15.8 C
București
luni, aprilie 8, 2024

Beneficiile legumelor de culoare violet

Culorile alimentelor au un puternic impact asupra organismului, iar natura ofera diferite culori atat fructelor, cat si legumelor, in functie de nutrientii pe care acestea le contin. Fiecare culoare este data de anumite fitochimicale care au rolul de a previni diferite afectiuni.

De exemplu, legumele mov sunt considerate de specialisti un adevarat izvor de antioxidanti. Cu cat culoarea acestora legumelor este mai inchisa, cu atat sunt mai bogate in compusi flavonoizi si resveratrol, cele mai bogate antioxidante naturale.

Beneficiile legumelor de culoare violet

Studiile au scos la iveala ca acest pigment, pe termen lung, ajuta la scaderea valorilor tensiunii arteriale, iar resveratrolul contribuie la relaxarea muschilor peretilor arteriali, imbunatateste circulatia sangelui si curata arterele de grasimi.

Acestor antioxidanti puternici se mai adauga si vitamina C, flavonoizi si luteina ce stimuleaza sistemul imunitar, reduc inflamatiile si asigura sanatatea tractului urinar.

Din toate categoriile de culori, legumele de culoare violet se evidentiaza datorita puternicilor antioxidanti pe care ii contin. Cercetarile medicale au evidentiat faptul ca antocianinele din aceste legume previn riscul de aparitie la diferite boli, inclusiv a cancerului, a bolilor cardiovasculare si a deteriorarilor neurologice.

S-a dovedit ca resveratrolul inhiba raspandirea cancerului si distruge celulele tumorale in cazurile cancerului de prostata, de san, piele, plaman, ficat si sange.

Pigmentul violet din legume reprezinta un bun tratament in cazul ulcerului. In urma unui studiu realizat in anul 2011 s-a constatat ca antocienii alimentele violet au redus formarea ulcerului la sobolani. Cercetatorii cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca antioxidantii au impiedicat oxidarea, stimuland activitatea altor antioxidanti importanti, cum ar fi glutationul, care este in mod natural prezent in organism.

Beneficiile legumelor de culoare violet nu se opresc aici. Acestea pot ajuta si la prevenirea obezitatii si a diabetului, prin intermediul inhibarii anumitor enzime din tractul digestiv, precum si la controlul nivelului sanatos de zahar din sange.

Beneficiile legumelor galbene. De ce este bine sa le consumam

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

  1. […] Resveratrolul se gaseste, in general, in fructele si legumele de culoare inchisa, indigo-visiniu spre negru, dar nu numai. Acestea sunt: dudele negre, ciresele negre, strugurii negri (dar si samburii lor), murele negre, coacazele, prunele inchise la culoare, afinele negre, lintea neagra, fasolea neagra, salata lollo, varza rosie, ceapa rosie, merele violet, dar si fragi si alune. Penultimele enumerate, chiar daca nu sunt negre, contin si ele aceasta substanta minune. Vezi si: Beneficiile legumelor de culoare violet […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole