Vinul alb vs. vinul rosu. Ce beneficii are fiecare

Cercetarile din ultima perioada au aratat ca atat vinul rosu, cat si vinul alb sunt benefice pentru sanatate, daca sunt consumate cu moderatie.

In epoca romana, se considera ca vinul are efecte terapeutice pentru inima, iar in epoca medievala era considerat un adevarat elixir al tineretii, protejand organismul de efectele nocive ale stresului, oboselii si frigului.

Mai jos vom vorbi despre ce beneficii are vinul asupra organismului nostru:

Beneficii vin rosu:

  • Vinul rosu este bautura alcoolica cu cel mai ridicat nivel de antioxidanti;
  • Vinul rosu are rolul de a reduce riscul bolilor de inima si cardiovasculare datorita continutului de resveratrol si anti-oxidanti;
  • Un pahar de vin rosu pe zi reduce riscul de cancer pulmonar cu 13%;
  • S-a descoperit ca resveratrolul din vinul rosu are proprietati anti-inflamatorii;
  • Vinul rosu are cea mai mare capacitate de a te feri de colesterolul rau din organism (de oxidare sau de a obtura arterele);
  • S-a dovedita ca vinul rosu reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului (stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange, si inima);
  • Consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru un somn linistit;
  • Melatonina din vin este, de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati anti-imbatranire si anticangerigene, iar resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimersi dementei;
  • Vinul rosu poate preveni aparitia aterosclerozei. Aceasta boala apare atunci cand vasele de sange incep sa-si piarda abilitatea de relaxare, iar polifenolii aflati in vinul rosu par sa favorizeze mentinerea sanatatii vaselor de sange prin promovarea formarii de oxid nitric, o substanta chimica primordiala pentru relaxare, care joaca un rol foarte important in reglarea tonusului vascular.
  • Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Pavia, au demonstrat ca vinul rosu te scapa de carii, prevenind atasarea bacteriilor periculoase pe dinti.

Beneficii vin alb:

  • Exista tot mai multe dovezi ca tyrosolul si hydroxytyrosolul, pe care ii contine vinul alb au un rol foarte important in protejarea inimii;
  • Vinul alb are mai putine calorii in comparatie cu vinul rosu, fiind o alegere mai buna pentru persoanele care au probleme cu greutatea;
  • Vinul alb nu interactioneaza cu anumite medicamente pe care le luam, asa cum vinul rosu o face;
  • In 2002, cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Buffalo au descoperit ca un consum moderat de vin alb imbunatateste sanatatea plamanilor;
  • Consumul de vin alb te ajuta sa eviti durerea de cap, previne greturile, senzatia de iritare si nervozitate provocate de mahmureala;

Sfaturi utile:

-Majoritatea expertilor medicali, au ajuns la concluzia ca un consum zilnic de vin nu trebuie sa depaseasca 300 ml (o cana).
-Vinul alb este recomandat pe timp de vara, iar cel rosu pe vreme racoroasa.

La masa, vinurile se combina in felul urmator:

-vinul alb sec sau demisec: cu gustari calde sau reci, servite la inceputul mesei, peste si fructe de mare, carne de pasare cu sosuri albe, branzeturi ( de regula, vinul alb se potriveste bine cu mancarurile putin colorate).
-vinul rosu sec: cu friptura de curcan, pui, porc sau vita, sarmale, carne de vanat, branzeturi fermentate.
-vinul demidulce: pentru deserturi
-sampania: de obicei se serveste ca aperitiv, inainte de masa sau la desert. Se potriveste foarte bine cu caviarul.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...