17.3 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Cultura morcovului. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Morcovul (Daucus carota) este o radacina vegetala, de culoare portocalie, iar partea comestibila este radacina. Morcovul este o planta bienala, in primul an frunzele produc alimentul plantei, iar tuberculul inmagazineaza zaharuri pentru ca planta sa infloreasca in al doilea an.

Morcovul este originar din Afganistan, iar culoarea portocalie se datoreaza continutului ridicat de caroten care actioneaza ca antioxidanti. Atunci cand este metabolizat de ficat, beta-caroten este transformat in vitamina A, o vitamina care ajuta la mentinerea acuitatii noastre vizuale.

Radacinile morcovului se folosesc in alimentatie, in stare cruda, dar si la prepararea diferitelor mancaruri. De exemplu, sucul de morcov se foloseste
in special in alimentatia copiilor.

Morcovii contin: apa 87,3%, zaharuri 6,89%, celuloza 1,39%, proteine 1,52%, acid ascorbic 3,9 mg /100 g, carotenoide 8,8 mg/100 g, vitamine (B1, B2) si minerale (Na, P, K, Ca, Mg).

Vezi si: Morcovul violet. O leguma pe cat de ciudata, pe atat de sanatoasa
7.1.2. Originea şi aria de răspândire

Daca va plac morcovii si sunteti interesati sa aflati mai multe despre cultura lor, va invitam sa continuati sa cititi acest articol:

Morcovul – Importanta culturii

Infiintarea unei culturi de morcov necesita atat lucrari de pregatire a terenului, cat si cateva lucrari de intretinere. De la infiintare si pana la recoltare, trebuie sa stiti ca fiecare etapa este importanta daca vreti sa obtineti o recolta bogata si de calitate.

Infiintare culturii de morcovi se face prin seminte direct in camp.

Dupa cum spuneam si mai sus, morcovul este o planta erbacee, bienala. In primul an formeaza o radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in anul al doilea tulpini florifere, flori si fructe.

Sistemul radicular este bine dezvoltat, patrunzand in sol pana la 50-60 cm adancime, iar unele radacini pana la 2 m. La circa 35-40 zile de la rasarire, radacina principala si axa hipocotila a plantei incep sa se tuberizeze, schimbandu-si treptat forma, marimea si culoarea, pana cand aceste trasaturi devin caracteristice soiului.

-Cand se cultiva morcovii

Perioada pentru infiintarea culturii de morcov este cuprinsa in lunile martie-iunie, astfel:

  • soiuri timpurii – cu o perioada de vegetatie de 80-110 zile;
  • soiuri semitimpurii – cu o perioada de vegetatie de 110-130 de zile;
  • soiuri semitarzii – cu o perioada de vegetatie de 130-150 de zile;
  • soiuri tarzii – cu o perioada de vegetatie de 150-200 de zile.

Pregatirea terenului pentru cultivare incepe din toamna, se face o discuire, urmata de fertilizarea terenului. Incorporarea ingrasamintelor poate fi facuta printr-o aratura adanca, la 20-30 cm.

Iata care sunt conditiile optime pentru infiintarea culturii de morcov:

-Mediul/Temperatura. Fiind o planta specifica pentru climat temperat este putin pretentioasa fata de temperatura.

Temperatura minima de germinatie a semintelor este de 3-4 grade C, iar cea optima de 20-25 grade C. Temperatura optima de crestere a radacinilor este de 18–20 grade C. Temperaturile de peste 30 grade C si sub 12 grade C sunt nefavorabile pentru crestere.

Temperatura de vernalizare este de 4-10 grade C si, in functie de soi, dureaza 36–70 zile. Daca primavara este rece, iar soiurile cultivate sunt provenite din zonele sudice, se poate produce o vernalizare prematura, cu formarea tulpinilor florifere in primul an de cultura.

Plantele tinere suporta temperaturi de la -3 grade C la -5 grade C, iar radacinile tuberizate rezista pana la -2 grade C.

-Fata de umiditate, morcovul are cerinte ridicate, mai ales in timpul germinarii semintelor si in primele saptamani dupa rasarirea plantelor, cand isi formeaza sistemul radicular si aparatul foliar, perioada in care trebuie asigurata o umiditate constanta in sol de 65–70 % din capacitatea de camp. In timpul ingrosarii radacinilor, umiditatea trebuie sa creasca la 75-80% din capacitatea de camp pentru apa.

-Fata de lumina, morcovul are cerinte mari in toate fazele de crestere. Insuficienta luminii, mai ales in primele faze de crestere, duce la alungirea
frunzelor si scaderea productiei de radacini.

-Solul. Solurile cu textura usoara sau mijlocie, bine afanate, profunde, permeabile, bogate in humus (4-5%), cu pH-ul 6,5–7,5, sunt cele mai indicate pentru cultura morcovului. Pe solurile grele, tasate, sarace sau cu exces de azot, se formeaza radacini diforme sau ramificate, cu continut scazut de caroten si glucide.

Morcovul reactioneaza bine la administrarea ingrasamintelor chimice, mai ales pe solurile usoare, dar nu suporta fertilizarea in anul culturii cu gunoi de grajd proaspat.

Tehnologia de cultivare

In tara noastra, morcovul se cultiva prin semanat direct in camp. Culturile
fortata si protejata se practica pe suprafete mici. Cultivarea in camp se poate realiza in cultura timpurie (in ogor propriu), pentru consumul de vara si in cultura tarzie (succesiva), productia fiind destinata consumului de toamna, industrializarii sau pastrarii peste iarna.

Locul in asolament. Plantele premergatoare trebuie scoase din pamant toamna devreme, sa-l lase curat de buruieni si fertilizat cu ingrasaminte organice. Foarte bune premergatoare sunt: solanaceele, leguminoasele, cucurbitaceele. Nu se recomanda ca premergatoare alte radacinoase, bulboasele si varza. Pe aceeasi suprafata de teren, morcovul nu trebuie sa revina mai devreme de 3–4 ani.

Cultura succesiva de morcov poate urma dupa salata, spanac, ceapa verde,
culturi furajere (secara, borceag), iar culturile timpurii de morcov, recoltate in iunie-iulie, pot fi urmate de culturi de toamna de varza, conopida, castraveti, fasole etc.

Lucrarile de pregatire a terenului. Toamna, dupa desfiintarea culturii
anterioare si efectuarea nivelarii de exploatare, se executa fertilizarea de baza cu ingrasaminte chimice greu solubile (300–350 kg/ha superfosfat si 200 kg/ha sare potasica) si aratura la 28–30 cm adancime. Primavara, imediat ce se poate intra pe teren, se face graparea terenului cu grapa cu colti reglabili, pentru a reduce pierderile de apa prin evaporare. La pregatirea terenului, cu combinatorul sau cu grapa cu discuri, se fertilizeaza cu 100-150 kg/ha azotat de amoniu sau 200-300 kg/ha complex III si se erbicideaza cu Treflan 3-5 l/ha sau Dual 2 l/ha. Vara, pentru culturile succesive de morcov, terenul se discuieste pentru distrugerea resturilor vegetale de la cultura anterioara, se face o aratura superficiala (12–15 cm adancime) si se pregateste patul germinativ cu combinatorul sau freza, in functie de starea araturii. Daca solul este prea afanat, se tavalugeste inainte de semanat. Daca solul este prea uscat, inaintea lucrarilor de pregatire se face o udare de aprovizionare.

Infiintarea culturii se face prin semanat direct in camp. In acest scop se
folosesc seminte de calitate superioara, la care s-au indepartat tepii, si care au fost dezinfectate prin prafuire cu Thiuram sau amestec (in parti egale) de Thiuram si Fundazol (4 g/1 kg seminte). In unele tari se foloseste samanta calibrata sau drajata, care permite semanatul cu precizie si eliminarea raritului.

Perioada de semanat. Pentru culturile timpurii se seamana in pragul iernii, in ferestrele din timpul iernii sau primavara foarte devreme, iar pentru culturile tarzii se seamana in perioada mai-iulie (mai devreme soiurile tarzii si mai tarziu cele semitimpurii), folosind 4–5 kg seminte la ha, la care se adauga 200 g/ha samanta de salata utilizata ca planta indicatoare.

-Adancimea de semanat este de circa 2,5 cm. Densitatea optima la cultura de morcov este de 40–60 plante /m2 la culturile semitarzii si 50–70 plante /m2 la soiurile semitimpurii. In cazul terenului modelat, se seamana patru randuri pe stratul inaltat, iar pe teren nemodelat semanatul se efectueaza in benzi de cate 4-5 randuri, distanta dintre benzi fiind de 60 cm, iar dintre randurile din banda de 25–30 cm.

-Lucrarile de intretinere. Asigurarea rasaririi uniforme se realizeaza prin
prevenirea si combaterea crustei cu grape usoare sau “prasila oarba” si o buna aprovizionare cu apa; la nevoie se uda prin aspersiune, folosind aspersoare fine si un debit de 8–10 l pe ora.

-Combaterea buruienilor se face prin masuri combinate, de erbicidare, si
mecanic prin prasit si plivit. Dupa rasarirea culturii, cand plantele si buruienile au 2–3 frunze, se erbicideaza cu Afalon 1,2–1,5 kg/ha, iar daca apar buruieni graminee (mohor, pir) se adauga Fusilade, in doza de 1,5 l/ha, cu 600 l apa. Se executa 3-4 prasile mecanice si 1-2 prasile manuale pe rand.

-Raritul se face cand plantele au 3–4 frunze in rozeta, lasandu-le la 4-5 cm
una de alta pe rand.

-Fertilizarea faziala se face la 30-40 de zile de la rasarirea plantelor, cu
100–150 kg/ha azotat de amoniu, iar daca este necesar, peste 3–4 saptamani se repeta fertilizarea cu azot, pe solurile sarace in potasiu adaugandu-se si 80–100 kg sare potasica sau sulfat de potasiu.

-Udarea culturilor de morcov se efectueaza in perioada cresterii intense a
plantelor (50-60 zile dupa rasarire) si la ingrosarea radacinilor. In zonele
secetoase se uda de 5-6 ori cu cate 300-400 m3 apa la ha, iar in celelalte zone se aplica 2-3 udari.

-Combaterea bolilor si a daunatorilor se face la avertizare sau la aparitia
primelor exemplare la daunatori si preventiv in cazul bolilor.

-Recoltarea, in cazul culturilor timpurii, se face prin smulgere sau dislocare, esalonat, incepand cu luna iunie, cand radacinile au cel putin 1-1,5 cm grosime si se valorifica cu frunze, in legaturi. Cand radacinile ating 2-2,5 cm in diametru (luna iulie) se valorifica sub forma de legaturi sau in vrac, rozeta de frunze scurtandu-se la 10 cm. Pentru consum de toamna si pastrare se recolteaza cu dislocatorul sau cu plugul fara cormana, iar pe suprafetele mici cu harletul sau cu furca.

Vezi si: Sucul de morcovi protejeaza plamanii si intareste sistemul imunitar

Morcovii dislocati se aduna in gramezi, se fasoneaza si se sorteaza pe calitati, ambalandu-se in lazi de tip P sau boxpaleti. Se poate recolta mecanizat cu combinele (ASA-LIFT, MASTER – PLATT), ceea ce permite reducerea costurilor.

Pentru pastrarea peste iarna, morcovul se recolteaza in luna octombrie, dupa caderea primelor brume.

Productia este de 10–15 t/ha la cultura timpurie si 25-40 t/ha la cultura tarzie (de toamna). La hibrizii F1, aceasta poate ajunge pana la 70 t/ha.

Vezi si: Masca cu efect antirid. Reteta cu morcovi si vitamina E

Sursa: Legumicultura, Nistor T. Stan, Neculai C. Munteanu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole