18.9 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Echinaceea, remediul care previne aparitia racelii

Echinaceea este o planta perena, originara din America de Nord si este considerata un adevarat „medicament universal”, datorita proprietatilor sale antibacteriene, antifungice si antivirale.

Echinaceea functioneaza ca un intaritor pentru sistemul nostru imunitar. Este folosita toata planta incluzand frunzele, radacinile si florile rosii. Echinacea contine: ulei esential, polizaharidele, liacetilenele, fierul, taninurile, proteinele, vitaminele A, C si E.

In scop terapeutic, exista doar 3 soiuri de echinaceea, si anume: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia si Echinacea pallida. Toate cele trei soiuri sunt benefice pentru stimularea imunitatii.

Specialistii recomanda aceasta planta, folosita in special sub forma de ceai, atunci cand te confrunti cu semne de raceala sau gripa, gingivita, acnee sau infectii usoare, de exemplu primavara si toamna, atunci cand organismul este predispus imbolnavirii (pentru prevenirea gripei).

Echinaceea, cel mai eficient remediu naturist contra racelii

In urma studiilor de specialitate, s-a observat faptul ca echinaceea actioneaza destul de rapid, in maxim 3-4 zile aparand efectele de marire a capacitatii de aparare a organsimului in fata infectiilor. Pentru copii, exista si suc proaspat de echinaceea (se gaseste in farmacii sub denumirea de “Imunogrip”) si se administreaza cate 2 ml in putina apa, de 3-5 ori pe zi, inaintea meselor, timp de 4 zile; cu pauza de 4 zile – dupa care se poate relua inca 4 zile, dar nu mai mult de 6 saptamani, deoarece creste rezistenta organismului in diferite stari cu imunitate scazuta, relateaza dr. Alin Scarlat in cartea „Cheia longevitatii”.

Foarte eficienta este si pulberea de echinaceea. Aceasta este recomandata in caz de raceala, cand suferi de infectii in gat, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedeaza si infectii renale, a unor boli de piele de origine infectioasa sau chiar a unor tumori benigne. In aceste cazuri, se iau cate 3 lingurite pe zi de pulbere de echinaceea, pe stomacul gol (pulberea se tine sub limba, timp de 10 minute, dupa care se inghite cu apa), in cure de minimum 2 saptamani.

-in infectiile acute se pot lua pana la 6 lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol;

-daca sunteti sensibili, pulberea se tine mai putin sub limba deoarece poate produce leziuni ale tesuturilor, fiind iritanta. De asemenea, se poate opta si pentru o cura mai scurta daca folosesti tinctura de echinaceea. Se ia cate o lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol, timp de 10-14 zile, pentru prevenirea imbolnavirii, iar in cazul in care raceala s-a instalat deja, se iau pana la 4 lingurite pe zi sau se apeleaza la remedii mai puternice, ca de exemplu arnica, care are o puternica actiune antibiotica.

Contraindicatii echinaceea

Atentie, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) recomanda sa se evite administrarea acestei plante in cazul maladiilor sistemice (SIDA, tuberculoza), si al celor autoimune (scleroza in placi, colagenoza, lupus, artrita). In cazul acestor tipuri de afectiuni, organismul respinge propriile tesuturi, considerandu-le agresori; or, echinacea nu ar face decat sa stimuleze aceasta reactie. De asemenea, nu ar trebui sa ia echinacea nici copiii care fac frecvent otite, pentru ca riscul de recidiva a acestei afectiuni ar creste.

Ce trebuie sa stii inainte de a folosi uleiuri esentiale. 7 greseli care iti pot afecta sanatatea

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole