. Pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala, aceasta poate fi o modalitate excelenta de a tine tensiunea arteriala sub control si de a reduce riscul de ateroscleroza, atac de cord, accident vascular cerebral si boli coronariene.

-Intareste sistemul imunitar. Exista dovezi care arata ca utilizarea strict controlata a acestei vitamine poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea unei varietati de infectii si afectiuni.

-Are efect analgezic. Potrivit unui raport publicat in 2014 in Journal of Cancer Research and Therapeutics, amigdalina este un medicament antitumoral promitator. Aceasta vitamina a fost folosita in medicina traditionala pentru a calma durerea si este, de asemenea, cunoscuta ca reduce durerea experimentata in timpul tratamentului cu cancer si chimioterapie. Totusi, doza si eficacitatea sunt puse sub semnul intrebarii, fiind necesare mai multe cercetari.

Vitamina B17 – Efecte secundare

Dupa cum spuneam si mai sus, moderatia este esentiala. Vitamina B17 este o glicozida cianogena, ceea ce inseamna ca poate fi transformata in cianura de hidrogen in organism (o toxina extrem de puternica) si are urmatoarele efecte secundare: slabiciune, confuzie, tulburari de somn, dureri de cap, ameteala, dificultati de respiratie, durere abdominala, greata si varsaturi.

In cazul in care in organism este produsa o cantitate excesiva de acid cianhidric, aceasta poate fi fatala.

Din cauza acestor efecte, SUA respinge complet utilizarea acestei vitamine.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...