19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Gutuiul. Copacul cu numeroase beneficii pentru organism

Gutuiul este originar din Asia. La noi creste prin gradini si i se mai spune maior. Toate partile componente ale gutuiului se folosesc in scopuri terapeutice: frunzele, fructele, samburii, cotorul fructului si chiar scoarta de pe crengutele tinere ale gutuiului.

Consumate in stare naturala, uscate, fierte sau coapte, gutuile nu isi pierd proprietatile benefice.

Gutuiul – Proprietati si beneficii

In medicina alternativa, gutuia este foarte des utilizata datorita proprietatilor benefice antiinflamatorii, analgezice, emoliente, diuretice si tonice. Acestea sunt pline de vitamine si minerale, intarind organimsul si actionand ca un puternic antioxidant.

Gutuile coapte se recomanda celor care au stari de lenevire a stomacului ajutand la digestie. Ele au proprietati calmante si sedative. Siropul, jeleul, gemul si marmelada de gutui amelioreaza diareele, hemoragiile uterine si hemoroizii.

Din samburi, care contin mucilagii, se prepara un ceai, care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si raguselii. Se prepara un ceai dintr-o ligurita de samburi, care se oparesc cu o ceasca de apa fierbinte. Lichidul se bea indulcit cu miere.

Frunzele de gutui se intrebuinteaza sub forma de ceai ca astringent in tratarea diareei. In combinatie cu frunzele de afin, mur, zmeur si fructe de maces, frunzele de gutui dau un gust placut ceaiului, care poate fi intrebuintat ca aliment.

Ceaiul din frunze de gutui trateaza afectiunile ficatului si pancreasului, hipertensiunea arteriala si ajuta si la reglarea glicemiei. De asemenea, si sucul de gutui este foarte eficient (se recomanda aproximativ 1 litru pe zi, timp de 1 luna).

Citeste si:

Pastrarea gutuilor peste iarna. Trucuri de depozitare eficienta

Gem de gutui fara zahar. Reteta sanatoasa de toamna

Beneficiile gutuilor, fructele fericirii

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole