26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Ulei esential de eucalipt, remediul care imbunatateste sistemul respirator si nu numai

Eucaliptul este o planta originara din Australia, iar proprietatile sale medicinale provin din frunzele uscate, apoi zdrobite si ulterior distilate pentru a extrage uleiul esential. Eficienta acestui ulei esential de eucalipt se datoreaza puterii sale de a stimula imunitatea, de a asigura protectia antioxidanta si de a imbunatati sistemul respirator.

Frunzele de eucalipt contin aproximativ 2-3% ulei esential. Conform farmacopeei, uleiul esential ar trebuie sa contina minim 79% cineol (agentul activ), pentru a fi folosit in scopuri medicale. 

Ulei esential de eucalipt – Proprietati si beneficii

Uleiul esential de eucalipt are urmatoarele efecte terapeutice: antiseptic puternic (general, respirator, intestinal, urinar), antitusiv, expectorant si fluidifiant puternic al secretiilor bronsice, stimulent respirator puternic, antipruriginos, antireumatic, antispastic bun, febrifug, stimulent bun al memoriei, bactericid, anticolitic, carminativ si vermifug.

Vezi si: Ulei esential de ienupar. Actiuni si indicatii terapeutice

Indicatii terapeutice:

-Ca aromaterapie, uleiul esential de eucalipt mareste capacitatea de concentrare; confera o stare de limpezime in plan mental, de stabilitate, inlaturand supararile si energiile negative.

-In astm bronsic, bronsita, se administreaza cate 2 picaturi de ulei intr-o lingurita cu miere, de 3 ori pe zi. Totodata, se asociaza cu inhalarile sau aromatizarile prin pulverizare.

-In spasme bronsice, tuse convulsiva si spastica, gripa, febra, se administreaza cate 3 picaturi de ulei se amesteca cu 2 lingurite
de miere si se tine in gura pana la dizolvare. De asemenea, se foloseste si inhalantul ori de cate ori apare o agravare a starii sau la declansarea crizelor de tuse.

Vezi si: Ulei esential de coriandru, remediul revitalizant si cu capacitatea de a distruge bacteriile

-In sinuzita, se fac inhalatii cu ulei esential de eucalipt, de 2 ori pe zi. Inhalatiile se fac astfel: se pun 4 picaturi de ulei la un pahar cu apa
fierbinte. Se acopera capul cu un prosop suficient de mare astfel incat aburii degajati sa nu se risipeasca in incapere si se inhaleaza 5 minute, fara a mentine (mai ales la inceput) capul prea aproape de vasul pentru inhalatii.

-In cazul afectiunilor urinare (infectii, colibaciloza), se iau cate 1-2
picaturi se amesteca cu o lingurita de miere, de 3 ori pe zi. Pentru un efect mai rapide se poate administra intr-o lingurita cu pulbere de coada soricelului.

-In caz de colici, dispepsii, dureri abdominale, meteorism si spasme gastrice, se pun 2 picaturi de ulei intr-o lingura cu ulei de floarea soarelui presat la rece. Se administreaza de 3 ori pe zi.

-In anorexie, 1 picatura de ulei esential se administreaza cu o lingurita de miere, de 3 ori pe zi.

-In astenie nervoasa, 1-2 picaturi de ulei volatil se aplica pe o lingurita
din pulbere de sunatoare. Amestecul se administreaza de 2 ori pe zi, pe stomacul gol. Se tine cateva minute sub limba dupa care se inghite cu putina apa.

-In caz de viermi intestinali, se pune peste o jumatate de lingurita de pulbere de pelin o picatura de ulei esential de eucalipt. Se consuma de 2 ori pe zi, in cura de 2 saptamani, urmata de 2 saptamani pauza.

-In abcesele dentare, o picatura de ulei se aplica pe zona cu probleme. Efectele de diminuare a durerii apar rapid. De asemenea, in gingivita, se pot masa gingiile cu acest ulei (2 picaturi).

-In caz de paduchi, se foloseste urmatorul remediu: la 50 ml de tinctura de lavanda se adauga 2 ml de ulei esential de eucalipt. Acest preparat se aplica usor pe par, dupa care se acopera si se sta asa timp de 4-5 ore, apoi se spala.

-In reumatism, se prepara un amestec din 5 ml ulei esential de eucalipt cu 50 ml de tinctura de tataneasa si se maseaza articulatiile afectate, de 3 ori pe zi. In cazul in care reumatismul nu este inflamator in faza acuta, se poate adauga la combinatia de tincturi o doza de 15 ml de tinctura de ardei iute. De asemenea, trebuie sa stiti ca in cazul utilizarii externe, uleiurile esentiale trebuie mereu combinate cu uleiuri de baza (floarea soarelui, masline, susan, alune, migdale, avocado). In cazul uleiului de eucalipt cantitatea necesara este de 1 ml (30 de picaturi) de ulei volatil pentru 100 ml de ulei gras.

-Pe langa indicatiile enumerate mai sus, se pare ca uleiul de eucalipt este eficient si la scaderea zaharului din sange. Totodata, acesta a dovedit ca are o actiune comparabila cu antibioticele traditionale impotriva boliilor cauzate de virusii patogeni (Stafilococ auriu, Streptococ C si D, diverse specii de Proteus, Klebsiella, Salmonela, Haemophilus etc.).

CONTRAINDICATII;

Uleiul esential de eucalipt este contraindicat persoanelor care
sufera de gastrita hiperacida in forme grave.

Vezi si: Ulei esential de cimbru, remediul cu efect antibiotic foarte puternic

Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole