1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Eucaliptul, arborele vesnic verde cu beneficii uimitoare pentru afectiunile respiratorii

Eucaliptul (Eucalyptus globulus), cea mai faimoasa planta medicinala din Australia este un arbore urias, cu trunchiul neted si frunzisul vesnic verde, de culoare cenusiu-albastrui.

Frunzele de eucalipt degaja un miros puternic aromat, cu un gust amar si astringent, iar fructele au forma de potir si adapostesc multe seminte.

Se pare ca exista peste 700 de specii de eucalipt, insa ca planta medicinala se foloseste in special eucalyptus globulus, care se gaseste in tarile mediteraneene si in multe alte zone subtropicale.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele de eucalipt si uleiul esential de eucalipt, care sunt bogate in flavonoide, taninuri, rezine, cumarine, ceara, piperitona, ulei eteric aromatic, cu efecte antiseptice, expectorante si sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, antinevralgice, antireumatice.

Eucaliptul, remediul eficient in cazul afectiunilor respiratorii

Principalele indicatii terapeutice ale eucaliptului sunt:

  • bronsita
  • raceli
  • tuse

Se pare ca ceaiul de eucalipt este destul de rar folosit, cu toate ca are mai multe avantaje fata de uleiul esential. Ceaiul este mai usor decat uleiul esential si, prin urmare, poate fi utilizat intern. Totodata, ceaiul contine ingrediente suplimentare care nu sunt incluse in uleiul esential.

Iata cum se prepara ceaiul de eucalip:

-se adauga 1 lingurita frunze (mai mature) la o ceasca cu apa fiarta. Se lasa 10-15 minute la infuzat, apoi se bea incet, intre 3-5 cesti/zi, fiind eficient in caz de raceala, mai ales in tuse, dureri in gat sau sinuzita. De asemenea, ceaiul de eucalipt poate fi utilizat si in tratamentul cistitei, deoarece eucaliptul dezinfecteaza tractul urinar. 

Eucaliptul ajuta sistemul imunitar

In urma unor studii de specialitate, s-a observat ca eucaliptul are efecte imunostimulatoare, proprietati antioxidante si efecte spasmolitic. Un studiu efectuat in anul 2008 a aratat ca o doza de 200 mg de eucaliptol, administrata de 3 ori pe zi, a ajutat la imbunatatirea anumitor simptome sinusale. Deoarece eucaliptul contine antioxidanti, el poate intari sistemul imunitar, in special in caz de raceala, gripa sau alte boli respiratorii, si ajuta organismul sa lupte cu infectiile. De asemenea, uleiurile esentiale de eucalipt au efecte calmante si contin compusi polifenolici benefici.

Uleiul esential de eucalipt

Avand proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, uleiul esential de eucalipt este de ajutor in tratamentul afectiunilor respiratorii.

Pentru uz extern, se foloseste uleiul esential. Din 100 kg de frunze de eucalipt, se obtine 2 litri de ulei esential. Se fac inhalatii cu ulei de eucalipt, acestea fiind utile pentru tratarea racelilor comune, sinuzitei, tusei si bronsitei. Pentru tratamentele respiratorii, se poate utiliza un inhalator cu ulei de eucalipt sau se poate face o baie de aburi simpla – este nevoie de ulei de eucalipt, un castron mare, rezistent la caldura si un prosop/patura – se adauga 3-5 picaturi de ulei esential in apa fierbinte. Te apleci asupra castronului, se pune prosopul deasupra capului si se inspira profund, timp de 10-15 minute, aburii emanati. Pentru fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice se iau 3-5 picaturi de ulei de eucalipt, puse pe o bucatica de paine sau zahar, deoarece uleiul nu se dizolva in apa sau ceai.

Uleiul de eucalipt mai poate fi folosit si la masaj, deoarece atenueaza durerile musculare si pe cele cauzate de reumatism. Masajul se face pana cand, in zona bolnava, se simte un val de caldura si se reia la anumite intervale de timp, pana la vindecarea completa a locului dureros.

Atentie, in cantitati concentrate, uleiul de eucalipt este toxic, asa nu-l inghite si nu-l aplica direct pe piele! Remediile se administreaza doar la recomandarea unui medic specialist.

Iata ce alte efecte terapeutice mai are eucaliptul:

Pentru ca eucaliptul are si un efect usor hipoglicemic, acesta poate fi utilizat ca adjuvant in diabet. In cazul diabetului sever, acesasta planta nu poate inlocui medicamentele de scadere a glicemiei sau insulina insa, cu toate acestea, in combinatie cu exercitii fizice regulate, se poate reduce doza de medicamente.

Iata si alte aplicatii ale eucaliptului: acnee, angina pectorala, osteoartrita, astm, febra, dureri articulare, ulcere, guta, zona zoster, herpes, piscaturi de insecte, migrena, nevralgii, nefrita, rani care se vindeca greu, tuberculoza sau gingivita.

Atentie! nu se supradozeaza uleiul esential si nu se aplica pe pielea copiilor. De asemenea, acesta nu se recomanda gravidelor, mamelor care alapteaza, persoanelor cu afectiuni digestive si hepatice grave.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

  1. […] Theophrastus a mentionat-o printre plantele cultivate, oferind sfaturi despre cultivarea acesteia si descrie caracteristicile morfologice, parfumul si utilizarea sa. Dioscoride a mentionat, de asemenea, o multitudine de aplicatii medicinale ale mirtului, explicand, de exemplu, cum se prepara uleiul de mirt din frunze pentru tratarea diferitelor boli ale pielii si cum se face vinul de mirt din fructe pentru probleme digestive. Interesant este ca multe dintre aceste remedii au fost inregistrate in studiile etno-botanice recente. Vezi si: Eucaliptul, arborele vesnic verde cu beneficii uimitoare pentru afectiunile respiratorii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole