17.3 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Surprinzator: 10 cauze nedorite ale cancerului si cum sa te protejezi natural

Cancerul este o boala complexa, influentata de numerosi factori genetici, de mediu si stil de viata. In timp ce unele cauze sunt bine cunoscute, exista si altele neasteptate, care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni. In acest articol, vom explora cateva cauze surprinzatoare ale cancerului.

Potrivit Institutului National al Cancerului, aproximativ 39,6% dintre barbati si femei vor fi diagnosticati cu cancer la un moment dat in viata. Cercetarile anterioare arata ca genetica reprezinta doar aproximativ jumatate din toate tipurile de cancer, sugerand ca expunerile de mediu si factorii socioeconomici pot juca, de asemenea, un rol.

Vezi si articolul: 10 posibile tratamente naturale pentru cancer – O privire asupra optiunilor alternative

Iata 10 cauze nedorite ale cancerului si cum sa te protejezi natural:

1. Alcoolul

Consumul de alcool este asociat cu un risc crescut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de gura, gat, ficat si san, arata cercetarile.

De ce are alcoolul aceste efecte negative? Ei bine, organismul nostru metabolizeaza etanolul din bauturile alcoolice in acetaldehida, care poate deteriora ADN-ul si proteinele din organism. De asemenea, alcoolul poate declansa oxidarea in organism, daunand si mai mult ADN-ului, proteinelor si grasimilor. De vina pot fi, de asemenea, afectarea absorbtiei nutrientilor si nivelurile crescute de estrogen, conform studiilor.

Asadar, limitarea consumului de alcool sau renuntarea completa la acesta poate reduce riscul de cancer.

2. Lumanari parfumate si odorizante

Produsele parfumate, cum ar fi lumanarile si odorizantele de aer, pot elibera compusi organici volatili (COV) si alte substante chimice toxice care au fost legate de cancer.

Opteaza pentru lumanari din ceara de albine sau soia, fara parfumuri sintetice, si evita utilizarea frecventa a odorizantelor de aer.

3. Factori socio-demografici – Impactul locului in care traiesti asupra riscului de cancer

Un studiu din 2017 publicat in revista Cancer a descoperit ca in Statele Unite, judetele cu aer, apa, teren, mediu construit si factori socio-demografici de calitate scazuta au o incidenta crescuta a cancerului. Calitatea slaba a aerului si mediul construit (inclusiv prezenta autostrazilor majore, disponibilitatea transportului public si a locuintelor) s-au corelat cel mai puternic cu ratele mari de cancer. Aceste constatari s-au aplicat atat barbatilor, cat si femeilor, cu cancerul de prostata si de san cel mai strans asociate cu mediul sarac. Alte cercetari arata ca cartierele minoritare se confrunta cu un risc mai mare de cancer din cauza poluarii aerului.

4. Virusi si bacterii

Anumite infectii virale si bacteriene, cum ar fi HPV (papilomavirus uman) si Helicobacter pylori, pot cauza cancer.

Vaccinarea impotriva HPV, practicile de igiena adecvata si tratamentul infectiilor bacteriene pot reduce riscul de cancer asociat cu acesti agenti patogeni.

5. Un stil de viata sedentar

Lipsa activitatii fizice este asociata cu un risc crescut de cancer, inclusiv cancerul de colon si san, arata o analiza din 2014 a Universitatii din Regensburg, Germania, publicata in Jurnalul Institutului National al Cancerului.

Incorporeaza exercitiile fizice regulate in rutina zilnica. Chiar si activitatea fizica moderata, cum ar fi mersul pe jos, poate reduce semnificativ riscul de cancer. Potrivit Societatii Americane de Cancer, cea mai recenta recomandare pentru adulti este de cel putin 150 de minute de activitate moderata sau 75 de minute de activitate viguroasa pe saptamana. Aceasta nu include activitatile zilnice, cum ar fi urcarea scarilor in loc de lift sau treburile casnice. Pentru copii, recomandarea este de cel putin 60 de minute de activitate moderata sau viguroasă in fiecare zi, cu activitate viguroasă cel putin 3 zile pe saptamana.

6. Mancare arsa si ambalajele alimentelor

Consumul de alimente arse sau prea gatite poate produce substante chimice, cum ar fi aminele heterociclice si hidrocarburile aromatice policiclice, care sunt cancerigene.

Evita, asadar, gatitul excesiv al alimentelor si incearca sa gatesti la temperaturi mai scazute. Marinatul carnii inainte de gatit poate reduce formarea substantelor cancerigene.

De asemenea, anumite substante chimice folosite in ambalajele alimentare, cum ar fi bisfenolul A (BPA) si ftalatii, pot avea efecte carcinogene. Cel mai bine este sa optezi pentru recipiente din sticla sau hartie.

7. Praful de lemn/rumegusul

Expunerea la praf si rumegus, in special in medii de lucru cum ar fi atelierele de tamplarie, poate creste riscul de cancer pulmonar si alte boli respiratorii, arata studiile. De exemplu, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat praful de lemn drept cancerigen pentru oameni. Lucratorii din mobilier si alte industrii expusi la praf de lemn au un risc crescut de a dezvolta adenocarcinom nazal, in special din cauza prafului de lemn de esenta tare, precum fagul si stejarul.

Folosirea echipamentului de protectie adecvat si asigurarea unei ventilatii bune in zonele de lucru poate reduce expunerea la aceste particule periculoase.

8. Lucrul in tura de noapte

Dereglarea ritmului circadian cauzata de lucrul in tura de noapte poate creste riscul de cancer, in special cancerul de san si colorectal, conform studiilor.

Daca trebuie sa lucrezi in tura de noapte, incearca sa mentii un program de somn regulat si sa minimizezi expunerea la lumina artificiala in timpul noptii.

9. Lipsa luminii solare

Deficitul de vitamina D, care poate aparea din cauza expunerii insuficiente la lumina solara, a fost legat de un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer. De exemplu, potrivit cercetatorilor de la Moores Cancer Center de la Universitatea din California, San Diego, aproximativ 250.000 de cazuri de cancer colorectal si 350.000 de cazuri de cancer de san ar putea fi prevenite in întreaga lume prin cresterea nivelului de vitamina D3.

Cercetatorii au descoperit o corelatie inversa intre vitamina D seric si riscul de cancer colorectal si de san, adica cu cat este mai putina vitamina D, cu atat riscul este mai mare. Desi prea multa lumina solara poate fi daunatoare pielii, soarele este cea mai buna sursa de vitamina D. 

Asigura-te ca petreci timp in aer liber si te expui moderat la soare. In caz de necesitate, suplimenteaza vitamina D sub supravegherea unui medic.

10. Anumite creme de protectie solara

Unele creme de protectie solara contin substante chimice care pot fi absorbite prin piele si pot avea efecte nocive pe termen lung. De exemplu, benzofenona-3 (sau oxibenzona), un ingredient comun in cremele de protectie solara, produce radicali liberi, care pot declansa deteriorarea ADN-ului si cresterea cancerului, conform unor cercetari de specialitate. FDA limiteaza benzofenona-3 la 6% – si nu a interzis definitiv substanta chimica – din cauza a ceea ce agentia numeste eficacitatea sa in protejarea impotriva razelor UV.

Foloseste creme de protectie solara minerale, cu oxid de zinc sau dioxid de titan, si evita produsele cu oxibenzona si retinil palmitat.

Vezi si: Ce este aflatoxina si cum sa evitati acest cancerigen alimentar comun

Vezi si: Beneficiile Chlorellei pentru detoxifiere, imunitate, cancer si multe altele

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole