Valeriana. Planta care te scapa de insomnii

beneficii-valeriana

Valeriana este cunoscuta de pe vremea bunicilor pentru efectul sau sedativ, iar in prezent specialistii o considera cel mai bun somnifer natural din lume.

Radacina de valeriana are in compozitia sa ulei volatil cu proprietati aromaterapia, acid valerianic, acid salicilic, acid cafeic, acid clorogenic, substante terpenoide, sescviterpene, catinina, glucide, flavonoizi, taninuri, alcaloizi si multe altele.

Principiile active din radacina de valeriana au proprietati sedative asupra sistemului nervos si cardiac, palpitatii, anxietate, colici stomacale de natura nervoasa, insomnii, tulburari de menopauza, iar specialistii au afirmat ca utilizarea acesteia poate aduce unele beneficii si in cazul copiilor care sufera de hiperactivitate.

Cercetarile din ultimul timp, arata eficienta valerianei ca se­da­tiv si somnifer. Ad­mi­nistrarea de extract de va­le­riana ajuta la marirea pe­rioadei de somn si imbunatateste calitatea acestuia. Se fac tra­tamen­te de cate 6 sapta­mani, in care se adminis­trea­za seara cste 1-2 capsule cu extract de vale­riana. Efectele evidente de imbunatatire a somnului apar dupa 3 saptamani de ad­ministrare.

Cum se prepara infuzia combinată cu valeriana:

Ai nevoie de 3 linguri cu varf de radacina de valeriana maruntita. Acestea se adauga in 500 ml apa, timp de 8, dupa care se strecoara. Preparatul rezultat se lasa deoparte, iar planta ramasa se fierbe in alta jumatate de litru de apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa la racit si apoi strecoara. La final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproxi­mativ 1 litru de preparat care se foloseste intern (1-2 cani pe zi).

Contraindicatii:

Valeriana nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza. In cazul in care urmati un tratament cu valeriana, nu il intrerupeti brusc pentru a evita aparitia problemelor emotionale sau cele legate de insomnie. Nu consumati alcool concomitent cu utilizarea de valeriana deoarece combinatia aceasta poate accentua efectele sedative ale plantei.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.