14.8 C
București
marți, martie 26, 2024

Ce beneficii au mosmoanele, fructele care se coc chiar si atunci cand da bruma

Veti ramane impresionati de ce beneficii au mosmoanele, niste fructe mai putin cunoscute care se coc toamna foarte tarziu, chiar dupa ce da bruma. Ele sunt recomandate pentru consum, avand o multime de vitamine si saruri benefice.

Mosmoanele se coc abia la inceputul lunii noiembrie si fac fata cu bine primului inghet dar si brumei. Aceasta rezistenta puternica a fructului in fata temperaturilor scazute pare sa fie data si celor care consuma mosmoane. Din acest motiv am decis sa aruncam o privire mai atenta spre ce beneficii au mosmoanele.

Mosmonul, arbustul care face aceste fructe, e raspandit in sud-estul europei, dar si sud-vestul asiei. Miezul mosmoanelor are o consistenta de piure si o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun. Chiar daca par ca aspect ca sunt aproape putrede, acesta este aspectul si consistenta lor naturala.

Gustul e descris de unele persoane ca fiind asemanator celui de scortisoara, vanilie, cidru si poate putin din aciditatea vinului.

Ce beneficii au mosmoanele

Ne-am intrebat si noi ce beneficii au mosmoanele si am fost surprinsi sa descoperim ca sunt niste fructe foarte bogate in potasiu, saruri minerale, vitamina B1, vitamina C, proteine, fenoli si flavonoide.

Mosmoanele au o cantitate scazuta de substante azotate sau grasimi, conform datelor din saptamanalul de medicina naturista Taifasuri. Combinatia din mosmoane face ca acest fruct sa fie un bun diuretic si un eficient tratament pentru afectiunile stomacului.

Alte date despre ce beneficii au mosmoanele sustin ideea ca un consum regulat al fructelor decojite poate ajuta la tratarea pietrelor de la rinichi prin dizolvarea treptata a acestora.

Ceaiul de mosmoane e destul de des folosit si e unul dintre cele mai puternice datorita continutului ridicat de vitamina B1 si C, dar si calciu, fier, betacaroten. Mai mult, chiar si frunzele si radacina arbustului pot fi folosite la tratarea malariei sau leishmaniozei cutanate.

Ce beneficii au mosmoanele si cum arata mosmonul japonez

O variatie a mosmonului este mosmonul japonez care produce fructe ce au un aspect mult diferit. Din pacate acest fruct nu se cultiva in Romania insa gasiti in unele supermarketuri care au o gama mai larga de fructe exotice. Fructele seamana mai degraba cu caisele.

Mosmoanele japoneze sunt asemanatoare la continutul de vitamine cu mosmoanele ‘clasice’. In plus, sunt excelente la dieta pentru ca au doar 47 de calorii la suta de grame si contin pactina, o substanta necesara membranei colonului care ajuta la protejarea de substante toxice, chimicale cancerigene. Mai mult, fructele ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange.

Mosmoanele japoneze au un continut ridicat de vitamina A – asigura 51% din doza zilnica recomandata a acestei vitamine prin consumul a doar 100 de grame de fruct, lucru foarte bun pentru sanatatea pielii.

Unele studii recente de laborator au aratat ca fructele bogate in vitamina A asa cum sunt mosmoanele ajuta la protectia si lupta organismului impotriva diferitelor tipuri de cancer cum ar fi cel pulmonar si cel al cavitatii orale.

Murele, fructe de padure excelente pentru creier

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole