18.5 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Din ce plante se face ceai pentru diaree

Diareea este o afectiune comuna a sistemului digestiv caracterizata prin scaune frecvente si apoase. Aceasta afectiune poate fi cauzata de mai multi factori, cum ar fi infectiile bacteriene sau virale, intoleranta la alimente, stresul, consumul excesiv de alcool sau de medicamente. Daca esti adeptul remediilor naturiste, iti vom arata in acest articol din ce plante se face ceai pentru diaree.

Desi diareea poate fi o problema neplacuta si inconfortabila, in majoritatea cazurilor se vindeca in mod natural intr-un interval de cateva zile. Totusi, uneori poate fi necesar sa se ia masuri suplimentare pentru a calma simptomele. In aceste cazuri, ceaiurile din plante medicinale pot fi de mare ajutor.

Iata cateva plante care sunt cunoscute pentru proprietatile lor antidiareice si care pot fi folosite pentru a face ceaiuri pentru diaree:

Din ce plante se face ceai pentru diaree

1.Ghimbir

Oamenii au apelat la ghimbir de mii de ani ca remediu pentru tot felul de probleme de stomac, potrivit unui studiu din 2016 publicat in Integrative Medicine Insights.

Ghimbirul are proprietati antispasmodice si antiinflamatorii care ajuta la calmarea muschilor intestinali si reducerea inflamatiei. Se poate folosi ghimbir proaspat sau uscat pentru a prepara un ceai.

2.Menta

Menta are proprietati calmante pentru sistemul digestiv si poate ajuta la ameliorarea  simptomelor de diaree.

Ceaiul de menta e recomandat in special pentru cei cu colon iritabil cu diaree. Menta este renumita pentru ca poate combate problemele digestive de la nivelul colonului si stopeaza diareea. Aceasta planta are proprietati antispasmodice, sedative si antiinflamatoare ce amelioreaza durerea si balonarea.

Pentru efectele dorite, trebuie consumata o cana de ceai de menta la micul dejun si inca doua sau chiar trei cani pe parcursul intregii zile.

3.Musetel

Musetelul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antispasmodice si poate ajuta la calmarea muschilor intestinali si la reducerea inflamatiei. Se poate folosi sub forma de ceai de musetel.

Un studiu din 2014 publicat in BMJ Open Gastroenterology a constatat ca o simpla combinare a extractului de musetel, smirna (rasina de copac) si carbune activ a ajutat la diareea acuta.

4.Fenicul

Semintele de fenicul sunt cunoscute pentru proprietatile lor digestive, antispasmodice, dar si antiinflamatoare. Ele amelioreaza semnificativ sindromul de colon iritabil. Feniculul reduce balonarea si ajuta la eliminarea gazelor si a toxinelor din intestine. Ceaiul de consuma la micul dejun dar si inainte de mesele principale ale zilei.

5.Anason

Principala particularitate a ceaiului de anason este aceea de a fi un calmant in cazul colonului iritabil. Ceaiul de anason e antiinflamator si amelioreaza spasmele stomacare, dar reduce si gazele acumulate in intestine.

Anasonul calmeaza iritatiile de la nivelul intestinelor si protejeaza bacteriile sanatoase. La fel ca si in cazul altor ceaiuri, se bea inainte de fiecare masa importanta a zilei.

6.Coada soricelului

Coada soricelului este cunoscuta pentru proprietatile sale astringente si antiinflamatorii si poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea texturii scaunelor. Se poate folosi sub forma de ceai de coada soricelului.

7.Afin

Afinul este planta cel mai des folosita. Se consuma cate 50-100 g fructe proaspete sau 2 lingurite de fructe uscate la 250 ml apa si se lasa pentru 8 ore la inmuiat. Se pun apoi la fiert pentru 5 minute si se strecoara. In functie de severitatea afectiunii se pot consuma intre 3-6 cani pe zi. De asemenea, se mai poate folosi si afinata – cate 50 ml de 2-3 ori pe zi, pana la trecerea afectiunii.

8.Calomfir

Calomfirul distruge microbii care pot provoca diaree. 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Sfaturi utile:

Este important de mentionat ca, in cazul diareei severe sau persistente, este important sa ceri sfatul unui medic pentru a determina cauza si pentru a primi tratament adecvat. In plus, este important sa te asiguri ca esti hidratati adecvat si sa eviti alimentele care pot irita sistemul digestiv, cum ar fi cele grase, picante sau grele.

Atunci cand te confrunti cu diaree, specialistii recomanda o dieta formata din banane, paine uscata prajita si ceai. Acestea sunt alimente blande care ajuta la calmarea stomacului si la recuperarea lui mai rapida dupa o criza de diaree. Totusi, nu este recomandat adultilor sau copiilor care au episoade frecvente de varsaturi. Astepta pana cand poti manca alimente solide fara a varsa. Dupa 48 de ore poti reveni la dieta obisnuita, dar incearca sa eviti alimente grase, produse lactate si alimente foarte condimentate, deoarece pot irita stomacul.

Stim ca e greu de crezut, dar trebuie sa stii ca diareea acuta poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de aparare ale organismului tau impotriva unei infectii temporare sau a unui virus. Desi sunt incomode si neplacute de tratat, simptomele de diaree pe termen scurt ajuta la eliminarea rapida a substantelor daunatoare din tractul gastro-intestinal inainte ca acestea sa aiba sansa de a provoca si mai multe probleme sau complicatii. In schimb, simptomele diareei cronice sunt putin diferite. Ele tind sa vina si sa plece in functie de alti factori dietetici si de stil de viata. Acestea includ starea sistemului imunitar si nivelul de stres cu care aveti de-a face.

Vezi si: Ceaiuri pentru colon iritabil cu diaree – 5 remedii naturiste extraordinare, ieftine si la indemana

Vezi si: Eridiarom, remediul romanesc obtinut din afine care trateaza diareea

Vezi si: Cel mai bun fruct care combate diareea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole