21.1 C
București
duminică, aprilie 28, 2024

Granola: deliciu sanatos sau capcana nutritionala?

Granola a devenit un aliment popular in randul celor care isi doresc o optiune sanatoasa pentru micul dejun sau gustarea de peste zi. Cu ingrediente precum fulgi de ovaz, seminte, fructe uscate si miere, granola pare a fi o alegere echilibrata si delicioasa. Cu toate acestea, este important sa intelegem cum acest aliment influenteaza corpul nostru atunci cand este consumat in mod regulat.

Granola tinde sa poarte o titulatura de „aliment sanatos, dietetic”, spune Lauren Harris-Pincus, MS, RDN, autorul cartii The Protein-Packed Breakfast Club si, desigur, este de obicei facut cu cereale integrale, nuci si seminte, dar poate avea in compozitie si foarte mult zahar, grasimi si calorii.

Ce este Granolamai exact?

Granola este un amestec simplu si crocant, cu mai multe ingrediente, ca de exemplu: ovaz, mierea sau sirop de artar, ulei si accente de nuci, condimente sau nuca de cocos.

Conform USDA, ½ cana de granola contine:

Calorii: 202
Proteine: 5 g
Grasimi totale: 5,6 g
Grasimi saturate: 0,6 g
Carbohidrati: 35 g
Fibre: 5 g
Zaharuri: 10 g
Sodiu: 24 mg
Fier de calcat: 1 g
Magneziu: 58 mg
Potasiu: 232 mg

Asadar, granola ofera o combinatie variata de nutrienti, cum ar fi fibrele, proteinele, grasimile sanatoase si carbohidratii complecsi. Prin urmare, aduce beneficii semnificative pentru sanatatea noastra, daca este inclusa intr-o dieta echilibrata.

Granola – Beneficiile pentru sanatate

-Energie sustenabila

Datorita carbohidratilor complecsi din fulgii de ovaz, granola furnizeaza energie pe termen lung. Acest lucru poate fi benefic in special pentru cei care au nevoie de o sursa constanta de energie pe parcursul zilei, cum ar fi cei care practica sporturile de anduranta sau care au un program activ.

-Proteinele si grasimile sanatoase

Multe variante de granola contin seminte si nuci, care sunt surse bune de proteine si grasimi sanatoase. Aceste elemente nutritive sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului, contribuind la dezvoltarea si repararea tesuturilor, precum si la mentinerea sanatatii sistemului nervos.

-Sanatate mai buna a inimii

Multe sortimente de granola sunt sanatoase pentru inima. Ovazul din granola este bogat in beta-glucan, o fibra solubila care poate ajuta la scaderea colesterolului, spune Harris-Pincus. De asemenea, o meta-analiza publicata in 2022 in Jurnalul European de Nutritie a concluzionat ca adaugarea de ovaz in dieta imbunatateste colesterolul LDL total si „rau”, precum si indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei. Printre diferitele date, meta-analiza a citat cercetari anterioare care au descoperit ca cei cu risc de boli de inima care consumau aproximativ 40 g de granola pe zi si-au redus colesterolul total si LDL in 6 saptamani. In plus, ovazul este bogat in antioxidanti care scad tensiunea arteriala numiti avenantramide, noteaza cercetarile din 2020 in Current Developments in Nutrition.

-Ofera satietate

Fibrele solubile din acest preparat incetinesc digestia, ajutand la prevenirea foamei intre mese. De asemenea, conform unei analize din 2023 din Current Nutrition Reports s-a observat ca beta-glucanul de ovaz poate controla apetitul prin cresterea hormonilor de satietate colecistokinina si PYY.

Granola – Dezavantaje potentiale

-Atentie la continutul de zahar si calorii

Cu toate aceste beneficii, este important sa fim atenti la continutul de zahar si caloriile din granola. Multe produse de pe piata pot contine adaosuri excesive de zahar si aditivi care pot anula beneficiile nutritionale ale acestui aliment. Cand alegeti granola, verificati eticheta pentru a va asigura ca aportul de zahar este in limitele recomandate.

-Impactul asupra greutatii si controlul alimentar

Datorita continutului sau dens in calorii, granola poate contribui la cresterea in greutate, mai ales daca este consumata in cantitati mari. Este esential sa fiti constienti de dimensiunile portiilor si sa integrati granola intr-un plan alimentar echilibrat.

Daca marca ta preferata contine nuci adaugate, unt de arahide, fulgi de ciocolata sau fulgi de nuca de cocos, caloriile pot creste cu mult. Asadar, daca caloriile sunt o problema, fii atent la marimea portiilor.

-Grasime saturata

Grasimile nesaturate din nuci si seminte sau uleiurile de canola, masline sau floarea soarelui nu reprezinta o problema. Totusi, unele marci de granola pot contine si grasimi saturate din ingrediente precum nuca de cocos uscata sau ulei de nuca de cocos, iar acest lucru poate anula o multime de beneficii ale granolei care, altfel, sustin inima.

Este bine sa mananci granola in fiecare zi?

Da. „Granola contine nutrienti importanti si, daca iti place, sa mananci in fiecare zi este ok ca parte a unei diete echilibrate”, spune Harris-Pincus. Exista, de asemenea, cateva avantaje distincte, spune ea: „Pentru oamenii ocupati si sportivii care au nevoie de carbohidrati pentru a alimenta antrenamentele, granola este o optiune nutritiva care este portabila si neperisabila”.

Totodata, fulgii de ovaz pot fi o alegere mai sanatoasa decat granola. „Un castron de fulgi de ovaz preparat cu lapte sau alternativa de lapte si acoperit cu fructe de padure proaspete si nuci va contine probabil mai multe proteine, fibre si nutrienti importanti, cum ar fi calciu, vitamina D si potasiu, in comparatie cu granola si va avea mai putin zahar adaugat”, spune Harris-Pincus.

In concluzie, granola poate fi o adaugare sanatoasa la dieta zilnica, oferind o varietate de nutrienti benefici pentru organism. Cu toate acestea, este important sa o consumam cu moderatie si sa fim atenti la continutul de zahar si caloriile din produsele pe care le alegem. Prin includerea responsabila a granolei in rutina alimentara, putem beneficia de gustul sau delicios si de avantajele nutritive pe termen lung.

Vezi si: Fulgii de porumb, beneficiile unui mic dejun rapid si sanatos

Vezi si: Studiu – Consumul a doar 7 grame de fibre in plus in fiecare zi poate reduce riscul de accident vascular cerebral si poate imbunatati starea generala de sanatate

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole