Tinctura de echinaceea. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

Echinaceea este o planta perena folosita ca remediu in medicina traditionala de foarte multi ani. Planta are prorietati antibiotice si antivirale foarte bogate. In acest articol vom vorbi despre tinctura de echinaceea. In primul rand, trebuie stiut ca tincturile sunt extracte de plante care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 40%.
Dintre produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.
Iata mai jos cum se prepara tinctura de echinaceea:
Se adauga planta uscata in borcan, se toarna peste ea vodka si apoi se inchide bine cu un capac. Se lasa la macerat timp de 1 luna, adinadu-se zilnic, iar la final se strecoara printr-un tifon si se stoarce pentru a extrage tot lichidul. Se toarna tinctura in sticlute mici, inchise la culoare.
Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura de echinaceea:
Tinctura de echinaceea are actiune de imunostimulent; antiinflamator; inhiba hialuronidaza (opreste actiunea invaziva a bacteriilor); inhiba multiplicarea virusurilor, fiind activa asupra virusului gripal, virusului H5N1 (virusul gripei aviare), virusului H1N1 (virusul gripei porcine), virusurilor herpes simplex de tip1 si de tip2; scade rata de aparitie a speciilor de Candida albicans si Lysteria monocytogenes; stimuleaza activitatea corticosuprarenala; antitumoral.
- Indicatii terapeutice:
In cazul acestor afectiuni, se recomanda administrarea a cate o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de 3-4 ori pe zi, timp de 10-14 zile.
-In cazul hemoroizilor este indicat sa incerci tratamentul cu echinaceea. Se poate tampona locul cu o compresa sterila pe care s-au pus 50-60 picaturi tinctura. Baia cu echinaceea, in cazul manifestarilor cutanate extinse, este mai indicata decat cataplasmele. Se pun 4-5 linguri cu suc sau tinctura si nu se mai face dua. Se tamponeaza locul si se lasa pana la uscare.
Contraindicatii tinctura de echinaceea
In plus, conform FamilyDoctor.org, nu trebuie luata mai mult de 2 saptamani fara a vorbi cu un medic.
Printre efectele adverse se afla: starile de greata, ameteala, dureri de stomac. In plus, daca iei in mod normal medicamente, evita acest remediu deoarece poate reduce eficacitatea acestora.
Echinaceea nu este de folos daca ai o afectiune autoimuna, cum e lupusul, diabetde tip 1, esti infectat cu HIV sau ai SIDA. De asemenea, daca esti alergica, insarcinata sau daca alaptezi, e mai bine sa vorbesti cu medicul inainte de a lua echinaceea sub orice forma.
Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de Angelica, Tinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlagina, Tinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurda, Tinctura de papadie, Tinctura de ghimbir.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: