11.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Exercitii de respiratie care ajuta la combaterea stresului si anxietatii

S-a dovedit ca o respiratie corecta are beneficii incredibile pentru sanatate. Exercitiile de respiratie pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii. Totodata, specialistii sustin ca, facand niste exercitii de respiratie pe parcursul zilei, suntem capabili sa ne reducem nivelul de cortizol si sa ne activam sistemul nervos parasimpatic, care este responsabil pentru relaxarea corpului, scaderea tensiunii arteriale si a frecventei respiratorii si devierea aportului de sange in tot corpul.

O tehnica corecta de respiratie nu face altceva decat sa trimita mai mult oxigen in corp, hranind muschii si organele, alungand astfel oboseala si anxietatea. In plus, daca practici in mod regulat aceste exercitii de respiratie, combati depresia si iti imbunatatesti memoria. De asemenea, daca vrei sa stimulezi relaxarea, poti adauga cateva picaturi de ulei de lavanda in palme si sa inspiri aroma , deoarece are un efect profund linistitor.

Vezi si: Ulei esential de eucalipt, remediul care imbunatateste sistemul respirator si nu numai

Asadar, ori de cate ori te simti, obosit, stresat sau anxios, fa o pauza mica pentru a respira corect. Poate parea greu la inceput, dar vei vedea apoi cate beneficii iti aduc aceste exercitii.

Vezi si: Respiratia corecta si beneficiile ei. Cum sa fii mai sanatos aplicand metoda Wim Hof – „Omul Ghetii”

Exercitii de respiratie:

-Exercitii de respiratie pentru relaxare

1.Incearca sa „misti” respiratia

Acest exercitiu implica folosirea imaginatiei pentru a-ti misca respiratia prin corp. Inspira incet pe nas si imagineaza-ti ca respiratia se deplaseaza pana in varful capului; apoi expira pe gura, imaginandu-ti respiratia miscandu-se in jos, spre coloana vertebrala. Repeta de zece ori.

Acest exercitiu are ca scop reducerea nivelului de stres.

Imaginea intitulată Faceți exerciții de respirație Pasul 1

2.Incearca sa respiri adanc in gat

Acest exercitiu te ajuta sa-ti calmezi mintea si sa-ti relaxezi corpul. Tot ce trebuie sa faci este sa stai intins in pat, cu picioarele usor departate si cu ochii inchisi, apoi sa inspiri profund pe nas, numarand pana la patru, in timp ce strangi partea din spate a gatului, astfel incat sa emita un sunet moale asemanator cu sforaitul. Tine-ti respiratia cat numeri pana la patru, apoi expira pe nas numarand pana la patru, scotand din nou un sunet moale. Repeta aceasta miscare pana cand te vei simtiti relaxat.
Imaginea intitulată Efectuați exerciții de respirație Pasul 3

3.Practicati respiratia de rezistenta

Acest exercitiu te ajuta in cazul unui atac de anxietate, producand o senzatie de relaxare similara cu efectele meditatiei.
In loc sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura, strange buzele si fa cateva inspiratii lungi si adanci pe gura si elibereaza-le pe nas.

4.Incepe cu o respiratie corecta de dimineata

Imediat ce te-ai trezit, fa acest exercitiu, deoarece te ajuta la curatarea cailor respiratorii si la ameliorarea rigiditatii musculare. In plus, acest obicei va duce si la imbunatatirea claritatii mentale si cresterea energiei.

Apleca-te inainte, cu genunchii usor indoiti si lasa-ti bratele sa atarne in jos, spre podea.
Inspira incet si profund prin nas, in timp ce te indrepti intr-o pozitie dreapta, in picioare. Roteste-ti incet corpul, rostogolindu-ti gatul inapoi pana cand esti cu fata spre tavan. Apleca-ti capul pe spate doar cat iti este confortabil. Odata ce esti in picioare, tine-ti respiratia numarand pana la trei. Expira incet pe gura si apleca-te iar. Repeta aceasta miscare de mai multe ori.

Imaginea intitulată Efectuați exerciții de respirație Pasul 5

5.Incerca sa alternezi narile

Acest exercitiu incurajeaza relaxarea profunda, echilibrand jumatatea stanga si dreapta a creierului, calmand sistemul nervos. Folosind aceasta tehnica, vei produce o senzatie aproape instantanee de ameliorare a stresului si de reducere a tensiunii. De asemenea, ajuta la imbunatatirea concentrarii si la cresterea energiei.
Acest exercitiu se practica stand in pat, cu picioarele incrucisate sau cu perne sprijinite in partea mica a spatelui. Pune un deget pe fiecare parte a nasului. Apasa nara dreapta inchisa si inspira incet prin stanga, numarand pana la patru. Inchide apoi ambele nari si tine-ti respiratia numarand pana la patru. Apoi, elibereaza-ti nara dreapta si expira prin nara dreapta, din nou, numarand pana la patru. Repetati de mai multe ori, schimband partile de fiecare data pentru a inspira printr-o nara si a expira prin cealalta.
Imaginea intitulată Efectuați exerciții de respirație Pasul 7

6.Incerca respiratia burduf

Acesta este un exercitiu traditional de yoga care ajuta la oxigenarea rapida a sangelui, simtindu-te la final mai energic, mai revigorat.
Asaza-te confortabil, cu picioarele incrucisate, si sprijina mainile pe genunchi. Inspira pe nari cat mai profund posibil, in timp ce-ti extinzi plamanii cat mai mult in lateral, cat este confortabil pentru corpul tau. Apoi, elibereaza complet respiratia prin nas, permitand corpului sa se micsoreze in interior, cu buricul tragand usor spre coloana vertebrala. Repeta cateva minute intr-un ritm constant.
Aceasta este o respiratie puternica care poate curata narile, asa ca este posibil sa ai nevoie de un servetel.
Imaginea intitulată Efectuați exerciții de respirație Pasul 8

Maximizarea rezultatelor

7.Creste-ti capacitatea pulmonara

Functia cardio-respiratorie imbunatatita creste nivelul de oxigen care este pompat in sange, unde este transferat in muschi pentru a ne furniza energie. Asadar, creeaza-ti spatiu suplimentar in plamani tragandu-ti umerii in sus spre urechi, in timp ce esti la sfarsitul fazei de inhalare. Fii intotdeauna bland atunci cand respiri. Adauga greutate pentru rezistenta. Cand stai pe spate, poti creste nivelul de efort al unui exercitiu prin punerea unei carti pe abdomen.

Imaginea intitulată Efectuați exerciții de respirație Pasul 9

Sursa foto: wikihow.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole