7.7 C
București
joi, martie 7, 2024

Totul despre cultura de mure – Ce soiuri prind in Romania si iti pot aduce profit chiar si de 40.000 de euro la hectar

V-am pregatit un material care cuprinde totul despre cultura de mure: de la soiuri, pregatirea solului, particularitati de plantare, pana la finantare, costuri si castiguri.

Infiintarea unei plantatii de mur e una foarte profitabila insa nu e chiar la indemana oricui. Aceste fructe de padure au nevoie de un teren generos, o serie de lucrari speficifice speciillor pomicole, investitie financiara, timp si rabdare.

Totul despre cultura de mure – Pregatirile initiale

Murul e un arbust peren ce provine din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si America de Nord, fiind printre cele mai vechi plante medicinale. Exista peste 100 de specii.

Murul se poate cultiva pe soluri semi grele, argilo nisipoase, cu o toleranta scazuta fata de continutul de saruri din sol. Exista soiuri de mur cu ghimpi dar si fara ghimpi.

Cele mai importante soiuri de mur sunt Darrow si Mur Orkan. Soiul Darrow este din America si e foarte rezistent la ger. Acest soi e viguros, are ghimpi, dar si toleranta la boli. Fructele acestui soi au 6 grame, sunt rotund conice de culoare neagra lucioasa.

Soiul de mur Orkan este obtinut prin incrucisareaaltor doua soiuri la un institut de Cercetari din Polonia. Acest soi este cel mai des intalnit in Romania si se comporta foarte bine la conditiile climatice, rezistent la inghet.

Arbustul are crestere viguroasa, formeaza lastari de 2-3m. Necesita sustinere pe spalier pentru prevenirea lasarii ramurilor. Arbustul are ghimbi. Vezi si: Murele, fructe de padure excelente pentru creier

Murul rodeste pe lastarii porniti in vegetatie de pe lemnul de 2 ani care apoi se usuca si trebuie taiat. Acestia sunt inlocuiti de lastari tineri ce pornesc in vegetatie in fiecare an de la baza plantei.

Cultura de mure se dezvolta pe terenuri adapostite natural de dealuri, paduri, perdele de protectie, ferite de curenti reci. Pentru plantatii mari se aleg terenuri plane sau cu panta mica, randurile se orienteaza pe directia nord-sud pentru a avea lumina cat mai multa.

Inainte de plantare, terenul se elibereaza de resturi vegetale, se desfunda la adancime de 35-50 cm sau se ara la 35cm.

Totul despre cultura de mure – Cultivare si recoltare

Plantatia de mur seamana cu cea de zmeuri. Se practica mult cultura sustinuta pe spalier, cu trei sarme duble, ca la vita de vie. Inaltimea spalierului poate sa fie de pana la doi metri. Distantele de plantare sunt de 2,5m intre randuri si jumatate de metru intre plante pe rand. Plantele trebuie legate de patru ori pe an.

Recoltarea in schimb se face manual, intre jumatatea lunii iulie si septembrie. Se pot produce 20 de tone pe hectar, iar fructele sunt vandute cu 14 lei pe kilogram. Veniturile ajung la 50.000 de euro pe hectar, cu costuri anuale ce nu depasesc 5000 de euro. Invistitia initiala necesara e de 10.000 de euro si apoi dureaza cam 4 ani pana la varful de productie.

Totul despre cultura de mure – Particularitati la plantare

In functie de zona de cultura se alege si momentul plantarii, soiul si particularitatile de pregatire a terenului. Soiul de mur fara spini se planteaza de obicei primavara, pe unt eren lucrat de toamna, iar soiurile cu ghimpi se planteaza toamna indiferent de zona de cultura.

Plantarea se realizeaza in gropi de dimensiuni de 40x40x40cm. La plantare se realizeaza si o fertizlizare de 5-6 kg de gunoi de grajd descompus.

Murul fara ghimpi este mai sensibil si are nevoie de protectie pe timp de iarna: ramurile se desfac de pe sarme, se apleaca si se fixeaza cu pamant, acoperindu-se cu paie sau resturi vegetale sau chiar folie termoizolanta.

La soiurile cu crestere erecta, acestea se ciupesc la 3-4 frunze de baza, in urma carora se dezvolta 2-3 tulpini anticipate putin viguroase, care pot fi aplecate catre sol si pot fi protejate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole