11.9 C
București
luni, martie 25, 2024

Retete de gem de gutui – Cum sa faci marmelada dupa reteta bunicii

Retete de gem de gutui – Este perioada cea mai delicioasa din an, atunci cand se burduseste camara cu toate bunatatile din care vom manca peste iarna. Una dintre aceste bunatati este marmelada de gutui.

Daca vrei sa iti iasa gustul pe care-l avea marmelada facuta de bunica, trebuie sa apelezi la aceste retete de gem de gutui pe care le-am strans in acest articol. Nu e deloc greu de facut, ingredientele sunt toate naturale si sanatoase si toata familia se va bucura de un desert pe cinste.

Retete de gem de gutui – metoda clasica

In principiu, la gem, pentru 1 kg de fructe se pot pune 500-600 de grame de zahar, insa gutuile sunt destul de acre fata de alte fructe, asa ca puteti merge si cu 700g.

Pentru gemul de gutui natural, cunoscut sub denumirea de marmelada, aveti nevoie de 1.5kg de gutui pentru a face 2 borcane de gem, 750g de zahar, o jumatate de baton de vanilie si optional 2-3 cuisoare si unbaton de scortisoara. Nu in ultimul rand, mai aveti nevoie si de o lamaie.

Gutuile trebuie avut grija sa nu aiba viermisori sau portiuni stricate, va recomandam sa le scobiti si sa nu folositi cotoarele, insa puteti sa pastrati coaja pentru ca aceasta contine o buna parte din pectina, agentul natural de gelifiere. Acesta va ingrosa gemul in mod natural.

Feliati gutuile si le puneti intr-un litru de apa rece cu zeama de la o lamaie. Este nevoie de lamaie pentru a fi prevenita oxidarea fructelor si a pastra culoarea deschisa si frumoasa. In apa pot fi puse si jumatatile de lamaie stoarse.

Puneti oala pe foc si cronometrati din momentul in care incepe sa fiarba fix 8 minute. Dupa acest timp strecurati zeama si pastrati doar fructele moi.

Adaugati langa fructele moi zaharul si amestecati bine dupa care adaugati 100ml de apa. Puneti din nou la fiert si amestecati delicat in timp ce adaugati vanilia. Scadeti focul cat mai mic si amestecati des cu lingura de lemn.

Gustati pentru a vedea daca gutuile sunt extrem de acre. In acest caz mai puteti suplimenta cantitatea de zahar. In circa 20 de minute, timp in care a mai scazut continutul, gemul e gata si incepe sa se solidifice dupa racire. Marmelada de gutui se toarna fierbinte in borcane.

Retete de gem de gutui – Peltea sau jeleu de gutui

Pentru ca e foarte usor si gustos de facut si se asemana cu gemul de gutui, va recomandam si jeleul de gutui sau peltea. Practic, urmati exact aceleasi sfaturi si reteta de mai sus pana la momentul in care trebuie sa scurgeti zeama in care ati fiert prima oara gutuile impreuna cu lamaia.

Zeama in care ati fiert fructele, aproximativ 1l, i se adauga 750g de zahar si o jumatate de baton de vanilie sau un plic de zahar vanilat. Puteti pune si o jumatate de baton de scortisoara daca va place aceasta aroma.

Sucul acesta se pune din nou la fiert pana se ingroasa si scade cam cu o treime. Lichidul o sa devina rosiatic si trebuie spumat periodic pentru a ramane limpede. Puneti intr-o farfurie cateva picaturi pentru a vedea daca se intareste si curge mai greu. Vezi si: Totul despre cultura de gutui – Investitie initiala mica, profit de peste 100.000 de lei la hectar

Pelteaua de gutui se toarna fierbinte in borcane care se inchid ermetic cu capace sterilizate. Dupa racire, jeleul poate sta chiar si 3-4 ani.

Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.

Sucul de gutui, un adevarat panaceu pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole