17.2 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Ceaiul de cimbru, unul dintre cele mai bune remedii pentru afectiunile respiratorii si nu numai

Vremea rece aduce cu ea diverse boli, inclusiv infectie respiratorie sau probleme respiratorii cronice, cum ar fi astm, congestie toracica, bronsita cronica si alergii. Asadar, in loc sa dai fuga la farmacie, noi iti recomandam sa apelezi cu incredere la plante sau ceaiuri preparate din plante. Oamenii au folosit plante medicinale pentru a-si vindeca bolile inca din cele mai vechi timpuri. De exemplu, ceaiul de cimbru este un remediu care sustine sistemul respirator.

Cimbrul (Thymus vulgaris) a fost folosit in mod traditional de ani de zile, deoarece este o planta incredibila pentru sanatatea respiratorie, sustinand atat pieptul, cat si caile respiratorii. Acesta are proprietati antimicrobiene, antibacteriene si antifungice care pot sustine nu numai plamanii, ci si sistemele digestive si ale pielii.

Ingredientul activ din aceasta planta este timolul, un antioxidant foarte puternic, dar si carvacrol, borneol, geraniol, flavonoide, acid cafeic, acid labiatic, acid ursolic, acid oleanolic, saponine, apigenina, luteolina si diverse flavone. De asemenea, ceaiul de cimbru mai contine si alti compusi, ca de exemplu: vitamina C, vitamina A, cupru, fier, mangan, potasiu si fosfor, compusi ce pot fi responsabili pentru multe dintre posibilele beneficii pentru sanatate.

Ceaiul de cimbru, un bun remediu pentru afectiunile respiratorii

Ceaiul de cimbru amelioreaza tulburarile toracice si respiratorii, tusea, raceala si bronsita. Planta este antibacteriana, antifungica si spasmolitica, astfel ca lupta impotriva agentilor care provoaca bronsita si ajuta la calmarea tusei spasmodice. De asemenea, este un expectorant de prima clasa, ajutand organismul sa elimine mucusul acumulat.

Doctorul englez Nicholas Culpeper de la Complete Herbal este de parere ca cimbrul „Este un intaritor nobil al plamanilor… curata corpul de flegma si este un remediu excelent pentru dificultati de respiratie…”.

Ceaiul de cimbru poate ajuta la reducerea tusei. Intr-un studiu din Germania, voluntarii cu bronsita acuta au observat o usurare semnificativa atunci cand au luat o combinatie de cimbru timp de 11 zile. Ceaiul de cimbru poate oferi usurare gatului, ajutand in acelasi timp la reducerea tusei.

Vezi si: Ceaiuri recomandate pentru nas infundat

Stimuleaza sistemul imunitar

Continutul ridicat de vitamina C si antioxidanti gasiti in ceaiul de cimbru il fac un stimulent ideal pentru sistemul imunitar, ceea ce poate ajuta la ameliorarea rapida a simptomelor racelii si gripei. Vitamina C poate stimula producerea de celule albe din sange, in timp ce antioxidantii pot ajuta la ameliorarea stresului oxidativ. Totodata, proprietatea sa antibacteriana si antiseptica ajuta la eliminarea infectiilor si agentilor patogeni.

Ceaiul de cimbru poate imbunatati digestia

O revizuire a mai multor studii a constatat ca timolul si carvacrolul din cimbru pot aduce beneficii sistemului nostru digestiv in numeroase moduri. Poate imbunatati functia ficatului, poate proteja impotriva oricaror daune, poate ajuta la tratarea infectiilor intestinale si poate reduce inflamatiile. Asadar, daca te confrunti cu balonari, crampe, stomac deranjat, constipatie sau greata, ceaiul de cimbru poate fi remediul perfect. Acesta are proprietati antiinflamatorii naturale si calmante, precum si efecte antibacteriene, care pot ajuta la promovarea unei digestii adecvate.

Te scapa de insomnie

Stiai ca cimbrul contine un ingredient activ anxiolitic care ar putea fi benefic pentru somn? Prin urmare, ceaiul de cimbru poate ajuta oamenii anxiosi sa se relaxeze. Bea o ceasca de ceai de cimbru dupa masa de seara pentru a te bucura de o calatorie placuta in tara nodului.

Poate usura crampele menstruale

Ceaiul de cimbru poate ameliora crampele menstruale datorita potentialelor efecte antispastice ale anumitor compusi activi. De asemenea, acesta elimina durerea si disconfortul menstruatiei si poate chiar oferi o usurare a altor efecte secundare, care pot include schimbari de dispozitie.

Poate imbunatati memoria

Unele cercetari arata ca ceaiul de cimbru poate ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii si poate incetini depunerea de beta-amiloid in creier. De exemplu, un studiu brazilian a constatat ca apigenina, un compus gasit in cimbru, a imbunatatit legatura dintre celulele creierului. A stimulat hormonii care pot intarzia aparitia tulburarilor neurodegenerative si psihiatrice, cum ar fi boala Parkinson, Alzheimer, schizofrenia si depresia.

Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii

Studiile au aratat ca cimbrul poate aduce beneficii si inimii, in special celor care se confrunta cu hipertensiune arteriala. Potrivit unui studiu pe animale publicat in Journal of Hypertension, acidul rosmarinic, un compus prezent in extractul de cimbru, a indus normalizarea tensiunii arteriale.

Ceai de cimbru – Reteta

Pentru prepararea ceaiului ai nevoie doar de lamaie, miere si o mana de cimbru. Daca ai cimbru in gradina trebui sa-l pui la uscat inainte de a-l folosi. Taie tulpinile si spala-le bine, usca-le, apoi lega-le intr-un manunchi mic si atarna-le cu capul in jos. Cimbrul va dura aproximativ 2 saptamani sa se usuce complet. Apoi culege frunzele uscate de cimbru si punele intr-o rasnita electrica pentru a le marunti.

Ingrediente:

  • 1 lingurita frunze de cimbru uscat
  • 2 cani de apa filtrata
  • 1 lingurita miere
  • 1 felie de lamaie

Mod de preparare:

Pune apa la fiert, las-o pana ajunge sa clocoteasca, apoi redu focul si adauga planta si acopera oala, lasand la infuzat 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca 1-2 minute. Strecoara, adauga mierea si felia de lamaie si bucura-te de beneficiile lui!

Vezi si: Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole