6.7 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Smirna – ce beneficii are acest ”medicament” biblic

Smirna (Commiphora myrrha) este una dintre plantele folosite inca de la inceputul medicinei, avand o importanta biblica. Aceasta este rezina balsamica obtinuta prin incizii din trunchiul unui copac Indonezianr (specia Commiphora myrrha) cu ramuri ceruite si spini mari.   

Smirna se folosea impreuna cu tamaia la Biserica, pentru procesiuni religioase. In Biblie, smirna este mentionata frecvent, deoarece atat ea, cat si tamaia au fost unele dintre darurile aduse de Magi la nasterea lui Iisus.

Vezi si: Tratamente vindecatoare cu acid boswellic, substanta activa din tamaie

Arborele de Smirna este intalnit in zonele estice ale Africii si in Somalia. Acesta are un trunchi inalt de pana la 5 m, este gros si rasucit. Frunzele cresc in perechi, iar fiecare se termina cu cate un spin. Florile sunt mici si au culoare galben-rosiatica.Smirna se recolteaza prin incizarea scoartei. In acest mod, se scurge o rasina galbena care, colectata, se lasa la uscat timp de 3 luni. La final, aceasta se intareste si se preface in mici bilute pietrificate care, la randul lor, se vor macina ori folosi intacte in producerea parfumurilor, medicamentelor si a unguentelor de corp.

Smirna are o aroma deosebit de puternica si un gust amar, de la care provine si numele plantei (myrrh= amaraciune in limba ebraica).

Smirna – Efecte terapeutice

Smirna are in compozitia sa rezine balsamice, ceea ce ii ofera numeroase efecte terapeutice, ca de exemplu:

  • Efect antifebril (scade febra)
  • Combate instant starile de greata
  • Calmeaza durerile
  • Are efecte puternice energizante, invioratoare
  • Stimuleaza circulatia cerebrala si favorizeaza activitatea intelectuala
  • Are efecte tonice psihice, elimina tensiunile emotionale si calmeaza nervii
  • Stimuleaza digestia si o normalizeaza
  • Fumigatiile ajuta la dezinfectie
  • Este un puternic stimulator al imunitatii
  • Are efect antiinfectios
  • Rasina de smirna calmeaza muschii
  • Are efect purificator, hranind membranele mucoaselor
  • Gargara cu apa si smirna este excelenta impotriva durerilor de gat
  • Are efect antimicrobian puternic, fiind folosita pentru producerea unor produse
    farmaceutice dezinfectante

Smirna – In ce afectiuni este indicata si cum se foloseste

-Afectiunile aparatului respirator:

  • In bronsita, se recomanda ca de 3-4 ori pe zi sa se administreze cate o jumatate de lingurita de tinctura de Smirna adaugata intr-un pahar cu apa. Se pot adauga si fumigatii;
  • In gripa sau guturai, se recomanda administrarea unei lingurite de tinctura intr-un pahar cu apa, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese, timp de 7-14 zile.

-Afectiuni digestive:

  • In caz de balonare, se administreaza cate 2-3 lingurite din infuzie, cu 15 minute inainte sau dupa mese;
  • In caz de indigestie, se administreaza cate 12-3 lingurite de infuzie, rezultatul fiind vindecarea foarte rapida a simptomelor suparatoare.

-Circulatie periferica deficitara: se fac frectii cu infuzie de mai multe ori pe zi.

-Incapacitatea de concentrare: se fac fumigatii de 2 ori pe zi.

-Oboseala: intr-un pahar cu apa se adauga o jumatate de lingurita de smirna si se administreaza de 4-6 ori pe zi.

-Stari de neliniste: se fac fumigatii de cate ori este nevoie.

-Agitatie psihica: se recomanda cate 3-5 fumigatii pe zi.

-Astenie: se dau de 3-4 ori pe zi, cate 20-30 picaturi de tinctura puse intr-un pahar cu apa.

-Afectiuni dermatologice. Datorita efectelor sale antiinflamatorii si antiseptice, smirna este utila in bolile pielii (rani minore, infectii gingivale sau leziuni provocate de protezele dentare). Se recomanda tinctura, pe post de apa de gura sau aplicata pe zona afectata a tegumentelor.

-Cosmetica. Datorita parfumului sau, smirna se foloseste in cantitati mici pentru a evita iritarea suplimentara si agravarea ranilor. Aceasta se adauga la unguente, parfumuri, produse de machiaj si chiar la pasta de dinti.

Metode de preparare a smirnei:

-Tinctura. Intr-o sticla, se adauga 100 ml alcool  de peste 90° si 10 g smirna. Se inchide ermetic, apoi se lasa la macerat timp de o saptamana, dupa care se poate folosi.

-Fumigatia. Pe o tabla incinsa, se pune o bobita mica de smirna care va fumega. Aceasta se lasa in camera pentru ca bolnavul sa inspire acest aer, fiind foarte eficient pentru afectiunile mai sus mentionate.

-Infuzie. La o cana cu apa clocotita, se adauga 1-2 bobite de smirna si se lasa la infuzat 15 minute. Nu se va topi ci va pluti la suprafata apei, insa apa va avea un puternic efect datorita substantelor aromatice dizolvate. Se administreaza cate 2 linguri o data, de 2-3 ori pe zi. Nu se depaseste aceasta cantitate pe zi.

Precautii si contraindicatii:

Este recomandat sa se foloseasca doar smirna achizitionata din magazinele naturiste. Totodata, nu este indicata in sarcina, deoarece poate duce la contractii uterine si poate provoca avortul.

Vezi si: Uleiul de tamaie. Ce beneficii pentru sanatate are „regele” uleiurilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

  1. When I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you possibly can take away me from that service? Thanks!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole