14.6 C
București
duminică, aprilie 27, 2025

Care sunt cele mai bune fructe si legume de consumat in aprilie

Primavara este anotimpul renasterii, iar in aprilie natura incepe sa-si etaleze primele roade. Este momentul ideal sa ne revigoram organismul cu alimente proaspete, de sezon, bogate in nutrienti. Consumul de fructe si legume locale, de sezon, nu doar ca aduce beneficii sanatatii, dar si sprijina agricultura locala si reduce amprenta de carbon.

Pe masura ce trecem de la produsele din martie la cele din aprilie, tot mai multe legume si fructe de primavara isi fac aparitia. Hai sa vedem, asadar, ce merita sa pui in cosul de cumparaturi in aprilie:

Legume de sezon in aprilie

1. Spanac

Bogat in fier, vitamina C si antioxidanti, spanacul este perfect pentru salate, supe sau smoothie-uri verzi. In aprilie, este in plin sezon si are un gust mai delicat. Totodata, spanacul este cunoscut pentru rolul sau in sustinerea productiei de globule rosii. In plus, studiile leaga spanacul de imbunatatirea functiei cognitive si reducerea inflamatiei.

2. Leurda

Numita si „usturoiul ursului”, leurda are un gust aromat si proprietati detoxifiante. Se consuma cruda, in salate sau pesto-uri.

3. Salata verde

Frageda si usor de digerat, salata verde este o alegere clasica de primavara. Este bogata in fibre, vitamina A si apa, fiind ideala pentru hidratare si digestie. De asemenea, cercetarile au sugerat ca anumite soiuri de salata verde contin compusi antiinflamatori care sustin sanatatea generala.

4. Ridichi

Crocanti si usor iuti, ridichile aduc un plus de savoare salatelor si sunt pline de vitamina C. Stimuleaza digestia si au efect detoxifiant. In plus, acestea conti glucozinolati, care pe langa detoxifierea ficatului, pot avea si proprietati anticanceroase.

5. Ceapă verde si usturoi verde

Aromate si proaspete, sunt excelente in salate, omlete sau ca topping pentru diverse preparate. Au proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.

6. Stevie si loboda

Aceste frunze verzi, traditionale in bucataria romaneasca, sunt ideale pentru ciorbe si mancaruri de post. Sunt surse bune de vitamine si minerale.

Fructe de sezon în aprilie (locale sau de import apropiat)

1. Mere

Inca se gasesc mere romanesti pastrate din toamna, in stare buna. Sunt o gustare sanatoasa, bogata in fibre si antioxidanti.

2. Pere

La fel ca merele, perele pot fi consumate pana in primavara tarzie. Sunt dulci, suculente si benefice pentru digestie.

3. Citrice (portocale, grepfrut, lamai)

Desi nu sunt locale, citricele sunt in continuare in sezon in aprilie in regiunile mediteraneene. Sunt pline de vitamina C si antioxidanti, ajutand la digestie, imunitate, inima si piele.

4. Kiwi

O sursa excelenta de vitamina C si antioxidanti, kiwi poate ajuta la digestie si energizare, dar la protejarea impotriva bolilor si promoveaza imbatranirea sanatoasa.

4. Capsuni

Capsunile sunt fructe suculente, dulci, cu un continut scazut de calorii si bogate in nutrienti, inclusiv vitamina C, mangan, fibre si antioxidanti, cum ar fi antociani. Consumul de capsuni sporeste apararea organismului impotriva stresului oxidativ care provoaca boli cronice. In plus, consumul lor ajuta sanatatea creierului datorita continutului sau de flavonoide si sa promoveze detoxifierea.

De ce sa mananci fructe si legume de sezon?

  • Sunt mai gustoase si mai proaspete
    Produsele de sezon sunt culese la maturitate si au o aroma mai intensa.

  • Au un continut nutritiv mai ridicat
    Cand sunt consumate in sezon, fructele si legumele ofera un aport optim de vitamine si minerale.

  • Sunt mai accesibile
    Alimentele locale, de sezon, sunt de obicei mai ieftine si mai usor de gasit.

  • Susții economia locala
    Cumparand de la producători locali, sprijini agricultura din zona.

Vezi si: Cura de primavara. Detoxifierea cu lastari si muguri

Vezi si: 5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole