8.7 C
București
miercuri, februarie 21, 2024

Acizi grasi saturati vs. acizi grasi nesaturati. Care sunt cele mai sanatoase grasimi 

Multi dintre noi asociem cuvantul „grasime” ca fiind un lucru rau, dar trebuie sa stii ca aceasta este de fapt o parte esentiala a functiei normale a corpului nostru. Grasimile sunt prezente in membrana fiecarei celule din organism si sunt esentiale pentru activitatea anumitor vitamine liposolubile. Totusi, tipurile de grasimi pe care le consumam fac o diferenta foarte mare. 

Tot auzim sau citim adesea pe etichetele produselor despre acizi grasi saturati si acizi grasi nesaturati, dar niciodata nu stim ce inseamna cu adevarat, care dintre acestia sunt sanatosi si care nu. Ei bine, in cele ce urmeaza, vom incerca sa deslusim acest mister.

Acizi grasi saturati vs. acizi grasi nesaturati

-Care este diferenta dintre grasimile saturate si grasimile nesaturate

-Grasimi saturate

Grasimile saturate sunt numite „saturate” din cauza structurii lor chimice. Toate grasimile sunt formate din molecule de carbon, hidrogen si oxigen. Grasimile saturate sunt „saturate” cu atomi de hidrogen, ceea ce inseamna ca au cel mai mare numar de atomi de hidrogen posibil si nu au duble legaturi in structura lor chimica.

Ce inseamna aceasta structura chimica? Ei bine, in primul rand, inseamna ca devin solide la temperatura camerei, ca de exemplu: unt, carne rosie, branza si lapte integral. Totodata, exista grasimi saturate si in produse de origine vegetala (ulei de cocos si ulei de palmier).

-Grasimi nesaturate

Cele mai multe grasimi nesaturate sunt in mod normal in forma lichida la temperatura camerei si se gasesc in cantitati mari in plante, dar si in fructe de mare. Totodata, trebuie mentionat ca aceste grasimi nesaturate se impart in grasimi mononesaturate si polinesaturate si au cel putin o legatura dubla in structura lor chimica.

Surse de grasimi mononesaturate: ulei de masline, alune, seminte de canola, seminte de sofran si seminte de floarea soarelui, avocado, seminte de dovleac, seminte de susan, migdale, caju, arahide, nuci pecan.

Surse de grasimi polinesaturate: ulei de porumb, ulei din seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de soia, ulei de floarea soarelui.

Care sunt cele mai sanatoase grasimi

Grasimile saturate sunt adesea considerate daunatoare pentru sanatate, deoarece contribuie la cresterea nivelului de colesterol LDL (rau) si poate duce la ateroscleroza, atac de cord, accident vascular cerebral si boli cardiovasculare, arata studiile. De asemenea, specialistii din domeniul sanatatii recomanda sa nu consumi mai mult de 16 grame de grasimi saturate pe zi, reprezentand aproximativ 140 de calorii din aportul total.

La polul opus se afla grasimile nesaturate, acestea fiind considerate mai bune pentru sanatate, deoarece ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL si la cresterea colesterolului HDL (bun). Ca atare, aceste grasimi pot ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii si la reducerea riscului de hipertensiune arteriala. Totodata, studiile arata ca grasimile mononesaturate reprezinta o modalitate mai eficienta de scadere a nivelului de colesterol decat grasimile polinesaturate.

Specialistii din domeniul sanatatii recomanda sa consumi intre 40 si 60 de grame de grasimi nesaturate pe zi, care reprezinte aproximativ 360-540 de calorii din aportul zilnic.

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

Vezi si: Apa cu ghimbir, bautura puternica ce arde grasimile

Sursa foto: freepik.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole