14.8 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Cele mai importante beneficii ale ceaiului de echinaceea

Echinaceea este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din intreaga lume. Nativii americani au folosit planta de secole pentru a trata diverse afectiuni, iar azi este considerata ca fiind cel mai bun remediu pentru raceala sau gripa. Totodata, ceaiul de echinaceea este folosit pentru a trata mult mai multe probleme de sanatate.

Exista noua specii diferite de plante echinaceea, dar doar trei dintre ele sunt utilizate in scopuri terapeutice: Angustifolia, Purpurea si Pallida.

Ceaiul de echinaceea are o aroma minunata de pamant, cu un gust linistitor si delicios. In plus, contine multi antioxidanti (ex: flavonoidele, acidul cichoric si acidul rosmarinic care ajuta la intarirea sistemului imunitar) care lupta impotriva amenintarilor care provoaca boli. Totodata, planta contine si alcamide, niste compusi care pot promova si mai mult activitatea antioxidanta.

Dupa cum spuneam si mai sus, ceaiul de echinaceea intareste imunitatea, dar mai are si alte cateva beneficii importante. Iata care sunt acestea:

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de echinaceea

-Are actiune antioxidanta

Potrivit unui studiu publicat de Dr. David D. Kitts, Universitatea British Columbia, Canada, in Journal of Agriculture and Food Chemistry, antioxidantii din ceaiul de echinaceea reusesc sa previna daunele stresului oxidativ (ex: diferite tipuri de cancer si celule mutante, boli de inima etc.).

Vezi si: Tinctura de echinaceea. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

-Intareste sistemul imunitar

Echinaceea este cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. In plus, exista mai multe studii care au constatat ca administrarea echinaceei poate reduce riscul de a dezvolta raceli cu peste 50% si poate scurta durata racelilor cu o zi si jumatate.

Ceaiul de echinaceea are efecte antibacteriene puternice, precum si o concentratie mare de vitamina C, care poate stimula sistemul imunitar sa opreasca raceala inainte ca acestea sa se instaleze sau sa accelereze procesul de recuperare daca esti deja bolnav.

-Are proprietati antiinflamatorii

Exista mai multe studii care arata ca planta poate ajuta la reducerea inflamatiei in exces. De exemplu, in urma unui studiu efectuat pe soareci, compusii plantei au ajutat la reducerea markerilor inflamatori importanti si a pierderii memoriei cauzate de inflamatie. De asemenea, intr-un alt studiu de 1 luna, efectuat pe adultii cu osteoartrita, s-a descoperit ca administrarea unui supliment care contine extract de echinaceea a redus semnificativ inflamatia, durerea cronica si umflarea.

-Poate reduce anxietatea

Cercetari recente au descoperit ca planta contine compusi (alcamide, acid rosmarinic si acid cafeic) care pot reduce starile de anxietate. De exemplu, un studiu a constatat ca extractul de echinaceea angustifolia a redus rapid starile de anxietate atat la soareci, cat si la oameni.

-Ofera energie

Ceaiul de echinareea poate ajuta la furnizarea de mai multa energie pe parcursul zilei si poate ajuta corpul sa-si foloseasca rezervele de energie mai eficient.

-Sanatatea ficatului

Ceaiul de echinaceea are efect diuretic si ajuta la stimularea celulelor protectoare din ficat. Prin urmare, consumul lui duce la eliminarea toxinelor din organism. Totodata, acelasi efect poate ajuta, si la stimularea functiei rinichilor si a sistemului limfatic.

-Este recomandat in sarcina

Se stie ca in sarcina, exista multe planta contraindicate, dar cercetarile au aratat ca beneficiile ceaiului de echinaceea sunt disponibile femeilor insarcinate, in special in primul trimestru, usurand stresul, crampele, disconfortul, insomnia si schimbarile de dispozitie.

-Accelereaza procesul de vindecare

Acest ceai ajuta la accelerarea procesului de vindecare dupa o boala prelungita sau dupa o rana. Datorita bogatiei de vitamine si antioxidanti, ceaiul ajuta la stimularea cresterii de noi celule, la eliminarea oricaror agenti patogeni si la prevenirea stresului oxidativ.

-Previne afectiuni ale pielii

In cazul afectiunilor pielii, poti consuma ceai de echinaceea pentru a elimina simptomele de acnee, eczeme, furuncule si psoriazis. In plus, antioxidantii din planta pot preveni petele, cicatricile, vergeturile si ridurile.

Cum se face ceaiul de echinaceea?

Radacinile plantei sunt bogate in nutrienti, dar frunzele si florile sunt perfecte pentru prepararea ceaiului.

Pentru prepararea ceaiului, alege frunze care sunt aproape de varful plantei, deoarece acestea vor fi mai putin amare, dar si florile proaspat inflorite, apoi pune-le la uscat intr-un loc intunecat si racoros timp de cateva zile. Odata ce acestea sunt uscate, poti sfarama frunzele si florile impreuna si le poti depozita intr-un recipient uscat si sigilat pentru preparatele viitoare.

La o cana cu apa fiarta, pune o lingurita de planta (uscata si macinata) si lasa la infuzat 10 minute. Apoi, strecoara si adauga miere dupa gust, daca este necesar.

Atentionari!!!

Proprietatile ceaiului de echinaceea privind stimularea sistemului imunitar pot fi periculoase pentru cei care sufera de tulburari sau boli autoimune, deoarece acest lucru poate exacerba simptomele unor afectiuni precum lupusul, scleroza multipla sau artrita reumatoida. 

Vezi si:

Ceaiul de trifoi rosu – Beneficii si efecte secundare

6 beneficii incredibile ale ceaiului din radacina de valeriana

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole