3.4 C
București
miercuri, noiembrie 13, 2024

Beneficiile fructelor si legumelor NEGRE. De ce este bine sa le consumam

Pentru echilibrul organismului nostru, specialistii ne recomanda sa consumam zilnic fructe si legume. Acestea ne asigura cantitatea necesara de fibre, vitamine, minerale si alti nutrienti care intaresc sistemul imunitar, reduc riscul aparitiei unor boli si incetinesc procesul de imbatranire. Totodata, se pare ca unul dintre cei mai importanti indicatori care pozitioneaza fructele si legumele pe categorii distincte, in functie de beneficii, este culoarea acestora. Studiile au demonstrat ca in functie de culoare, fructele si legumele pot fi de ajutor in anumite afectiuni. De exemplu, astazi vom vorbi despre beneficiile fructelor si legumelor NEGRE.

Trebuie sa stiti ca fructele si legumele de culoare neagra contin resveratrol – cel mai puternic factor natural antioxidant.

Daca nu stiti la ce ajuta antioxidantii, atunci trebuie sa aveti in cap un singur cuvant – ”anti-cancer”. Totodata, antioxidantii au efect anti-imbatranire si status antiinflamator. 

Beneficiile fructelor si legumelor NEGRE – Resveratrol

-Cele mai bune surse

Resveratrolul se gaseste, in general, in fructele si legumele de culoare inchisa, indigo-visiniu spre negru, dar nu numai. Acestea sunt: dudele negre, ciresele negre, strugurii negri (dar si samburii lor), murele negre, coacazele, prunele inchise la culoare, afinele negre, lintea neagra, fasolea neagra, salata lollo, varza rosie, ceapa rosie, merele violet, dar si fragi si alune. Penultimele enumerate, chiar daca nu sunt negre, contin si ele aceasta substanta minune. Vezi si: Beneficiile legumelor de culoare violet

In urma unui studiu, s-a constatat ca pielita de strugure are in jur de 50-100 mg/g resveratrol, mai mult decat dublul oricarei alte surse identificate. De asemenea, nu trebuie sa uitam nici de sucul de varza rosie, care este o bogatie de antioxidanti.

Previne aparitia cancerului

Resveratrolul are efect anti-cancer, de distrugere tumorala directa, actionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala (cancer de san, uter, ovar, testicul, prostata, ficat, stomac si cancer de piele. Aceasta substanta inhiba proliferarea celulelor maligne si le induce moartea. De asemenea, aceasta substanta blocheaza formarea de vase de sange in jurul tumorii, dar si metastazarea celulelor maligne.

Sfat: Cei care nu au cancer, pot consuma toate alimentele mentionate mai sus pentru a beneficia de cat mai mult Resveratrol, insa cei care au in acest moment cancer, este recomandat sa se abtina de la folosirea strugurilor negri (cresc nepermis de mult glicemia ca nivel si ca timp si pot scadea drastic imunitatea acelor persoane) si a oricaror alimente negre dar acre (coacaze) sau insuficient coapte, deoarece duc la aciditate in organism, un factor major stimulator al dezvoltarii tumorale. In cazul bolnavilor cu cancer, se recomanda sucul de varza rosie, dudele, ciresele, afinele, declara dr. Calin Marginean.

Vezi si: Beneficiile legumelor de culoare rosie

Creste durata de viata

Resveratrolul confera o protectie deosebita ADN-ului, ferindu-l de mutatii. Se pare ca acesta este singurul antioxidant care are capacitatea de a creste durata si calitatea vietii. Totodata, aceasta substanta preintampina ridarea si imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea si tineretea

Previne boala Alzheimer

Resveratrolul are efect protectiv fata de aceasta boala, ajutand la blocarea proteinei NF-Kb, impiedicand astfel distrugerea neuronilor. Totodata, se pare ca exista studii incurajatoare referitoare si la alte boli neuro-degenerative.

Iti ofera energia de care ai nevoie

Resveratrolul amplifica toleranta la efort, performantele fizice si psihice.

Alte beneficii de luat in seama:

Resveratrolul scade nivelul sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor, scade glicemia si previne aparitia diabetului zaharat, mareste elasticitatea articulatiilor, are efect anti-trombotic, efecte anti-SIDA, antivirale, antialergice, antibacteriene si antiinflamatoare.

De asemenea, aceasta se mai comporta si ca un hormon fito-estrogen (a nu se confunda cu estrogenul natural), adica: este cel mai bun fixator de calciu in oase (pevenind osteoporoza), confera protectie vasculara majora, ajuta la regularizarea ciclului menstrual, confera protectie impotriva cancerului de san si col uterin, protejeaza celulele nervoase impotriva efectelor devastatoare ale stresului, creste eliminarea renala a acidului uric. Alte surse de fitoestrogeni sunt: spirulina, soia, frunzele de papadie si de patrunjel, salata (laptuca), granulele de polen, semintele de marar, grape-fruit-ul rosu. Vezi si: Beneficiile legumelor verzi. 10 motive care te vor convinge sa le consumi

Vezi si: Beneficiile legumelor portocalii

Vezi si: Beneficiile legumelor galbene. De ce este bine sa le consumam

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole