3.7 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Cultura varza alba. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Varza alba este originara din Europa, cultivata de peste 4 000 de ani, cu o insemnatate importanta datorita proprietatilor ei uimitoare. Frunzele acestei legume sunt delicioase si pot imbunatati multe probleme de sanatate. Astfel, daca vrei sa o cultivi, trebuie sa stii ca nu are cerinte foarte ridicate, dar trebuie respectate cateva criterii esentiale, de la infiintare si pana la recoltare.

Varza este o planta bienala, la care in primul an deosebim o tulpina scurta si o rozeta de frunze. Acesta din urma sunt foarte dezvoltate si se acopera strans un ape cealalta, formand in jurul mugurelui central o capatana mai mult sau mai putin indesata. 

Varza este una dintre legumele cele mai putin pretentioase fata de factorii climatici, dar iata ce trebuie sa stii daca vrei sa o plantezi:

Cultura varza alba – Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Varza este o specie care se incadreaza usor in asolamentele legumicole si se poate cultiva in diferite sisteme si tipuri de culturi, in camp si in spatii protejate; ca varza timpurie, de vara sau de toamna; in culturi succesive, duble, asociate etc.

Cultivarea verzei albe este relativ simpla, desi se infiinteaza, de regula, prin
rasad, nu prezinta lucrari speciale de ingrijire.

Factorii de mediu:

-APA

In relatiile cu factorii de mediu, varza alba are cele mai mari cerinte legate de apa.

In functie de faza de vegetatie, varza are nevoie de anumite conditii de umiditate:

  • 70-75% pana la formarea capatanilor
  • 75-80% in faza de formare a capatanilor

Aceasta alternare a umiditatii este necesara pentru a preveni craparea capatanilor. In medie, cantitatea necesara de apa este cuprinsa intre 0,2-0,4 litri si 2-2,5 litri/planta.

-Temperatura

Temperatura optima de crestere a plantelor este de 15-20℃, iar cea minima este de 1-2℃. Semintele germineaza la 3-4℃.

Cerintele fata de lumina sunt mari mai ales in faza de rasad.

-Lumina

Cultura de varza are cerinte moderate in ceea ce priveste lumina, insa, daca este cultivata in locuri umbrite, capatanile vor fi mici si indesate. De asemenea, trebuie avut in vedere ca varza are nevoie de mai multa lumina in faza de rasad.

-Sol

Pentru dezvoltarea optima a culturii de varza, este necesar un sol fertil, bine structurat, care retine apa. De exemplu, cultura de varza timpurie necesita soluri mijlocii spre usoare, iar cultura de vara-toamna necesita soluri mijlocii spre compacte.

Cultura de varza nu trebuie infiintata pe soluri acide, deoarece creste riscul de aparitie a bolilor. Aceasta prefera solurile fertile, cu pH de 6,5-7,8.

Cultura de varza timpurie – Ce trebuie sa stii

-In privinta rotatiei culturilor, varza poate reveni pe acelasi teren dupa 3-4 ani. Cele mai bune rezultate se obtin dupa grau, orz, orzoaica, ovaz, trifoi, lucerna, mazare, fasole, tomate, vinete, dovlecei si dovleci. Varza nu se cultiva dupa rapita, mustar, ridichi sau alte crucifere, avand boli si daunatori comuni cu acestea.

-Pregatirea terenului incepe din toamna, cu eliberarea terenului de resturile culturii anterioare, administrarea ingrasamintelor si efectuarea lucrarii de arat, la adancimea de 28-30 cm.

-Cultura de varza se infiinteaza prin rasad, produs in prealabil in rasadnite sau solarii. Se recomanda utilizarea turbei ca substrat de semanat si repicat.

-Semanatul se face in perioada ianuarie-februarie si se folosesc 10-12 g samanta la 1 metru patrat.

-Rasadurile se uda bine cu o zi inainte de plantare iar cu 2-3 saptamani inainte se calesc. Aceasta procedura implica deschiderea ferestrelor de aerisire ale rasadnitei/solarului dimineata si inchiderea seara. In ultima saptamana, ferestrele se lasa deschise si pe timpul noptii, pentru ca plantele sa se aclimatizeze cu noile conditii de mediu.

-Plantarea se face in martie, cand in sol se realizeaza temperaturi de minim 8℃. Distanta intre randuri este de 60-70 cm, iar distanta intre plante pe rand este de 30 cm.

-Varza necesita fertilizari suplimentare. Ingrasamintele se aplica la 3-4 saptamani de la plantare.

-Recoltarea incepe pe la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie. Se recolteaza esalonat, prin doua sau trei treceri. Capatanile se recolteaza manual, prin taierea cotorului.

-Depozitarea pe termen scurt se poate face in spatii racoroase, iar pe termen lung se pastreaza in depozite cu atmosfera controlata (la 1-2℃ si umiditate atmosferica de 80-90%).

Cultura verzei de vara-toamna – Ce trebuie sa stii

-Pregatirea terenului se realizeaza ca si la cultuta timpurie si se respecta aceleasi reguli privind rotatia culturilor.

-Rasadurile se produc in rasadnite sau directin camp. Semanarea se poate efectua in randuri la distante de 10 cm. La semanarea in camp, terenul se poate erbicida preemergent. Cand plantele au 2-3 frunze adevarate, se pot fertiliza cu ingrasaminte foliare.

-De regula, rasadurile acestui soi nu se repica, ci se scot din rasadnita si se transplanteaza la locul de cultura. De asemenea, se practica semanarea in tavi alveolare, pentru a reduce riscul de vatamare a radacinilor si a asigura prinderea mai rapida a rasadurilor. Inainte de efectuarea plantarii, se efectueaza un tratament cu un fungicid si un insecticid sistemic.

-Plantarea are loc in luna aprilie si se continua pana in prima jumatate a lunii mai.

-Trebuie sa se tina cont ca varza de vara si de toamna este mai predispusa atacului bolilor si daunatorilor.

-Recoltarea se face in lunile octombrie-noiembrie, dupa caderea primelor brume, ce determina maturarea capatanilor. Capatanile se recolteaza manual, prin taierea cotorului. Pastrarea se realizeaza in pivnite sau in depozite cu atmosfera controlata (la temperaturi cuprinse intre -1 si +1℃ si umiditate atmosferica de 80-90%). Varza se poate pastra timp de 6 luni.

Vezi si: Varza murata. Sanatate digestiva, imunitate puternica, oase intarite si sanatate cardiovasculara

Vezi si: Cultura morcovului. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole