21.9 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Valeriana, miracolul din natura pentru tulburarile nervoase

Valeriana (Valeriana officinalis) este folosita din Antichitate pentru valorile sale terapeutice. Se folosea in diferite afectiuni, de la deficiente de vedere la astm, iar astazi este raspandita in intreaga lume. Totodata, planta este folosita de veacuri pentru calitatile sale de decontractant, calmant si somnifer. Astazi vorbim despre valeriana, miracolul din natura pentru tulburarile nervoase.

Un remediu cu actiune sedativa pentru nervozitate

Este cunoscuta pentru proprietatile sale de reducere a starilor de excitatie, fiind unul dintre cele mai bune remedii cu actiune sedativa. Totodata, valeriana este hipotensiva, reduce palpitatiile inimii si aduce un somn profund, linistitor.

Planta este folosita din vremea Romei si Greciei Antice, iar Hipocrate, alaturi de Galen i-au descris proprietatile terapeutice mai ales ca tratament excelent impotriva insomniei. Iar amerindienii o foloseau pentru a trata ranile si ulcerele, dar si ca remediu rapid si eficient impotriva tusei.

Contine GABA, de aceea are proprietati antistres si antianxietate

Cercetarile arata ca aceasta planta detine valori terapeutice mari datorita continutului de gamma-amniobutiric (GABA). Acesta este un acid non-proteic, fiind cel mai important neuro-mediator, inhibitor central cu rol in reducerea excitabilitatii neuronale. Este distribuit in intreg sistemul nervos. Nivelul scazut de GABA a fost asociat cu probleme de somn, anxietate si stres cronic.

Valeriana este foarte eficienta in cazuri de anxietate, atacuri de panica, stres psihic si insomnie datorita continuturilor de acid valeric, acid isovaleric si diversi antioxidanti precum hesperidina, cu efect sedativ.

Se stie ca uleiul esential de valeriana calmeaza spasmele muschilor si se foloseste in colicile stomacale de natura nervoasa. De asemenea, acest ulei neutralizeaza influenta emotiilor si gandurilor negative, inducand o stare de liniste sufleteasca si de buna dispozitie. Fie inhalat, fie absorbit prin piele, uleiul esential de valeriana este purtat de sistemul circulator catre centrii nervosi.

Alunga gandurile si emotiile negative cu ulei esential de valeriana

Uleiul de valeriana are o mireasma deosebita, fiind folosita in aromaterapie atat pentru parfumul ei, cat si pentru efectele curative pentru om. Esentele de valeriana se pulverizeaza in incaperi pentru a fi inhalate, dar se pot folosi lampile electrice de difuzie sau clasicul vas din lut nesmaltuit. Se dilueaza uleiul essential de valeriana in ulei vegetal sau apa, se pun 15 picaturi la 50 de ml de lichid.

Folosita asa, planta ajuta in lupta cu insomniile, anxietate, tulburari nervoase. De asemenea, fitoterapeutii recomanda valeriana si in cazul depresiile, apasarilor obsessive, in nevroze, angoase si chiar impotriva ticurilor. Puteti sa folositi aceasta planta cu efecte minunate si pentru palpitatii, tuse nervoasa, crize astmatice, sciatica, migrene, ameteli, nimfomanie, febra intermitenta, sughit, hipertensiune, vietmi intestinali si boli cronice de piele.

Mai simplu, planta se poate utiliza si sub forma de infuzie sau tinctura. Puneti o lingurita de radacina de valeriana la o cana de 200 de ml de apa. Lasati planta in apa vreme de 3 ore, apoi puneti preparatul la foc. Dupa 3 clocote, indepartati, strecurati si beti treptat. Tinctura de valeriana se dilueaza in apa si se poate folosi pentru tratarea tenului hipersensibil, in special pentru persoanele nervoase, foarte stresate.

Valeriana in tulburarile nervoase si menopauza

Aceasta planta se foloseste cu mare folos si in cazul starilor anxioase si de nervozitate in sindromul premenstrual. Puneti 15 ml de ulei vegetal de cocos si 5-6 picaturi de ulei esential de valeriana, amestecati si masati zona abdominal pentru un effect rapid si garantat.

Persoanele cu tulburari obsesiv-compulsive ar trebui sa stie ca valeriana ii poate ajuta. Preparati un spray de camera cu 50 de ml de apa florala si 15 picaturi de ulei esential de valeriana. Pulverizati in orice incapere pentru a va putea bucura de liniste. Chiar si copiii hiperactivi beneficiaza de pe urma proprietatilor acestei plante.

Planta este un aliat de nadejde si pentru femeile la menopauza. Un consum zilnic de valeriana da bufeuri mai rar si mai putin severe. Ea ar trebui folosita de orice femeie cu menopauza agresiva. Sindromul picioarelor nelinistite poate fi ameliorat, de asemenea, prin tratament cu valeriana.

Se poate gasi sub forma de capsule, dar poate fi consumata si in ceaiuri. Se consuma pe o perioada de minimum 14 zile, insa nu trebuie sa se foloseasca in cantitati mari. Daca aveti drumuri lungi cu masina de facut, de preferat sa nu consumati inainte.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole