Murele, fructe de padure excelente pentru creier

beneficii-mure

Murul, cunoscut stiintific sub numele de Rubus fruticosus este de fapt un arbore ce face niste fructe sanatoase si gustoase. Fructele mici, de culoare neagra, ascund numeroase substante nutritive, minerale si vitamine.

Murele sunt originare din Asia, Europa, America de Nord, Australia, Africa si America de Sud si au cea mai raspandita origine geografica a oricarei culturi de fructe. Mai tarziu este cultivat in intreaga lume cu clima care o sustine. Este folosit in Europa inca de 2000 de ani si este consumat ca aliment, utilizat in diferite scopuri medicinale si, de asemenea, este cultivat in garduri vii pentru a pastra la distanta invadatorii nepoftiti.

Valoare nutritionala

In afara de gustul lor minunat si dulce, murele sunt o sursa buna de nutrienti, minerale, vitamine. Consumand 144 grame din aceste fructe, obtineti

  • 0,93 mg Mangan,
  • 30,2 mg Vitamina C,
  • 0,238 mg Cupru,
  • 28,5 µg Vitamina K,
  • 7,6 g Fibra dietetica totala,
  • 1,68 mg Vitamina E,
  • 0,89 mg Fier,
  • 13,84 g carbohidrati,
  • 36 pg de Vitamina B9,
  • 0.397mg Vitamina B5,
  • 0,76 mg Zinc
  • 29 mg Magneziu.

Murele, alaturi de alte fructe de padure, sunt excelente pentru creier

Consumul de fructe de padure (mure, afine, fragute) si alte fructe de padure este benefic pentru creier si poate ajuta la evitarea pierderilor de memorie legate de varsta, precum si alte modificari. Cercetarile au concluzionat ca fructele de padure ajuta creierul sa ramana sanatos in diferite moduri. Murele contin niveluri ridicate de antioxidanti, compusi care ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi nocivi. Fructele de padure schimba modul in care neuronii din creier comunica. Aceste modificari ale semnalizarii pot preveni inflamatia din creier, ceea ce duce la contributia stoparii deteriorarii neuronale si la imbunatatirea controlului motor si a cognitiei.

Murele sunt excelente pentru disfunctia erectila

Unele documentatii au sugerat ca mura este buna in special pentru a reduce riscul de disfunctie erectila. Printre diferitele flavonoide s-au gasit antocianine gasite in mure, zmeura, flavanone si flavone (gasite in citrice) care ofera cele mai mari beneficii in inhibarea problemei. Cercetarile arata ca un consum bogat in flavonoide ajuta la scaderea disfunctiei erectile.

Cercetarile recomanda consumul unei diete abundente in alimente care contin antioxidanti. Antioxidantii precum vitaminele C si E, carotenul, licopenul, luteina si multe alte substante care sunt prezente in mure joaca un rol important in prevenirea bolilor precum bolile cardiovasculare, cancerul, degenerarea maculara si boala Alzheimer.

Murele sunt bogate in antioxidanti eficienti; aceste elemente va intaresc in mod competent sistemul imunitar si va ajuta corpul sa lupte impotriva bolilor. Antioxidantii sunt de ajutor pentru neutralizarea radicalilor liberi, despre care se crede ca sunt rezultate daunatoare ale metabolismului celulelor naturale. Deoarece organismul nostru poate produce in mod natural antioxidanti care nu sunt 100% eficienti si eficienta lor scade odata cu inaintarea in varsta.

Cercetarile sugereaza ca un consum regulat de alimente bogate in antioxidanti este mai degraba benefic decat suplimentele. Alimentele constau intr-o colectie inegalabila de substante antioxidante, iar suplimentul contine un singur tip de antioxidanti. Prin urmare, consumul de mure proaspete este mult mai indicat pentru a obtine toate beneficiile antioxidante ale acestor fructe delicioase.

Utilizari traditionale ale murelor

  • Florile si fructele au fost folosite ca leac pentru muscaturile veninoase inca din cele mai vechi timpuri.
  • Murele au fost folosite ca remediu pentru guta de catre grecii antici.
  • Fructele erau folosite pentru a opri slabiciunea intestinului si se credea ca sunt bune pentru piatra.
  • Taninul gasit in frunze si in scoarta radacinii este recunoscut ca astringent si tonic capital si apreciat ca remediu pentru dizenterie si diaree.
  • Frunzele sunt benefice pentru arsuri pentru uz exterior.
  • In medicina traditionala italiana, murul a fost folosit pentru arsuri.
  • Sucul este folosit pentru a usura disconfortul hemoroizilor.
  • Romanii faceau ceai din frunzele de mur pentru a face fata numeroaselor boli.
  • Tulpinile de mure au fost folosite de indienii americani pentru a construi o franghie puternica.
  • Frunzele si radacinile plantei sunt folosite pentru vopsirea parului si a tesaturilor.
  • Din fructe se obtine o vopsea de culoare purpuriu pana la albastru.
  • Din tulpina de mur se obtine o fibra, care se utilizeaza pentru a produce sfoara.
  • Murul poate fi folosita pentru a face un gard viu eficient.

Precautii

  • Persoanele care sufera de cancer sau au un istoric de cancer, in special cancer de colon si stomac, nu ar trebui sa bea cantitati excesive de ceai de mure.
  • Taninurile gasite in frunzele de mure ar putea duce la greata, suferinta si varsaturi daca sunt luate in cantitati mari.
  • Femeile care alapteaza si femeile insarcinate pot manca fructe de mure moderat, dar evita utilizarea ceaiului de frunze de mure.
  • Copiilor mici sub 24 de luni nu trebuie sa li se administreze ceai de frunze de mure.
  • Frunza de mure poate duce la reactii alergice usoare si severe.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...