5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cimbru versus Oregano. Care este diferenta dintre cele doua plante aromatice?

Atat cimbrul, cat si oregano isi au originea in regiunile mediteraneene si sunt considerate ierburi esentiale in multe bucatarii. Totusi, chiar daca apartin aceleiasi familii de plante, ele au aspect fizic, gusturi, arome si aplicatii distincte, deoarece sunt folosite nu numai in gatit, ci si in medicina sau in alte scopuri.

Cimbru versus Oregano

-Gust:

  • Cimbrul are o combinatie complexa de aroma dulce, piperata, menta si lamaie
  • Oregano are o aroma indrazneata, intensa si pamanteasca.

Ambele sunt optiuni extrem de gustoase si sanatoase de adaugat la orice fel de mancare.

-Aspect:

  • Cimbrul are frunzele de culoare verde pana la verzui gri si foarte mici (cel mult 2 mm); tulpinile sunt moi in partea de sus, unde cresc lastari tineri, dar rigide si lemnoase in partea de jos; florile au culoarea alb pana la liliac.
  • Oregano are frunzele de un verde vibrant si o alta forma; tulpinile sunt paroase cand sunt tinere, dar mai tarziu devin lemnoase; florile vin in alb, roz, violet deschis.

-Beneficii

Cimbru

  • Cimbrul este plin de vitaminele A si C, ambele fiind esentiale pentru sistemul nostru imunitar si pentru vedere.
  • Cimbrul are o istorie lunga de utilizare in medicina naturala si un istoric dovedit ca medicament natural care poate lupta impotriva bacteriilor. Utilizarile cimbrului includ: scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea sistemului imunitar, cresterea dispozitiei,  sprijinirea sanatatii bucale/dentare, se administreaza frecvent pe cale orala pentru bronsita, tuse convulsiva, dureri in gat, colici, artrita, stomac deranjat, dureri de stomac (gastrita), diaree, enurezis, gaze intestinale (flatulenta), infectii cu viermi paraziti si afectiuni ale pielii.
  • Totodata, cimbrul este folosit pentru a purifica, pentru a ajuta somnul si chiar se credea ca da curaj, conform traditiilor antice.

Vezi si: Ceaiul de cimbru, unul dintre cele mai bune remedii pentru afectiunile respiratorii si nu numai

Oregano:

  • Oregano are mai mult potasiu, fier si calciu. In plus, este plin de antioxidanti si nutrienti care te ajuta sa ai o viata mai sanatoasa.
  • O vitamina pe care o ofera oregano este vitamina K. Aceasta este o vitamina esentiala care ajuta sangele sa se coaguleze (intr-un mod sanatos, astfel incat sa nu sangerezi de fiecare data cand ai o mica taietura sau zgarietura).
  • Oregano este utilizat adesea pentru afectiuni ale tractului respirator, cum ar fi tuse, astm, crup si bronsita, datorita proprietatilor antibacteriene. De asemenea, este folosit si pentru afectiuni gastrointestinale, cum ar fi arsuri la stomac si balonare. In plus, poate ajuta la tratarea crampelor menstruale, a artritei reumatoide, a infectiilor urinare, a durerilor de cap si a afectiunilor cardiace.

Vezi si: Ceaiul de oregano, un remediu excelent pentru durere in gat, infectii ale sinusurilor si raceala

-Cum se utilizeaza:

Cel mai simplu mod de a face din aceste plante o parte a dietei tale obisnuite, trebuie sa te asiguri ca pastrezi cate un buchet uscat in bucatarie. Plantele pot fi consumate si sub forma de ceai, tinctura sau ulei esential.

Atentie!!!

Diferenta de valoare nutritiva si proprietati depinde de planta. Procesul de uscare afecteaza si valoarea nutritiva a ierburilor. In unele cazuri, procesul de uscare creste aceste proprietati, in timp ce in alte cazuri, proprietatile sunt reduse in schimbul unei durate de depozitare mai lungi.

Vezi si: Vinul alb vs. vinul rosu. Ce beneficii are fiecare

Vezi si: Ce inseamna de fapt sloganul: ”Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole