Secretul geodomului. Constructia inventata in Romania care salveaza vieti si e folosita in agricultura

Vasile Grecu, fost profesor de matematica la Miercurea Ciuc, alaturi de o echipa de cercetatori, a realizat o inventie inedita, avand ca principiu de functionare figura geometrica denumita geodom. Ea poate fi folosita ca loc pentru salvarea de vieti, cresterea plantelor sau relaxare.

Dupa 17 ani petrecuti la catedra in calitate de profesor de matematica, harghiteanul Vasile Grecu (55 de ani) s-a decis sa transforme cunostintele pe care le preda elevilor in afacere. Asa a luat nastere inventia sa, care are la baza principiul geodomului (n.red. este un poliedru care se apropie de forma semisferei), reusind sa realizeze o constructie usor de folosit si cu multiple utilizari.

„Geodomul este un concept folosit din cele mai vechi timpuri in constructii. Reprezinta cel mai generos volum asezat pe o suprafata determinata, curentii de aer ce se formeaza in interior oferindu-i o eficienta energetica net superioara constructiilor clasice. Noutatile aduse de noi in acest domeniu sunt legate de modularitate, modul de imbinare si asamblare al elementelor triunghiulare sau trapezoidale care il compun, sistemele de prindere dintre module.” explica Vasile Grecu.

646x528

 O inventie, multiple utilizari   Fostul profesor de matematica din Harghita a reusit sa realizeze inventia alaturi un grup de cercetatori in baza unui proiect cu finantare europeana, ce a vizat amenajarea de adaposturi eco-modulare. Astfel, a luat nastere geodomul modular o inventie benefica care poate fi utilizata in diferite moduri.

646x528 (1)

646x528 (2)

 „Este vorba de un produs universal (structura de baza) care poate fi dotata cu accesoriile ce o transforma reversibil in umbrar, foisor de gradina sau sera. Mai explicit, daca achizitionati o structura de baza o puteti transforma in sezonul rece in sera iar cand vin caldurile in umbrar. Se schimba doar materialul de acoperire. Am ajuns la aceasta varianta din dorinta de a reduce costurile utilizatorilor.” explica Vasile Grecu.

646x528 (3)646x528 (4)

De asemenea, trebuie precizate si avantajele acestei inventii printre cele mai importante fiind rezistenta sportiva la factorii externi precum temperaturile extreme sau cutremure. Mai mult, ea poate fi asamblata direct de catre cei care o achizitioneaza. „Prezinta multiple avantaje in raport cu o constructie clasica rectangulara: este mult mai rezistent la factori externi, precum incarcarile cu zapada, vantul puternic sau cutremurele” mai spune Victor Grecu.

In momentul de fata, geodomul modular este la mare cautare in tarile din Uniunea Europeana, francezii fiind printre cei mai mari cumparatori. Mai mult decat atat, inventia se bucura si de o certificare de calitate sub marca Uniunii Europene.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...