Primavara este anotimpul renasterii, iar in aprilie natura incepe sa-si etaleze primele roade. Este momentul ideal sa ne revigoram organismul cu alimente proaspete, de sezon, bogate in nutrienti. Consumul de fructe si legume locale, de sezon, nu doar ca aduce beneficii sanatatii, dar si sprijina agricultura locala si reduce amprenta de carbon.
Pe masura ce trecem de la produsele din martie la cele din aprilie, tot mai multe legume si fructe de primavara isi fac aparitia. Hai sa vedem, asadar, ce merita sa pui in cosul de cumparaturi in aprilie:
Legume de sezon in aprilie
1. Spanac
Bogat in fier, vitamina C si antioxidanti, spanacul este perfect pentru salate, supe sau smoothie-uri verzi. In aprilie, este in plin sezon si are un gust mai delicat. Totodata, spanacul este cunoscut pentru rolul sau in sustinerea productiei de globule rosii. In plus, studiile leaga spanacul de imbunatatirea functiei cognitive si reducerea inflamatiei.
2. Leurda
Numita si „usturoiul ursului”, leurda are un gust aromat si proprietati detoxifiante. Se consuma cruda, in salate sau pesto-uri.
3. Salata verde
Frageda si usor de digerat, salata verde este o alegere clasica de primavara. Este bogata in fibre, vitamina A si apa, fiind ideala pentru hidratare si digestie. De asemenea, cercetarile au sugerat ca anumite soiuri de salata verde contin compusi antiinflamatori care sustin sanatatea generala.
4. Ridichi
Crocanti si usor iuti, ridichile aduc un plus de savoare salatelor si sunt pline de vitamina C. Stimuleaza digestia si au efect detoxifiant. In plus, acestea conti glucozinolati, care pe langa detoxifierea ficatului, pot avea si proprietati anticanceroase.
5. Ceapă verde si usturoi verde
Aromate si proaspete, sunt excelente in salate, omlete sau ca topping pentru diverse preparate. Au proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.
6. Stevie si loboda
Aceste frunze verzi, traditionale in bucataria romaneasca, sunt ideale pentru ciorbe si mancaruri de post. Sunt surse bune de vitamine si minerale.
Fructe de sezon în aprilie (locale sau de import apropiat)
1. Mere
Inca se gasesc mere romanesti pastrate din toamna, in stare buna. Sunt o gustare sanatoasa, bogata in fibre si antioxidanti.
2. Pere
La fel ca merele, perele pot fi consumate pana in primavara tarzie. Sunt dulci, suculente si benefice pentru digestie.
3. Citrice (portocale, grepfrut, lamai)
Desi nu sunt locale, citricele sunt in continuare in sezon in aprilie in regiunile mediteraneene. Sunt pline de vitamina C si antioxidanti, ajutand la digestie, imunitate, inima si piele.
4. Kiwi
O sursa excelenta de vitamina C si antioxidanti, kiwi poate ajuta la digestie si energizare, dar la protejarea impotriva bolilor si promoveaza imbatranirea sanatoasa.
4. Capsuni
Capsunile sunt fructe suculente, dulci, cu un continut scazut de calorii si bogate in nutrienti, inclusiv vitamina C, mangan, fibre si antioxidanti, cum ar fi antociani. Consumul de capsuni sporeste apararea organismului impotriva stresului oxidativ care provoaca boli cronice. In plus, consumul lor ajuta sanatatea creierului datorita continutului sau de flavonoide si sa promoveze detoxifierea.
De ce sa mananci fructe si legume de sezon?
-
Sunt mai gustoase si mai proaspete
Produsele de sezon sunt culese la maturitate si au o aroma mai intensa. -
Au un continut nutritiv mai ridicat
Cand sunt consumate in sezon, fructele si legumele ofera un aport optim de vitamine si minerale. -
Sunt mai accesibile
Alimentele locale, de sezon, sunt de obicei mai ieftine si mai usor de gasit. -
Susții economia locala
Cumparand de la producători locali, sprijini agricultura din zona.
Vezi si: Cura de primavara. Detoxifierea cu lastari si muguri
Vezi si: 5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: