13.5 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Legatura alarmanta intre consumul de sare si tensiunea arteriala: Ce arata un studiu de referinta

Sarea a fost dintotdeauna un element de baza in bucatarie, dar ceea ce multi nu realizeaza este impactul sau asupra sanatatii, in special in ceea ce priveste tensiunea arteriala. Un studiu recent a relevat o legatura semnificativa si preocupanta intre consumul excesiv de sare si hipertensiunea arteriala, o problema majora de sanatate publica in intreaga lume.

Un nou studiu realizat de cercetatori de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, Vanderbilt University Medical Center si Universitatea din Alabama din Birmingham a adus la lumina o legatura alarmanta intre consumul de sare si tensiunea arteriala. Aceasta cercetare, care a implicat un grup considerabil de participanti, a investigat impactul scaderii aportului de sodiu asupra persoanelor cu si fara medicamente pentru hipertensiune arteriala.

Descoperirile acestui studiu sunt cu atat mai relevante cu cat hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate la nivel global, fiind asociata cu riscul crescut de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.

Conform cercetarii, simpla reducere a consumului zilnic de sare cu aproximativ o lingurita (aproximativ 2.300 de miligrame de sodiu) a condus la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale. Aceasta scadere a fost comparabila cu efectele anumitor medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Acest studiu a subliniat importanta adoptarii unui regim alimentar sanatos, care sa includa o cantitate moderata de sare. Desi sodiul este esential pentru functionarea normala a organismului, un consum excesiv poate contribui la cresterea tensiunii arteriale si la aparitia unor complicatii de sanatate pe termen lung.

Cum a functionat studiul si ce au descoperit cercetatorii:

Peste 200 de indivizi cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani au fost repartizati aleatoriu sa manance fie o dieta bogata in sodiu, fie o dieta saraca in sodiu timp de o saptamana, iar apoi participantii au trecut la cealalta dieta timp de o saptamana.

Iata ce s-a observat:

Comparativ cu dieta lor obisnuita, 72% dintre participanti au avut tensiune arteriala sistolica mai scazuta atunci cand au urmat regimul cu continut scazut de sodiu.

„Presiunea sistolica a scazut cu 7 pana la 8 mm Hg atunci cand au consumat dieta cu continut scazut de sodiu in comparatie cu dieta bogata in sodiu si cu 6 mm Hg in comparatie cu obiceiurile lor alimentare obisnuite, au spus cercetatorii.”

Autorul principal al studiului, Norrina Allen, profesor de medicina preventiva la Universitatea Northwestern, a subliniat ca descoperirile au abordat o lacuna cruciala in cunostinte. Anterior, nu era clar daca persoanele care iau deja medicamente ar putea beneficia in continuare de reducerea aportului de sodiu. Noua cercetare confirma ca si in aceasta populatie, reducerea consumului de sare poate duce la reduceri substantiale ale tensiunii arteriale.

„Am descoperit ca 70-75% dintre toti oamenii, indiferent daca iau deja medicamente pentru tensiunea arteriala sau nu, sunt susceptibili de a observa o scadere a tensiunii arteriale daca scad sodiul din dieta lor”, a spus Allen in presa. eliberare.

Tensiunea arteriala ridicata poate duce la insuficienta cardiaca, atacuri de cord si accident vascular cerebral, deoarece pune o presiune suplimentara asupra arterelor”, a adaugat Allen. „Afecteaza capacitatea inimii de a lucra eficient si de a pompa sange.”

Pe langa reducerea consumului de sare, cercetatorii recomanda si adoptarea altor masuri pentru mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase, precum cresterea consumului de potasiu din alimente precum fructele si legumele proaspete, evitarea consumului excesiv de alcool si adoptarea unui stil de viata activ.

Vezi si: De ce apare dementa si ce poti face pentru preveni declansarea bolii

Vezi si: Sarea de Himalaya – Este sau nu o optiune mai sanatoasa?

Vezi si: Sarea celtica – Descopera secretele unei comori naturale pline de sanatate si savoare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole