12.4 C
București
marți, februarie 20, 2024

Dudele albe si dudele negre. Ce beneficii au fiecare

Dudul este un arbore care a fost adus in tara noastra cu multe sute de ani in urma din Asia si tot ce ii apartine e de folos pentru sanatate: fructele, frunzele, scoarta si radacina.

Din multele specii de dud, cele mai raspandite sunt dudul alb, originar din Japonia si China si dudul negru, originar din Persia, scrie wikipedia.org.

In Europa, dudul a fost introdus in secolul al XII-lea. In Romania, el creste in stare salbatica in zonele de campie si pe dealuri joase.

Cercetarile de-a lungul timpului confirma calitatile terapeutice ale dudului, indiferent de culoarea fructelor. Acestia recomanda consumul lor, deoarece micsoreaza timpul de vindecare a multor afectiuni, stimuleaza imunitatea si reduce nivelul colesterolului.

Dudul negru (morus nigra) – Beneficii

Principalii constituenti cunoscuti: apa, glucoza si zahar, acid liber, materii albuminoide, materii pectice si grase, saruri, guma, cenusi, materii insolubile, tanin, cianina (materie coloranta), acid succinic, vitaminele A si C.

Proprietati:

  • Tonic
  • Racoritor
  • Depurativ
  • Laxativ
  • Astringent (fructe crude)
  • Antiscorbutic

Indicatii:

  • Astenie
  • Diateza hemoragica
  • Constipatie, enterita
  • Afectiuni pulmonare
  • Anghine, stomatite, afte

Metode de preparare si administrare:

-Fructul bine copt este eficient contra constipatiei.

-Sucul fructului extras inainte de completa maturare contine de la 20 la 25 g de acid citric la litru. Se utilizeaza in sirop astringent, pentru gargare contra anghinelor, stomatitelor si aftelor.

-Totodata, frunzele au proprietati antidiabeiice). In infuzie sau sub forma de extract fluid, se folosesc 30-50 de picaturi inainte de mese, relateaza Jean Valnet in cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„.

Dudul alb (morus alba) – Beneficii

Actiuni terapeutice: antidiabetic puternic, hipoglicemiant bun, antidiareic bun, alcalinizant bun pentru tubul digestiv, imbunatateste activitatea
muschiului cardiac, antiinflamator pentru cavitatea bucala, reduce sau elimina durerile dentare.

Dudul alb este apreciat pentru efectele sale in tratamentul diabetului, actiunea sa fiind demonstrata prin studii, nefiind descoperit insa principiul activ care scade glicemia. Planta se administreaza zilnic, procentul cu care este redusa glicemia dupa primele zile de tratament fiind de minim 20%. Se ia sub forma de infuzie combinata cu afin, brusture, papadie sau anghinare. Pulberile din aceste plante se amesteca in proportii egale si se ia o lingurita de preparat de 4 ori pe zi. Tratamentul dureaza minim 6 luni si va fi supravegheat de medic, deoarece trebuie facuta o ajustare a dozelor de insulina administrate, relateaza Tudor Ilie si Mihai Minoiu in cartea „Plante medicinale din flora Romaniei

Dudul morus alba este eficient si in afectiunile stomacului. Acesta este apreciat alcalinizant pentru stomac si intestin. In caz de diaree si colita de fermentatie, frunzele de dud au efect alcalinizant si astringent. Se foloseste sub forma de pulbere si se combina excelent cu frunzele de afin. De asemenea, in gastrita hiperacida, ulcer gastric si ulcer duodenal, se foloseste pulberea asociaza cu coada calului si musetelul.

-Dudul cu fructe albe are o actiune favorabila asupra muschiului cardiac. Se administreaza sub forma de pulbere, cu rol adjuvant.

-Actioneaza direct asupra terminatiilor nervoase de la nivelul cavitatii bucale, mai ales atunci cand este combinat cu cuisoarele. Astfel, in caz de dureri de dinti, infectii bucale si afte, se fac clatiri ale gurii cu infuzie combinata din frunze de dud si cuisoare.

Metode de preparare si administrare:

  • Pulbere: se obtine prin macinarea fina cu rasnita electrica. Se administreaza cate o lingurita rasa, sublingual, timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Tratamentul se face de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Infuzia combinata: se face din 2 linguri de pulbere de dud, care se lasa la inmuiat intr-o cana de apa de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Maceratul se pastreaza, iar pulberea umezita cu apa se fierbe intr-o cana de apa timp de 1-2 minute, dupa care se lasa la racit Apoi se combina cele doua extracte. Se bea inainte de fiecare masa cu un sfert de ora si de oricate ori este nevoie cate un pahar din acest preparat.

Vezi si: Beneficiile fructelor si legumelor NEGRE. De ce este bine sa le consumam

Vezi si: Fructele de soc, cel mai bun elixir cu actiune detoxifianta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole