22.1 C
București
duminică, aprilie 28, 2024

Beneficiile nestiute ale ceaiului de gutui

Beneficiile ceaiului de gutui. Cu un gust inconfundabil de dulce-astringent si cu parfumul lor minunat de toamna, gutuile reprezinta un tratament natural potrivit pentru afectiunile specifice sezonului rece. 

Medicina traditionala a folosit intotdeauna gutuia ca remediu pentru diferite afectiuni. In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca toate partile componente ale gutuiului se folosesc in scopuri terapeutice, datorita proprietatilor benefice antiinflamatorii, analgezice, emoliente, diuretice si tonice.

Gutuile au un continut mare de apa (aprox. 70 %), zaharuri (aprox. 10 %), vitamine (A, B, PP) si minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu). De asemenea, si frunzele de gutui contin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentratie (aprox. 72 %), fiind urmat de acizii citric (aprox. 13 %), oxalic, malic, fumaric si shikimic. In frunzele gutuilor se mai gasesc numerosi alti compusi fitochimici cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie dovedita, precum quercetina si rutinul.

Iata cateva dintre beneficiile ceaiului de gutui:

  • Ceai din coji de gutui

Pentru a prepara acest ceai, ai nevoie de 4 linguri de coji si cotoare de gutui (cu tot cu samburi) si 250 ml apa. Cojile si cotoarele de gutui se maruntesc bine, apoi se fierb in 250 ml apa timp de 5 minute, dupa care se iau de pe foc. Se lasa sa se raceasca timp de 15 minute, apoi se bea lichidul neindulcit, pe stomacul gol, in cura de 1 saptamana si se poate repeta de cate ori este nevoie.

-Ceaiul din gutui este un remediu excelent impotriva tusei si raguselii. De asemenea, si ceaiul din samburi, in amestec cu zahar candel si tarate de grau, este folosit contra tusei.

-Ceaiul din coji de gutui mai are rolul de a stimula si apetitul, fiind un remediu excelent persoanelor anemice, slabite sau aflate in convalescenta. Totodata, ceaiul din coji de gutui este excelent si in tratarea pancreatitei. Se bea de 3 ori pe zi cate 1 cana, in cure de minim 3 saptamani.

-Ceaiul din coji de gutuie, asa cum am mai spus, are numeroase proprietati. Acesta este si un bun calmant in cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a nevrozelor.

-Consumul unei cani de ceai din coji de gutui, baut dimineata pe stomacul gol, combate senzatia de greata si de greutate din stomac. In plus, acest ceai este recomandat si in sarcina.

  • Ceai din frunze de gutui

-Frunzele de gutui reprezinta un bun remediu in caz de infectii gastro-intestinale sau diaree. Se prepara un decoct din 5 g frunze de gutui, peste care se toarna 200 de ml de apa fiarta. Decoctul se tine la infuzat inca 20 de minute, apoi se lasa la racit si se pune intr-o sticla, care se completeaza cu apa fiarta si racita. Se iau zilnic 2 linguri de decoct, de trei ori pe zi.

-Ceaiul din frunze de gutui este un remediu foarte bun pentru tusea convulsiva, dar si in cazul crizelor de astm. Infuzia se prepara dintr-o lingurita funze de gutui, uscate si macinate la o cana cu apa fierbinte (250 ml).

-Ceaiul din frunze de gutui, in combinatie cu flori de tei, este indicat in amigdalite si raceli

-Ceaiul din frunze de gutui este un bun adjuvant in caz de insuficienta cardiaca si in bolile de ficat. Studii efectuate de-a lungul timpului au aratat ca gutuile au substante importante antivirale, cu un rol important in tratamemtul hepatitei.

-Frunzele de gutui au efecte sedative, iar din acest motiv, ceaiul preparat din ele este excelent si pentru starile de nervozitate, depresie, agitatie si insomnie.

-Datorita proprietatilor diuretice si depurative, ceaiul din frunze de gutui este indicat in curele de slabire, ajutand la eliminarea toxinelor din organism si a kilogramelor in plus.

-Infuzia de ceai din frunze de gutui tine sub control diabetul zaharat. Se recomanda o lingura de frunze de gutui la o cana de apa fiarta, iar dupa ce se raceste, se filtreaza si se administreaza portionat, de 3 ori pe zi.

Citeste si:

Pastrarea gutuilor peste iarna. Trucuri de depozitare eficienta

Gem de gutui fara zahar. Reteta sanatoasa de toamna

Beneficiile gutuilor, fructele fericirii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole