26.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Totul despre cultura de gutui – Investitie initiala mica, profit de peste 100.000 de lei la hectar

Gutuile au marele avantaj fata de mere si pere ca au o capacitate buna de pastrare in conditii obisnuite si permit prelungirea perioadei de consum dar si de prelucrare industriala. Astfel, o afacere cu o cultura de gutui poate sa fie o idee foarte buna, profitabila si usor de realizat.

Cele mai bune soluri pentru infiintarea unei livezi de gutui sunt cernoziomurile cu ph intre 6,5 si 8. Se recomanda evitarea solurilor nisipoase sau cele cu continut mare de calcar. Gutuiul are in schimb cerinte destul de mari fata de lumina si caldura, preferand zonele cu veri calduroase si ierni mai blande.

Cea mai buna perioada de plantare a gutuiului este la sfarsitul lui octombrie sau chiar inceputul lunii noiembrie. Toamna e cu siguranta momentul cel mai prielnic. Plantatiile se pot infiinta in sisteme clasice de cultura, cu distante de plantare de 5m intre randuri si 4m intre pomi cu o densitate de 500 pomi pe hectar, in sisteme intensive de cultura, distantele recomandate fiind de 4m intre randuri si 3m intre pomi.

Costul infiintarii unei livezi de gutui e relativ mai scazut decat la alte plantatii pentru ca pomii au o adaptare buna la clima noastra. Materialul saditor este investitia majora in aceasta cultura. Pretul mediu al unui puiet este de 20 de lei, iar la un hectar se pot pune cel mult 1250 de pomi.

Totul despre cultura de gutui – Pregatirea terenului

Exista o perioada de pregatire a terenului pe care intentionati sa plantati gutui. In prima faza solul trebuie arat, biscuit, semanat si ierbicidat pentru a-l curata de alte plante si pentru prevenirea cresterii ierbii. Sapatul gropilor se realizeaza cu 2 luni inainte de plantarea propriu zisa pentru a crea conditii de aerare a pamantului si pentru a activa dezvoltarea microflorei din sol.

Gropile trebuie facute la 50cm cu 50, adancime de 60cm. Stratul de la suprafata se va da in dreapta iar cel inferior in stanga. Cu 2 saptamani inainte de plantare se umplu partial gropile. Din stratul inferior de pamant se umple fundul gropii si se completeaza pana la jumatate cu pamantul de la suprafata. E important ca pamantul fertil sa fie la radacina pomului.

In pamantul destinat plantarii se amesteca 10-15kg de gunoi de grajd bine putrezit plus 50g de superfosfat si 50 g de sare potasica.

Totul despre cultura de gutui – Ce profit poate aduce

Plantatiile de gutui intra foarte repede pe rod, prin anul 3, iar in anul 5 ajung la maturitate si se pot obtine pana la 30 de tone pe hectar. Profitul difera desigur in functie de pretul de vanzare, insa un pret minim este de 4 lei pe kg, adica un profit de cel putin 120.000 lei pe hectar.

Recoltarea se face usor si depozitarea nu e pretentioasa deloc. E o specie care merita luata in calcul pentru profit, dar cu mare atentie la boala la care e sensibila. Gutuii nu trebuie plantati aproape de livezi de meri sau peri pentru ca se poate compromite toata livada.

Pentru siguranta, puietii trebuie achizitionati de la pepiniere autorizate si cu certificat autentic liber de viroze. Acestia trebuie sa mai fie insotiti si de pasaportul fito sanitar unde sunt trecute date privind specia, soiul, categoria biologica si producatorul. Infiintarea unei plantatii cu material necertificat te expune unor riscuri enorme si nu merita sa irosesti in asemenea fel o investitie.

Cititi si:

Pastrarea gutuilor peste iarna. Trucuri de depozitare eficienta

Beneficiile nestiute ale ceaiului de gutui

Retete de compot de gutui – Umple camara pentru iarna cu delicii sanatoase

Gutui cu miere si nuci la cuptor – O delicatesa de sezon pe care trebuie sa o incerci

Retete de gem de gutui – Cum sa faci marmelada dupa reteta bunicii

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole