3.8 C
București
marți, martie 19, 2024

Ce beneficii are eucaliptul, arborele preferat al ursilor Koala

Eucaliptul este un arbore originar din Australia, vesnic verde, inalt si cu crestere rapida. O alta caracteristica care ajuta acest copac sa supravietuiasca in clima calda si uscata a continentului sau natal este ca reincolteste usor dupa incendiu sau seceta. Totodata, in ceea ce priveste utilizarea sa medicala, acesta este folosit pentru a reduce simptomele de tuse, raceala, congestie, dar si pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare.

Exista peste 400 de specii de eucalipt, dar Eucalyptus globulus, cunoscut si sub numele de „guma albastra”, este principala sursa de ulei de eucalipt folosit la nivel global. Frunzele acestuia sunt distilate cu abur pentru a extrage uleiul, care are un parfum puternic datorita cineolului, cunoscut si sub numele de eucaliptol. Totodata, frunzele contin si flavonoide (antioxidanti pe baza de plante) si taninuri (ajuta la reducerea inflamatiei).

*Ceaiul de eucalipt este o sursa buna a acestor antioxidanti si este sigur pentru adulti, dar copiii prezinta un risc ridicat de toxicitate pentru eucalipt si ar trebui să obtina aprobarea unui specialist inainte de a bea acest ceai. 

Eucaliptul, arborele preferat al ursilor Koala

Se mai stie despre eucalipt ca este arborele preferat al ursilor Koala. Aceste animale dragalase au un sistem digestiv lent, de aceea sunt niste mamifere lente, dormind pana la 19 ore pe zi, restul de 5 ore petrecandu-l strangand frunze de eucalipt si mancand. Ce mai e important de stiut este faptul ca ursii koala sunt printre putinele animale care pot manca aceste frunze extrem de toxice pentru restul vietuitoarelor.  Acestia au un intestini gros lung de pana la 2 m si inchis la un capat. Astfel, hrana stationeaza mult aici, unde fermenteaza abundent pentru ca organismul sa sustraga toti nutrientii disponibili. Asadar, enzimele din sucurile digestive sunt special formulate pentru a anihila toxinele din frunzele de eucalipt.

Eucaliptul are o serie de proprietati medicinale, desi nu toate au fost confirmate de cercetari. Dar iata, mai jos, cateva dintre beneficiile sale potentiale pentru sanatatea omului.

Beneficiile pentru sanatate ale eucaliptului

-Eficient in afectiunile respiratorii

Frunzele si uleiul de eucalipt sunt un bun remediu pentru afectiunile respiratorii, in special pentru indepartarea catarului din caile respiratorii. Substantele active din frunze pot actiona ca expectorante, ajutand astfel la eliminarea excesului de flegma si mucus din sinusuri si caile respiratorii.

In plus, eucaliptul poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm. De exemplu, un studiu ce a durat 12 saptamani, a dat la 32 de persoane cu astm bronsic fie 600 mg de eucaliptol, fie un placebo pe zi. Cei din grupul cu eucaliptol au avut nevoie de 36% mai putine medicamente pentru a-si controla simptomele de astm bronsic, comparativ cu cei din grupul de control, care aveau nevoie de 7% mai putine.

-Intareste imunitatea

Efectele puternice ale ceaiului de eucalipt protejeaza organismul de o mare varietate de infectii bacteriene (ex: E. coli si Candida albicans). Asadar, daca sistemul imunitar este compromis de o boala sau ca urmare a unei rani sau oboseala, acest ceai ar putea actiona ca un stimulator natural pentru imunitate.

-Reduce stresul si starile de anxietate

O ceasca cu ceai de eucalipt ajuta la reducerea hormonilor de stres potential periculosi si la reducerea tensiunii mentale. Totodata, intr-un studiu, 62 de oameni au experimentat reduceri semnificative ale anxietatii preoperatorii dupa inhalarea uleiului de eucalipt. Eucaliptul contine eucaliptol, care s-a dovedit a avea proprietati anti-anxietate.

-Are efect antiinflamator

Ceaiul de eucalipt este un antiinflamator natural, ameliorand durerile si protejand inima. Din acest motiv, ceaiul este adesea recomandat celor care sufera de astm, artrita si incordare musculara cronica. Asadar, daca suferi de o rana usoara, bea acest ceai si vei vedea cum durerea se amelioreaza. Ceaiul ar putea reduce si inflamatia in vasele de sange si artere, prevenind astfel aparitia aterosclerozei si protejandu-va de atacuri de cord si accident vascular cerebral.

-Protejeaza pielea

Eucaliptul are proprietati antibacteriene, ceea ce il face ideal pentru protejarea sanatatii pielii. Totusi, nu uita ca uleiul este extrem de puternic si poate fi toxic daca este consumat sub forma sa nediluata. In uz extern, foloseste mereu uleiuri purtatoare.

Eucaliptul este indicat mai ales pentru cei cu pielea uscata sau afectiuni ale pielii (dermatita si psoriazisul). S-a descoperit ca extractul topic de frunze de eucalipt stimuleaza productia de ceramide din piele, capacitatea de retinere a apei si protectia barierei pielii.

-Ar putea controla diabetul

Anumite cercetari au aratat ca ceaiul de eucalipt ar putea fi o masura de preventie sau chiar de tratament pentru diabet. Consuma cate 1-2 cani de ceai de eucalipt in fiecare zi.

Metode de folosire a eucaliptului

  • Ceai – foloseste pliculete de ceai din frunze de eucalipt macinate;
  • Aromaterapie – adauga cateva picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un difuzor;.
  • Pentru piele, adauga cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un ulei purtator (ex: ulei de cocos) si aplica-l pe piept pentru a usura congestia.
  • In magazinele specializate vei gasi multe produse care contin eucalipt: bomboane, apa de gura, unguente si guma de mestecat.

Atentionari!!!

Nu uita ca uleiul de eucalipt este extrem de puternic si poate dauna daca este folosit in forma sa nediluata, in special pentru copiii mici. Totodata, trebuie sa stii ca uleiul de eucalipt poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet, colesterol ridicat, reflux acid si tulburari psihice.  

Vezi si: Ce rol au fitoncidele din plante. Ce arata experimentele facute in trecut

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole