2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Top alimente care distrug colagenul si dauneaza articulatiilor si pielii + Alimente pentru intretinerea si maximizarea colagenului

Mentinerea sanatatii pielii si a articulatiilor depinde in mare masura de colagen, o proteina esentiala care ofera structura si elasticitate. Din pacate, anumite alimente pot accelera degradarea colagenului, afectand negativ pielea si articulatiile. Insa, cercetările arata ca o dieta bogata in antioxidanti poate tine sub control radicalii liberi si poate proteja colagenul

Asadar, daca doriti sa pastrati si sa promovati sanatatea colagenului, cea mai eficienta abordare este sa va imbogatiti dieta cu alimente esentiale care stimuleaza productia de colagen. De asemenea, este important sa evitati alimentele care distrug colagenul.

Top alimente care distrug colagenul si dauneaza articulatiilor si pielii

1. Carbohidrati rafinati

Carbohidratii rafinati, precum painea alba, pastele si dulciurile, au un impact negativ asupra colagenului din organism. Acesti carbohidrati se transforma rapid in zahar in sange, ceea ce poate duce la formarea de produse finale de glicare avansata (AGEs). AGEs afecteaza colagenul, facandu-l rigid si mai predispus la degradare.

2. Cartofi prajiti si alte alimente prajite

Alimentele prajite, in special cartofii prajiti, sunt pline de grasimi trans si uleiuri procesate. Aceste grasimi nesanatoase pot provoca inflamatii in corp si pot accelera procesul de imbatranire a pielii si degradarea colagenului. De asemenea, uleiurile utilizate la prajire pot genera radicali liberi, care ataca celulele sanatoase.

3. Bauturi acidulate si alte bauturi indulcite cu zahar

Bauturile acidulate si sucurile indulcite cu zahar sunt bogate in zaharuri rafinate, care, la fel ca si carbohidratii rafinati, contribuie la formarea AGEs. Aceste substante dauneaza colagenului si elastinei, proteine esentiale pentru mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii.

4. Carne procesata

Carnea procesata, cum ar fi mezelurile, baconul si carnatii, contine conservanti si nitriti care pot contribui la formarea de radicali liberi in corp. Acesti radicali liberi pot deteriora celulele pielii si colagenul, accelerand procesul de imbatranire si afectand sanatatea articulatiilor.

Alimente pentru intretinerea si maximizarea colagenului

1. Legume

Legumele, in special cele verzi, sunt bogate in vitamine si minerale esentiale pentru sinteza colagenului. Spanacul, varza kale, broccoli, varza, telina, sfecla, sparanghelul si conopida contin vitamina C si zinc, care sunt cruciale pentru producerea de colagen.

Alte legume care scad inflamatia includ: morcovi, cartofi dulci, ceapa, praz, usturoi, rosii, ardei gras, vinete si dovleac.

2. Fructe

Citricele (portocale, lamai, grapefruit, ananas, kiwi) si fructele de padure (capsuni, afine, zmeura si mure, dar si fructele de soc, afinele, acai si goji) sunt surse excelente de vitamina C, un antioxidant puternic care protejeaza colagenul de degradarea cauzata de radicalii liberi.

De exemplu, un studiu a constatat ca, dupa ce au consumat 375 de grame de afine, oamenii au avut niveluri mai scăzute de markeri de stres oxidativ si niveluri mai ridicate de citokine antiinflamatoare in sange.

3. Alimente fermentate

Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul si varza murata, contribuie la o flora intestinala sanatoasa, care este esentiala pentru absorbtia eficienta a nutrientilor necesari sintezei colagenului.

De asemenea, otetul de mere organic, facut din mere fermentate, a fost folosit in vindecare de secole si poate promova sanatatea intestinului. In plus, este o sursa excelenta de vitamina C, un amplificator grozav de colagen.

4. Proteine

Proteinele din surse sanatoase, cum ar fi carnea slaba, pestele, ouale si leguminoasele, fasolea, nucile, semintele, cerealele integrale 100% si chiar unele legume, cum ar fi legumele cu frunze si legumele crucifere, ofera o varietate de aminoacizi necesari pentru productia de colagen. Colagenul este o proteina formata din aminoacizi precum glicina, prolina si hidroxi-prolina.

5. Uleiuri si grasimi sanatoase

Uleiul de masline extra virgin, uleiul de cocos si avocado sunt surse excelente de grasimi sanatoase, care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii, protejand in acelasi timp colagenul.

Vezi si: Acizi grasi saturati vs. acizi grasi nesaturati. Care sunt cele mai sanatoase grasimi 

6. Plante medicinale si condimente

Plantele medicinale si condimentele, cum ar fi turmeric, ghimbir, cuisoare, scortisoara, rozmarin, patrunjel, cimbru, salvie, oregano, piper cayenne, piper negru, busuioc si menta au proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care protejeaza colagenul si sustin sanatatea articulatiilor si pielii. De exemplu, un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat ca cuisoarele si scortisoara sunt cei mai puternici antioxidanti dintre cei 26 de ierburi si condimente studiate.

Si ashwagandha, o planta „adaptogena”, poate rectifica dezechilibrele din organism si poate reduce efectele stresului si daunelor radicalilor liberi. De exemplu, un studiu publicat in Journal of Complementary and Integrative Medicine a aratat ca ashwagandha a prezentat activitate antioxidanta si a scazut inflamatia la sobolanii cu artrita – efecte comparabile cu cele ale metotrexatului, un medicament prescris in mod obisnuit.

Vezi si: Colagen pentru articulații puternice – unul dintre cele mai eficiente suplimente alimentare

7. Ciuperci

Ciupercile sunt bogate in vitamina D si zinc, ambele esentiale pentru sinteza si intretinerea colagenului. Ele au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii si antioxidante.

8. Ceaiuri

Studiile arata ca ceaiul verde si ceaiul alb sunt bogate in polifenoli si catechine, antioxidanti puternici care protejeaza colagenul de degradarea oxidativa si ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

*O alta bautura cu proprietati antiinflamatorii este vinul rosu, care contine resveratrol, o molecula de polifenol pe baza de plante despre care s-a demonstrat ca protejeaza cartilajul.

Vezi si: Limonada cu ghimbir. Reteta racoritoare care stimuleaza digestia si arderea grasimilor

9. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra, cu un continut ridicat de cacao (minim 70%), este bogata in flavonoide, care au efecte antioxidante si protejeaza colagenul de daunele oxidative, imbunatatind in acelasi timp hidratarea si grosimea pielii.

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

Vezi si: Grasimi sanatoase si nesanatoase – Tot ce trebuie sa stii pentru a-ti pune sanatatea la adapost

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole